Business

Heimtextil nyári különkiadás: a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság egyre inkább a gyártók fókuszában

Nemzetközi szakvásárok

A jelenlegi kihívások miatt a fenntarthatóság olyan téma, amely a textilipari hozzáadott értéklánc minden lépcsőfokán áthatja a folyamatokat, és eközben hatalmas innovációs erőt szabadít fel. A frankfurti Heimtextil, a lakástextíliák és lakástextíliák nemzetközi szakvására, több mint 10 éve kínál know-how-t, kapcsolatépítést és inspirációt a fenntarthatóság témájában.

Fenntarthatósági stratégia a lakástextiliparban

A környezetszennyezés, a mikroműanyagok és a magas vízfogyasztás, valamint a növekvő fogyasztás a fenntarthatóság témájában a textilipart sújtó divatszavak. A textiltermékek előállítása nagy mennyiségű erőforrást emészt fel, ami kihívások elé állítja a textilipart, különösen az emelkedő árak és az ellátási szűk keresztmetszetek idején. Fentiek miatt a  lakástextilipar már több mint 10 éve foglalkozik a körforgásos gazdaság témájával annak érdekében, hogy takarékoskodjon az erőforrásokkal, valamint a termelést és a termékeket fenntarthatóbbá tegye:

Az anyagokat a termék életciklusának végén az ésszerű újrahasznosítás keretein belül forgalomban tartják, és újra felhasználják új termékekben. A működő körforgásos gazdaság csökkenti a hulladék mennyiségét és a CO2-kibocsátást.

A lakástextília-gyártók következetesen figyelik a valódi körforgásos gazdaság alakulását, és a csökkentésre, az energiahatékonyságra, az újrafelhasználásra és az újrahasznosításra összpontosítanak.

A kiállítók fenntartható koncepciókat és innovációkat mutatnak be

A Lech Fabrics (4.1. csarnok, C91), kiváló minőségű PET-szálakat mutat be portfóliójában. A bútorgyártáshoz használt szövetek többsége poliészterből készül. Ezért a Lech Fabrics szerint ideális más iparágakból származó műanyagokat felhasználni, amelyek a szemétben, vagy ami még rosszabb, az erdőkben és az óceánokban végeznék. A Lech Fabrics ezért az innovációba fektet be, és bővíti ilyen termékekből álló portfólióját. A vállalat szerint a PET-rostok előállítása során 94 százalékos víz-, 60 százalékos energia- és 32 százalékos CO2-kibocsátás-megtakarítás érhető el a szűzanyag-gyártáshoz képest.

Az osztrák Lenzing csoport a holisztikus megközelítés útját követi, amely magában foglalja a körforgásos gazdaságot és a megújuló anyagokat. Faalapú cellulóz- és szálgyártóként a Lenzing a textil és nem szőtt termékek előállításához szükséges értéklánc elején áll. Itt a teljes értéklánc intenzív együttműködése és a nyersanyagok nyomon követhetősége az értékláncon belül alapvető fontosságú.

Az értékláncnak nagy jelentőséget tulajdonítanak a fenntarthatóság szempontjából: ez teszi lehetővé a termék előállításához szükséges holisztikus folyamat átlátható nyomon követését. Az idei vásártrió, a Heimtextil Summer Special, a Techtextil és a Texprocess révén a hozzáadott értéklánc nagy része képviselteti magát a frankfurti kiállítási központban, betekintést nyújtva a textilipar nagy részébe. A Heimtextil konferencián Sleep & More (3.0 D41 csarnok) a látogatók a vásár szerdai és csütörtöki napján olyan témákban hallhatnak előadásokat, mint az ellátási láncok, a körforgásos gazdaság és még sok más.

A Heimtextil fenntartható kiállítóit a standon jelölik

Fenntarthatóság – a Heimtextil nyári különkiállításának kiemelt témája

A Heimtextil iparág komolyan veszi a fenntarthatóság témáját, a fenntarthatóság évek óta egyre szilárdabban jelen van az iparágban, és az innovációk révén folyamatosan fejlődik. A Heimtextil nyári különkiállításán életre kelnek a fenntarthatósággal kapcsolatos intézkedések és ajánlatok. A vásárközpont közepén, a 4.0 csarnokban a „Next Horizons” mottójú trendterület nemcsak a legújabb trendszínek és -anyagok inspirációját kínálja, hanem azt is megmutatja, hogyan lehet fenntartható témákat színpadra állítani. 
A stand kialakításánál helyi erőforrásokat, környezetbarát vagy kölcsönzött anyagokat használnak. A Green Village (3.0 csarnok, D51 stand) a hivatalos címkék és tanúsítványok nyomon követésében segít. A címkeszolgáltatók és tanúsítók naprakész információkat nyújtanak az aktuális fejlesztésekről. Itt található az SDG (fenntartható fejlődési célok) Lounge is, amelyet a Messe Frankfurt és a Conscious Fashion and Lifestyle Network, valamint az Egyesült Nemzetek Partnerségi Irodája együttműködésével hoztak létre. A Messe Frankfurt Texpertise Networkkel, a vállalat mintegy 50 nemzetközi textilvásárának üzleti hálózatával együtt az ENSZ fenntartható fejlődési céljaira összpontosít. Az online Zöld könyvtár a fenntartható módon előállított textíliák összes beszállítóját bemutatja. A vásáron való tájékozódást megkönnyíti a kiállítók jól felismerhető standfelirata. A zöld túrák lehetőséget nyújtanak arra is, hogy közvetlenül a kiválasztott, fenntartható módon termelő vállalatokhoz kalauzolják a látogatót, hogy többet tudjanak meg a termékeikről. Számos szakmai előadás is lesz, például a Heimtextil konferencián: Sleep & More (3.0 csarnok, D 041-es stand). Itt magasan képzett szakértők adnak értékes iránymutatást a szállodaipar döntéshozói számára, és a vendéglátás trendjeit a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság szempontjából vizsgálják.

Heimtextil 2023

A Heimtextil 2023-ra már mintegy 2200 nemzetközi kiállító regisztrált. Ez a jelenlegi szint, nyolc hónappal a 2023. január 10-13. között megrendezésre kerülő esemény előtt, már most 75 százalék körüli a Heimtextil 2020-hoz képest, és mutatja a Heimtextil jelentőségét a vállalatok és az ágazat számára. 
A Heimtextil Summer Special 2022. június 21-24. között kerül megrendezésre. 

(Messe Frankfurt)

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .