Business

Hat tonna hamis textilárut koboztak el Ausztriában

Anke Prokasky/ TextilWirtschaft

Nyomon a vámosok. Egy nyomozókutya felfedezi a hamisított termékeket

Az osztrák vámosok 5,2 millió euró értékű hamis textilárut koboztak el. Összességében a schwechati repülőtér teheráru részlegén talált hat tonnányi kb. 30.000 darabról van szó. A Szövetségi Pénzügyminisztérium közleménye szerint nagy valószínűséggel karácsonyi piacokra szánták a termékeket. Ez a most felfedezett termékkalózkodás az Ausztriába érkező légi árufuvarozás legnagyobb esete.

Csaknem 3500 pulóver, több mint 8700 pár zokni, kb. 1200 zakó, továbbá övek, leggingsek és alsónadrágok vannak az elkobzott áruk között. Több mint 50 márkatulajdonos (Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Nike, Louis Vuitton, Lacoste, Gucci, Philipp Plein és Adidas) érintett, akik egyetértettek az áru megsemmisítésével. Ezenkívül lehetőségük van büntetőjogi és polgári jogi intézkedések meghozatalára.

Szövetségi Pénzügyminisztérium – Hamisított sapkák is voltak az elkobzott áruk között

A minisztérium szerint egy amerikai cég egy török kereskedőtől vásárolta ezeket a termékeket, aki viszont különböző kínai szolgáltatóktól szerezte be az árut, és Vietnamon, Isztambulon keresztül szállította Bécsbe. Innen történt volna az áru további elosztása. A vámellenőrzés megnehezítése érdekében bonyolult szállítási útvonalat kellett volna megvalósítaniuk.  

A karácsonyi előkészületek ideje alatt az osztrák vámhatóságok a szokásosnál sokkal több hamisított terméket fedeznek fel. Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) szerint a hamisítások miatt csak Ausztriában a ruházati és lábbeliipar értékesítése évente 587 millió euróval csökken.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás