Business

Hat IT-trend, amely megváltoztatja a divatkereskedelmet

Marcelo Crescenti (TextilWirtschaft)

EUROCIS

Nagy látogatottsággal zárult az idei kereskedelmi informatika nemzetközi szakvásár, az EuroCis. A vásár három napja alatt mintegy 12.000 bel- és külföldi látogatót regisztráltak, többet, mint eddig bármikor. Minden rekordot megdöntött a kiállítók száma is: 29 országból 470 vállalat mutatta be újdonságait. Az alábbiakban bemutatjuk azt a hat IT-trendet, amely a jövőben megváltoztathatja a divatkereskedelmet.

1.Virtuális vásárlás

Ma még inkább játék, de hamarosan egy VR (virtuális)-szemüveg segítségével indulhatnak bevásárló körútra a fogyasztók. Sétálhatnak az üzletben, letölthetnek   termékinformációkat, betehetik a termékeket a bevásárló kosarukba, végül fizethetnek is. Csakúgy, mint az életben. A boltok ebben a virtuális térben ugyanazokat a szolgáltatásokat – vevőinformációkat, promóciókat és bónuszprogramokat – kínálják, mint más csatornáikon. (GK Software)

2.Boltoptimalizálás kamera segítségével

Intelligens szoftverrel összekapcsolt modern kamerarendszerek lehetővé teszik, hogy részletesen elemezzék a vásárlók boltbeli viselkedését. Ezek a rendszerek a parkoló autók rendszámainak rögzítése révén képesek megmutatni, mely vonzáskörzetből érkeznek a vásárlók, és ez hatékonyabbá teheti a marketingtervezést. Hőtérképet készítenek a bolt egyes zónáiról, ami rögzíti a vásárlók számát és a bolt különböző zónáiban való tartózkodását.

EUROCIS. Messe Düsseldorf

3. Méretvétel okostelefonnal

Minél pontosabban ismeri egy online kereskedő vevője méreteit, annál jobban tudja kiszolgálni, és nem mellesleg így csökkenthető a rossz méretezés miatti retúrköltség is. Éppen ezért nagy érdeklődésre tartanak számot azok a megoldások, amelyekkel a vásárló az otthonában saját maga tud méretet venni magáról. Ebben segíthet a svájci Fision AG. Csupán egy okos telefonnal speciális app nélkül a vásárló két teljesalakos fotó alapján „avatárt” készíthet magáról, amelynek méretei megegyeznek az övével.  

 4.Mobilfizetés és tájékoztatás

Egy aktuális EHI (Retail Institute) tanulmány szerint a kereskedők 69%-a szeretné a jövőben a pénztári folyamatokat is mobil eszközökön bonyolítani. A tabletek és más kézi készülékek a fizetési folyamat fontos kellékei lesznek, de nem csak a fizetésnél fogják ezeket használni. A Marks&Spencer üzemeltetője például olyan hordozható számítógépekkel látja el munkatársait, amelyen hozzáférésük van a termékekre, árakra, akciókra és készletekre vonatkozó információkhoz. Így elvégezhetők a vevőszolgálat és az értékesítés terén esetleg felmerülő feladatok is. 

Messe Düsseldorf : Több, mint árcédula

5.Intelligens címkék

Az árcédulák következő generációjával jelentkezett az EuroCis kiállítói közül MariElla Labels vagy az SES-imagotag. Címkéik úgy néznek ki, mintha papírból lennének, valójában azonban vékony high-tech kijelzők. A központi számítógépből egy gombnyomással automatikusan megváltoztathatók a címke adatai, a parancs a rádión keresztül jut el a boltba.  Ez nagyon hatékony és időtakarékos lehetőség az áruk átárazásakor és a korlátozott időszakra szóló kedvezményes akcióknál. 

6. Vevőregisztráció jeladók segítségével

A digitális vevőkártya-app birtokában lévő vevőket felismerik a boltban és személyre szabott   ajánlatokat kapnak – ez lehet a bolti kereskedelem jövője. Az egyes vásárlók felismerése kis jeladók (beaconok) segítségével történik. A felismerés után a fogyasztót a boltban üdvözlő üzenetekkel, engedményekkel és számára releváns termékinformációkkal tudják megszólítani. És a kereskedők is fontos tudnivalókhoz jutnak a vevőikről.