Business

Hat gyártó-tervező páros vesz részt az MDDÜ inkubációs programjában

Kultúra-dizájn-program

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) 2022-ben is elindította a design LAB inkubációs programját, amely ezúttal is számos hazai tervező és gyártó fantáziáját mozgatta meg. A támogatásra benyújtott 36 pályamunka közül a szakmai bizottság döntése értelmében hat gyártó-tervező páros került ki győztesen, és kapott esélyt innovatív terméke vagy termékcsaládja sorozatgyártására. A nyertes pályamunkák között szerepelnek a körforgásos gazdaság elveinek megfeleltethető tárgyak, a kontaktmentes eszközmegosztásra épülő bútorzatok, valamint az energiabarát kültéri főzést támogató eszközök is. A harmadik alkalommal meghirdetett program megvalósítási szakasza augusztus elsejével elindult, a közös munka első lépéseként a helyszíni szemlék is megkezdődtek.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Speed Dating esemény keretében mérhették fel a programra pályázni kívánó gyártók és tervezők a közös kollaborációban rejlő lehetőségeket. A 2022-es Speed Datingen 17 gyártó és 12 tervező részvételével összesen közel 50 beszélgetés zajlott le, amelynek eredményeként 36 pályamunkát adtak be a jelentkezők. 
A végső döntés értelmében hat pályamű kapott lehetőséget szériaérett terméke sorozatgyártásának megkezdésére. A támogatást nyert projektek augusztus elsejével átléptek a hathónapos megvalósítási fázisba, amelynek végén, 2023 januárjáig elkészülnek a véglegesített, értékesítésre szánt termékek.

„Fontosnak tartjuk, hogy az együttműködési lehetőségek biztosításával támogassuk a kiváló szakmai projekteket és kezdeményezéseket. Szeretnénk, hogy a kreatív üzleti megoldások elismerésével és széleskörű népszerűsítésével hozzájáruljunk az igényes kollaborációk számának növekedéséhez. A pályamunkák elkészítésekor a gyártók és tervezők saját tapasztalataikat, alkalmazott technológiájukat és egyéni stílusukat kombinálják. A program során megvalósított alkotások olyan új és formabontó megoldásokkal és szemléletben készülnek, amelynek köszönhetően büszkén képviselhetik a hazai kreatívipart akár a nemzetközi porondon is” – értékelte a kollaborációk nyújtotta lehetőségeket Forintos-Szűcs Anita, az MDDÜ általános vezérigazgató-helyettese.

A Kárpitos Partner Group Bt.  és az IO Line And Round Kft. (Hevesi Annabella tervező) közös projektje egy otthoni és közületi felhasználásra szánt kárpitozott pihenőszék, a PEACH Easy Chair. A székeknél az ékszerszerűen kidolgozott, 3D nyomtatott fém idomok a szivacs mechanikai torzítása révén érik el a kívánt ergonómiai hatást – formára szabás, ragasztás vagy épp öntés helyett. A páros az egyébként környezetterhelő kárpitosipari megoldások helyett gazdaságosabb és fenntarthatóbb megvalósítást ér el az innovatív szerkezeti technológiák alkalmazásával.

A Multifelt Factory Kft. és a Co & Co Designcommunication Kft. (Budai Márton tervező) a KILIM tapintható lámpacsaládra nyert támogatást, amelynek az alapanyag előállításához mindössze vízre, gőzre és hőmérsékletre van szükség. A felhasználó a test- és textilszerű megjelenésnek, valamint a fényerő önálló szabályzásának révén sajátjának és egyedinek érezheti a tárgyat, a termék egyszerre válik így az ember, a design és a funkció lenyomatává. 

A technológiai fejlődés, a kutatás és az innováció támogatása a gazdasági növekedés és a fenntartható fejlődés három mozgatórugója. E tényezők szerepe még inkább felértékelődik egy olyan időszakban, amikor az iparági stabilitást nehezítik a gazdasági körülmények változásai. A designiparban alkalmazott innovatív megoldások és a formatervezők leleményessége révén olyan nemzetközi szinten is erős termékek jönnek létre a design LAB során, amelyek méltán erősítik Magyarország designipari pozícióját. Mindemellett a mind technológiájukban, mind formavilágukban előremutató, magyar termékek komoly hatással vannak az országimázs építésére is – fogalmazta meg Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója a designiparban betöltött szerepét az inkubációs programnak.

A 2022-es design LAB megvalósítási fázisa augusztus elsejével megkezdődött, és 2023 január végéig tart. A harmadik alkalommal megrendezett inkubációs program során sorozatgyártási lehetőséget nyert pályamunkák hatalmas kezdőlöketet kaptak a sikeres értékesítés és az elismertség útján. A programból azonban nemcsak a nyertes pályázók profitálhattak, hiszen – még ha idén nem is sikerült támogatást nyerniük – a többi pályázó is megismerkedhetett a piacot formáló kreatív elmékkel egy inspiráló és támogató közegben. A szakmai kapcsolatok, valamint a szereplők közötti párbeszéd és tudásmegosztás tovább erősíti a hazai designszektor versenyképességét, amely összhangban áll az Ügynökség hosszútávú stratégiai céljaival, így az MDDÜ a továbbiakban is támogatni fogja az erre irányuló törekvéseket és programokat.

A design LAB programról

A Magyar Divat & Design Ügynökség 2020-ban hozta létre design LAB elnevezéssel inkubációs programját, amelynek elsődleges célja a design szektor szereplői, a tervezők és gyártók közötti kollaborációk elősegítése, ezáltal a gyártástámogatás. A programra jelentkező gyártók és tervezők a Speed Dating kapcsolatteremtő esemény keretében mérhetik fel az együttműködésben rejlő lehetőségeket, majd az ennek alapján megvalósuló pályamunkákat szakmai bizottság értékeli. A nyertes pályázók lehetőséget kapnak szériaérett termékük vagy termékcsaládjuk sorozatgyártására, így a program egyszerre támogatja a hazai gyártóipart és a tehetséges tervezők termékeinek piacra való bevezetését.

(MDDÜ)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .