Divat

Heimtextil 2021: Nothing New, Everything New

Nemzetközi szakvásár – 2021/22-es trendek

A lakás- és közületi textíliák nemzetközi szakvásárán Frankfurtban fenti mottóval harangozza be a Heimtextil a 2021/22-es trendszezont. A Heimtextil 2021 januári időpontja változott,

2021.május 4-7. között,

a Techtextillel és a Texprocessel egyidőben rendezik meg.

A Heimtextil trendtanácsadói testülete és a vásár szervezői közösen alkották meg a következő szezon trendprognózisát, amelyet 2020. szeptember 1-jén online konferencia keretein belül, élő adásban mutattak be Frankfurtból. A trendtanácsadói testület tagjai – Anja Bisgaard Gaede a SPOTT Trends & Business cégtől, Anne Marie Commandeur a Stiljinstituut Amsterdam képviseletében, továbbá Kate Franklin és Caroline Till a londoni FranklinTill stúdiótól – elkalauzoltak minket a szakma jövőjébe, miközben bepillantást nyújtottak a holnapot meghatározó otthon-trendekbe. A máris megvásárolható trendkönyvben életre kelnek a dizájntémák. A trendek bemutatkozásának fénypontja a Heimtextil 3.0 csarnokában megtekinthető nagyszabású rendezvény lesz. Ebben a szezonban a dán SPOTT Trends & Business cég kapta meg a trendbemutató rendezői feladatát.

Milyen újdonságokat hoz ez a szezon?

A Lifestyle szakterület évről évre felteszi ezt a kérdést. Az új trendekből és kultúránk, ill.  társadalmunk állandó változásaiból születnek az új Lifestyle termékek. Korábban a textíliákat és fogyasztási cikkeket főleg szükség esetén vásároltuk meg. A XX. század új igényeket támasztott: már nem az életünk végéig szóló tartósság a fontos, a Lifestyle termékek szerezzenek örömöt a vásárlónak. A fogyasztók és a szakma megkérdőjelezik a meglévő rendszereket, és utat engednek az új munkamódszereknek.

A krízis, mint az innováció mozgatórugója

Az évszázad első két évtizedében az iparnak és a kereskedelemnek több kihívással is meg kellett birkóznia, mindenekelőtt a koronavírus járvánnyal. A válságok azonban innovációra is ösztönöznek. A textilipar innovációs törekvéseiben jelenleg a digitalizáció és a fenntarthatóság játsszák a legfontosabb szerepet. A koronavírus járvány következtében még nagyobb jelentőséget kap ez a két téma. Négy trendvilágban foglalható össze a teljes tartalom: „Repurpose“, „Rewild“, „Reinforce“ és „Revive“.

Új anyagok tartós alapokon:

A 2020. januári premier után a „Future Material Library“ második bemutatkozása a jövő évi Heimtextilen várható. Itt mutatja be Franklin Till a világ minden részéről gyűjtött, izgalmas anyagkollekciót. A látogatók megcsodálhatják az eddig ismeretlen anyagok tulajdonságait és a bennük rejlő lehetőségeket. 

Híven az egy éve kihirdetett „Material Manifests“-hez, a dizájnerek szem előtt tartják a Trend Space fenntarthatósági elveken alapuló kialakítását. Ennek megfelelően a lehető legkevesebb hulladék termelése a cél, továbbá újrahasznosítható anyagok alkalmazása, az ökológiai lábnyom lehető legkisebbre csökkentése.

21/22-es trendek a Heimtextilen

Repurpose

Mi mindent lehet alkotni a már meglévő anyagokból? A „Repurpose“ új megfogalmazásban mutatja be a textilipar termékfejlesztéseit: újrahsznosított anyagokból dolgoznak. Az alkotástól a megőrzés felé – a „Repurpose“ új rendeltetési célt ad a textíliáknak és megbecsüli azt, amit már előállítottak. A „Repurpose“ trend egyre nagyobb szerepet fog játszani a jövőben.

Rewild

A posztmodern világban az emberek elveszítették a természethez való kötődésüket. Ez kihatással van arra, hogyan érti meg és hogyan használja az egyén azt az ökológiai rendszert, amelyben él. A „Rewild“ témája az eredeti, vad természetbe történő visszatérés. Azt sugallja, hogy értsük meg a természet bölcsességét és tanuljunk belőle: fedezzük fel újra a természetes forrásokat és modern kontextusban hasznosítsuk azokat. Így a szakma termékfejlesztését tartós és regeneratív megoldások gazdagíthatják. Természeti kincsek, őshonos, vad és alapvető életfeltételek – ezt sugározzák a „Rewild” trend textíliái.

Reinforce

Nyers, teherbíró, kifejező. Stílusa egyszerű és bátor, megjelenése őszinte, robusztus és minimalista. A letisztult funkcionalitás és a skandináv dizájn maradandósága inspirálta ezt a trendet. A nehéz és tartós anyagokra fókuszál, mind vizuálisan, mind anyagában időtálló textíliákat hoz létre.

Revive

Kreativitás és az ifjúság aktivitása: A mai világ dolgaival kapcsolatos viszonyt és magatartást tükrözi. Nincsenek szabályok: nem az eredményre fokuszál, hanem az alkotás folyamatában keletkező érzelmi kielégülésre, a kísérletezésre és a tanulásra. Újra kapcsolatot teremt az emberi képességekkel és újraéleszti, újraértékeli az „áramlás” állapotát a kreatív folyamatokban. A végeredmény másodrendű. Amíg a javítást korábban tisztán kézműipari tevékenységnek tartották, ma a javítás az alkotás egyik módja – végtelen szabad tér nyílik meg a kísérletezések előtt.

A Messe Frankfurt-ról

A Messe Frankfurt a világ legnagyobb saját vásárterülettel rendelkező vásár-, kongresszus- és rendezvényszervezője. 29 telephelyen közel 2.600 alkalmazott munkájából kb. 736 millió euró az éves forgalom. A szolgáltatások palettája sok területet foglal magába a területbérléstől kezdve a vásárépítésen és marketing szolgáltatásokon át egészen a személyzeti és vendéglátó szolgáltatásokig. A vállalat székhelye Frankfurtban van.

További információk

  • BD-Expo Kft, a Messe Frankfurt Exhibition GmbH hivatalos magyarországi képviselete
  • 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 4.
  • Tel.: 1/346-0273, Mobil: 30/894-4869 
  • E-mail: cseh@bdexpo.hu
  • Internet: www.messefrankfurt.hu
Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .