Heimtextil 2020

Business

Heimtextil: Jubileumi vásári részvétel

Januárban ötvenedik alkalommal rendezték meg a Heimtextilt, a világ legnagyobb lakástextiltermékekkel foglalkozó vásárát. Az élet úgy hozta, hogy Frankfurtban két magyar kiállító cég is évfordulót ünnepelhetettCsémi Klára /DivatMarketing

Stílus és elegancia

A Laguna Lakástextil Kft. csapata tizedszer vett részt a vásáron, ismét a 8-as csarnokban, ahol a Window & Interior Decoration kategória függönnyel, lakásdekorációval, szőnyeggel és bútorszövettel foglalkozó cégei állítottak ki. – Kezdjük megkedvelni ezt a helyet is, bár kevésbé elegáns, mint az előző csarnok. Ez alkalommal is húsz fővel és sok komplett mintasállal érkeztünk, hogy egyetlen érdeklődőnek se kelljen várakoznia – mondta Komáromi Ákos cégvezető. Szavai szerint ezúttal valamivel kisebb volt a „tolongás” a standon, viszont érdemibb, minőségibb megbeszélésekre került sor. Nagy örömükre a régi partnereik eleve hozzájuk jöttek, és sikerült jó néhány új kapcsolatot is kialakítani. 
Ismét jól vizsgázott az első ízben tavaly felépített stand, amely az előzőnél modernebb, könnyebben hordozható. – Ez valójában egy hatalmas mintasál-állvány. Már kívülről látni, miről van szó, a látogató nemcsak megnézheti, hanem meg is tapogathatja a mintadarabokat, könnyen eldöntheti, hogy bejön-e. Nem palotát vagy egy meghatározott hangulatot sugárzó enteriőrt építettünk, hanem egy funkcionális, minőségi alapelemekből álló standot, ahol láthatóan szívesen elidőztek a vendégeink is – hangsúlyozta.

Ami a vásárra vitt kínálatot illeti, Komáromi Ákos kiemelte: az egyértelműen a saját felfogásukat, ízlésüket tükrözte. – Megpróbálunk lényegi különbséget tenni trendek és divat, másrészt stílus és elegancia között. Ez utóbbiakra helyezzük a hangsúlyt, de nem tehetünk úgy, mintha nem tudnánk, mi a menő. Nem maradhat el például a high-tech termékek bemutatása. Ezek a bonyolult elkészítésű, háromdimenziós anyagok tulajdonképpen ipari remekművek. Olyanok, amelyek a vásárlókban csillapíthatatlan vágyat ébresztenek, hogy megszerezzék őket. A jövőben várhatóan sok esetben a termék választ majd magának vásárlót. Így aztán széles skálát mutattunk be – olyan anyagokat, amelyek elbűvölnek, de azokra is gondoltunk, akiknek nagyon fontos a forgalom, így nem mellőztük az eladhatóság szempontjait sem. Széles volt a kínálat beltéri anyagokból, köztük okostextilekből, amelyek kicsit többet tudnak: illatosak, valóban vasaláskönnyítettek, zajcsökkentők és jól vagy teljesen sötétítők, ezekre külön figyelmet fordítottunk – mutatott rá.

 Tovább bővülhet az export

A Rovitex Hungária Kft., a magyar cégek közül elsőként, 15. alkalommal vett részt a textilszakma legnagyobb seregszemléjén, a vállalkozás standja szerencsés módon a 8-as csarnok közepére került. Annak ellenére, hogy a kora januári napokon a korábban megszokottnál kevesebb látogató fordult meg a függönyös cégek kiállítási területén, jóval több partnerkapcsolatot sikerült létesíteni, mint az előző években.  

– Nagyon elégedettek voltunk a stand központi elhelyezkedésével. Ennek és az ott dolgozó tucatnyi kolléga aktivitásának jelentős szerepe volt abban, hogy tovább bővülhet az exportunk – hangsúlyozta Romeisz Norbert, a cég tulajdonosa.  
A tárgyalópartnerek között sok volt a szállodai beruházó és a tervező, akik érthető módon kiemelt figyelmet fordítottak a közületi felhasználásra alkalmas lángmentes anyagokra. A választékot döntően saját gyártású termékek alkották, köztük sok olyan kelme, amelyet a legújabb, tavaly vásárolt nyomógépen állítottak elő. – Magyarországon egyedülálló módon csak nekünk van ilyen, 360 cm munkaszélességű berendezésünk. Kínálatunk középpontjába az ezzel készült három méter széles dim-out és black-out – vagyis részleges és teljes árnyékolást lehetővé tevő – sötétítő anyagokat, illetve a lángmentes termékeket helyeztük. Az előzetes megrendelések tanúsága szerint ez utóbbiakból sikerült releváns növekedést elérni, Európa nyugati felén nagy irántuk az igény – mutatott rá a szakember.

A színek terén folyamatosan figyelik a nemzetközi trendeket, csakúgy, mint a Heimtextil irányadó összeállításait. Ezeket igyekeznek úgy ötvözni, hogy függönyeik és dekoranyagaik elnyerjék mind a közületi, mind a lakossági felhasználók tetszését. – Célunk, hogy a trendeket ötvözzük a jó felhasználhatósággal. A fényáteresztő függönyöknél most nagyon népszerűek a natúr hatású termékek, amelyek mindegyikét – eleget téve a vásárlói elvárásoknak – vasaláskönnyített eljárással állítjuk elő. Tarolnak a szürke árnyalatok, az utóbbi időben ezek váltották fel a húsz éven át uralkodó barnás, bézses tónusokat – fogalmazott a cégvezető.

Függöny- és dekoranyagokon kívül nagy volt az érdeklődés a késztermék iránt is; a konfekcionált függönyök elsősorban Nyugat-Európában fogynak jól. Mint rámutatott, a Rovitex változatlanul úttörő szerepet vállal az új technológiák meghonosításában: dolgoznak egy újrahasznosított anyagokból készülő függönykollekción, és megkezdték az antibakteriális bevonatú termékek gyártásának előkészítését.

Csémi Klára

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás