Business

Heimtextil 2019: az új lakberendezési szezon lendületes kezdete jó üzleti év reményét kelti

A nemzetközi lakástextil szakma a Frankfurt am Mainban rendezett Heimtextil kiállítással igen ígéretesen kezdte az új évet. A kihívásokkal teli konjunkturális helyzet és a kereskedelem bizonytalansága ellenére a világ legjelentősebb vásárán a pozitív és bizakodó hangulat uralkodott.

 65 országból 3.025 kiállító részvételével 15 éves csúcsot döntött a lakás- és intézményi textíliák nemzetközi szakvására: „A kiállítók és látogatók kiválóan fogadták az új kiállítási koncepciót és visszaigazolták, hogy a rendezvény a szakma legfontosabb találkozóhelye a világon. A döntéshozó látogatók minősége, valamint a – Heimtextil számára szintén rekordot jelentő – 156 országból érkezett, nagyszámú új külföldi üzleti érdeklődő teljes mértékben kielégítette a kiállítók várakozásait”, nyilatkozta Detlef Braun, a frankfurti vásár ügyvezetője. „Kereken 67.500 látogató gondoskodott a csarnokok üzleti hangulatáról, jóllehet ez a szám némi visszaesést mutat, többek között az Alpokban tapasztalható rossz időjárás és a németországi reptéri sztrájkok miatti utazási nehézségek következtében.” 

Mind a kiállítókat, mind a látogatókat foglalkoztatta az aktuális és a jövőben várható piaci helyzet kérdése. További kihívást jelent a kereskedelem egyre egyértelműbb átalakulása. Az online kereskedelem növekvő forgalma és az összes értékesítésből képviselt egyre nagyobb részaránya szemben áll a hagyományos kiskereskedelem azon erőfeszítéseivel, hogy fent tudják tartani belvárosi üzleteiket. A Heimtextil továbbfejlesztett vásári koncepciója és a csarnokok ehhez kapcsolódó új elrendezése megkönnyítette a látogatók értékes ötletekhez és üzleti impulzusokhoz való hozzáférését. Új koncepciójában a Heimtextil a teljes vásárterületen tovább bővítette világon egyedülálló termékválasztékát – abba beillesztve az új 12-es pavilont is, amely kiváló építészeti megoldásával szeptember óta gazdagítja a frankfurti vásárterületet.

Természetes alapanyagok, PET palackok és az óceánok műanyaghulladéka

A Heimtextil felhívta a figyelmet a fenntarthatóság kérdésére: Miután a múlt év decemberében a Katowicében tartott Klímavédelmi Világkonferencián a divatipar 40 vezető vállalata, szervezete és szövetsége aláírta a textilszakma első világméretű klímavédelmi egyezményét, Frankfurtban is középpontba került a textilipar ökológiai fejlődése. Számos kiállító előremutató megoldási ötleteket mutatott be a témakörben, például a PET palackok és az óceánok műanyaghulladékának újrafeldolgozása, valamint a tanúsított természetes alapanyagok alkalmazása terén. „A fenntarthatóság volt a központi témánk az idei Heimtextil-en. Nagy médiaérdeklődésnek örvendtünk és a „Green Tour” vásári körséta egyik állomása is a mi standunk volt. Többek között az első vegán paplant, valamint etikus módon előállított selyemtermékeket is bemutattunk, mindezek 100%-ban Ausztriában készültek”, nyilatkozta Denise Hartmann, a Hefel Textil marketingfelelőse. A textilipari vízfelhasználás és a mikroműanyagok témaköre is fokozottan előtérbe került. A „Green Directory” (Zöld Katalógus) kiadványba kereken 150 korszerűen működő, fenntartható módon előállított textiltermékeket gyártó cég került be. A kínálatot egy előadássorozat, valamint egy speciális körséta egészítette ki, amelyek komoly ösztönzésül szolgáltak és a vásár kiemelkedő környezetvédelmi szerepét is kihangsúlyozták.

Az alvás az életmóddal kapcsolatos fontos témakörök egyikévé vált

A Heimtextil ezenkívül az életmóddal kapcsolatos jövőbeni trendek középpontjába állította az alvás kérdéskörét. Míg a kiegyensúlyozott táplálkozás és az elegendő mozgás manapság az egészséges életmód magától értetődő részét képezi, addig a pihentető alvás még mindig nem kap elegendő figyelmet, jóllehet a tartós testi és szellemi jólét egyik legfontosabb alkotóeleme. A Heimtextil-en egy sor új termék és szempont került előtérbe, amelyek növelik az alvás minősége iránti érdeklődést, elősegítik annak elemzését és az egészséges alvást. Az egész, új koncepció szerint berendezett 11.0 csarnokban és az annak részét képező „Sleep! The Future Forum” (Aludj! Fórum a jövőről) konferenciaterületen a helyi és a nemzetközi ágyfelszerelési szakma képviselői vonzó termékbemutatókon és minőségi előadásokon vehettek részt a „Fenntarthatóság/Vendéglátás/Sport/Digitalizáció” témakörökben.

A nagy várakozás övezte trendbemutatón kívül a kiállítás további fontos szegmense volt a közületi üzletág, különösen a szállodák és vendéglátás, a dekor- és bútoranyagok, a digitális nyomási megoldások, valamint a tapéták bemutatói.

A következő, 50. alkalommal rendezett Heimtextil 2020 január 7-10. között lesz Frankfurtban.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás