Business Divat

Hamarosan indul a Magyar Mentor- és a Young Talents Program

Kép: HFDA

 Pályakezdő és tapasztalt divattervezők vállalkozásfejlesztését is segítik a Magyar Divat & Design Ügynökség mentorprogramjai. A nyolchónapos képzésre való pályázat ismét elindult, emellett hamarosan megnyílik a pályakezdő divattervezőket kereső Young Talents Programra való jelentkezés is.

„A hazai mentorprogram témaköreinek összeállítása során arra törekedtünk, hogy minden olyan területet érintsünk, amely ahhoz szükséges, hogy egy márka stabilan és sikeresen tudjon itthon működni.  Emellett fontos célunk, hogy a megfelelő mentorálással üzletileg olyan szintre fejlesszük a magyar márkákat, hogy később a CNMI-vel közös mentorprogramba léphessenek és nemzetközi szinten is sikeressé váljanak, ezáltal tovább erősítsék Magyarország kimagasló kreativitásáról alkotott képet” – fogalmazott Bata-Jakab Zsófia, az Ügynökség vezérigazgatója.

A hamarosan induló harmadik Magyar Mentorprogram célja olyan tervezők megszólítása, akik meglévő márkáikat szeretnék fejleszteni, az Ügynökség azonban a fiatal tehetségek számára is intenzív fejlődési lehetőséget biztosít. Ezzel szemben a Young Talents Program olyan kezdő tervezőket szólít meg, akik törekednek a divatipar különböző területeinek részletesebb megismerésére, valamint tervezési, gyártási és üzleti dimenzióban egyaránt szeretnék fejleszteni képességeiket.

A Magyar Mentorprogram és a Young Talents Program részletei

A feltörekvő márkák 2021.07.09.-ig jelentkezhetnek a harmadik Magyar Mentorprogramra. A pályázati feltételek között szerepel a márka koncepcióleírása, a korábbi kollekciók és a tervezői portfólió bemutatása, valamint a márka minimum 2 évre vonatkozó üzleti tervének vázlata. A pályázati kiírás pontos részletei az alábbi linken érhetők el: https://hfda.hu/hu/cikkek/palyazati-felhivas-divatmarkak-szamara-2325

A pályakezdő tervezők 2021.06.21.-2021.07.21. között jelentkezhetnek a második Young Talents Programra. A pályázatban többek között a kollekciót vagy a diplomamunkát, illetve a tervezői portfóliót kell bemutatni. A pályázati kiírás pontos részletei az alábbi linken érhetők el: https://hfda.hu/documents/prod/Young-Talents_2021_palyazati-kiiras_.pdf

Lezárult az MDDÜ divatipari divíziójának második Magyar Mentorprogramja, amely 18 különböző témában, üzleti, stratégiai és kereskedelmi képzéssel támogatta öt tehetséges tervező vállalkozásának stabilitását. A mentoráltak közül kettő továbbjutott a Nemzetközi Mentorprogramba is. A fiatal tehetségeket fejlesztő program öt márkát készített fel a piacra lépésre, melyek a Budapest Central European Fashion Week-en is bemutatkozhattak, közölük kettő pedig az International Young Designers Contest őszi versenyén képviseli majd hazánkat.

Az MDDÜ három éve indította el a Magyar Mentorprogramot, hogy hazai szakemberek bevonásával márkaépítéshez szükséges üzleti, stratégiai és marketing elméleti tudást adjon át. A program célja, hogy minél több stabil divatipari vállalkozását létrejöttét segítse elő.

A mentorprogramba való bekerülés feltétele a nyílt szakmai pályázaton való sikeres részvétel.

A második Magyar Mentorprogram 2020 őszén indult el öt szakmai zsűri által kiválasztott márkával. A divatmárkák közül a kézműves technikával előállított darabokat készítő Borbala, a stílusjegyeket tudatosan vegyítő OST Konzept, a fenntartható jövőért limitált darabszámban fürdőruhákat gyártó PHILOMÉN, az egyedileg variálható táskákat készítő Vengru, valamint a merész színhasználatú ruhák tervezésével foglalkozó VIKTORIAVARGA BUDAPEST kapott lehetőséget, hogy részt vegyen a programban és tovább fejlessze vállalkozását.

A nyolc hónapos képzés során a mentoráltak 75 személyes konzultáción és 21 online workshopon vettek részt, ahol közel 180 órában, 18 különböző témában – többek között brandfejlesztés, trendkutatás, e-kereskedelem, fenntarthatóság és social media témákban – bővíthették ismereteiket. A program újításaként a tervezők gyárlátogatáson is részt vettek, illetve a járványhelyzet miatt sor került egy válságkezelés workshopra is. A mentorok eladási szempontok alapján is vizsgálták a márkák kollekcióját, hasznos tanácsokkal ellátva a programban résztvevőket. A tavaszi Budapest Central European Fashion Week-en mind az öt tervező lehetőséget kapott a kreációik bemutatására. A képzés végén a nemzetközi szakemberek döntése alapján két márka, a Borbala és a VIKTORIAVARGA BUDAPEST folytathatja az Ügynökség és a Camera Nazionale della Moda Italiana közös Nemzetközi mentorprogramját, amely során a mentoráltak a nemzetközi piacra lépéshez kapnak segítséget és többek között az értékesítési stratégiájuk kialakításához is tanácsokat. A Borbala márka alkotásai továbbá helyet kapnak a Romanian Design Week-en is.

Az első Young Talents Program keretében öt márka – MILLAAS, Nalery, Noen Design, Schrodl Stefania és Zeraw – hét hónapos képzés során közel 80 órányi workshopon és one-to-one meetingen vett részt. A kurzus a résztvevők számára koordinált szakmai támogatást, utógondozást, kapcsolatépítési lehetőséget, valamint olyan tapasztalatok szerzését jelenti, amelyeket mind hazai és mind nemzetközi szinten kamatoztatni tudnak. Az International Young Designers Contest 2021-es őszi versenyén pedig a programból kiválasztott két márka – Nalery és Noen Design – képviseli majd hazánkat. Az első képzés lezárásával, júniusban megnyílik a jelentkezés a második Young Talents Programra.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .