Business

Ha nem érkezik meg az áru

Árumenedzsment

Nem csak a távol-keleti áruk érintettek. Világszerte zavarok tapasztalhatók a szállítási láncokban. 

TextilWirtschaft

Itt az ősz, de elég sok áru még nem érkezett meg. A szállítási láncok annyira ziláltak, hogy ez komoly hatással van az értékesítés kezdetére. Nem tudni, mikorra oldódik meg a probléma.

Az Ikeánál kiürülnek a Billy polcai. A svéd konszern erre reagálva saját konténereket vásárol és hajókat bérel, hogy kielégítse a keresletet. A divatszakma középvállalatainak ehhez nincs kellő pénzügyi ereje. Nekik sokszor várakozniuk kell, e-mailek sorát írni, tájékoztatni a vevőket és reménykedni, hogy az áru végre elkészül és – ami még nehezebb – a konténer is elindul. 
A kereskedelem a szállítási lánc végén van. „Sosem gondoltam, hogy egyszer ilyen helyzetbe kerülünk”, mondja Ewald Hagedorn, a CC Fashion tulajdonosa, aki Ibbenbüren környékén 17 boltot üzemeltet, köztük Cecil, Street One és Comma monomárka-boltokat. 

„Nagyon sok áru hiányzik, a helyzet aggodalmat keltő,

folytatja. Elvégre jelentős forgalmakról van szó, amelyek rendkívüli módon hiányoznak.
Hasonlóan ingerült Maximilian Hässner a niddai Textilium képviselője: „Minden nap a szállítási gondokkal foglalkozunk, van, hogy idegesen, máskor megértően vagy akár dühösen – képtelen vagyok megmondani, melyik állapot a leggyakoribb.” A mindeni Hagemeyernél is borús a hangulat. Jürgen Ahrens cégvezető szerint 10 %-kal kevesebb árut rendeltek őszre, de még mindig nem érkezett be az áru 30 %-a. A női felsőruházatban leginkább az olyan komplett megjelenést kínálóknál van hiány, mint az S.Oliver. A férfi és fiú felsőruházat területén vegyes a kép, hiány tapasztalható a Bugatti, a Roy Robson és a Hugo Boss termékeinél. A Digel is csak az öltönyök felét szállította le Mindenbe. „Ez fájó, mert éppen észrevehetően bővül az ünnepi viseletek kereslete”, mondja Ahrens. A késve szállított árut mindenképpen átveszik, sok területen szükségük van rá. Néhány kereskedő bevallja, hogy nem számított ilyen jó őszkezdetre. Abban reménykedtek, hogy majd raktárról lehet utánrendelni, minden úgy alakul, mint eddig: áru mindig van. Azonban ez most téves elképzelésnek bizonyult.

A TextilWirtschaft tesztklub heti körkérdésére egy kereskedő a férfiruházat területén 20 %-os forgalomcsökkenésről tudósított, hiányzik a Gant, a Joop! és a Baldessarini áruja. Freddy Jahnkénél a marburgi Ahrens cégtől a férfi szabadidős termékek fogynak jobban. Itt teljes a választék a Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Boss, Gant és Marc O’Polo márkákból. Jahnke szerint „a Cinque, Gabba és a Les Deux divatmárkák eddig jól szállítottak. Tehát van elég árunk, hogy az első divatérzékeny vásárlóknak kedvet csináljunk az őszi vásárlásokhoz. Ebben a szegmensben pillanatnyilag még nincs baj.”

Áruhiány az olyan speciális termékeknél tapasztalható, mint a kabátok, zakók és dzsekik, valamint a tömegtermékek szállításánál. Mégpedig ott, ahol Ázsiában történik a gyártás. Ha a késedelem nem haladja meg a négy hetet, akkor azzal még megbirkóznak.

Több nehézséggel küzd Eberhard Wigner a zirndorfi Erlebe Wigner cégtől. A szortiment központi kérdése az ajándéktárgyak, könyvek és divatáruk gondosan összeválogatott keveréke. Wigner szerint „a dekorációs cikkek jelenleg egyáltalán nem érkeznek meg Angliából, mert mint közismert, ott szállítási problémák vannak. Ettől teljesen összekavarodik a választékunk.” Zirndorfban még outdoor termékekre is várnak. A Napapijri a rendelés egyharmadát szállította le, a The North Face csak töredékét. Az olasz szállítók a reménysugár, mert ők időben átadtak mindent.

Egy dolog biztos: elsősorban azok a cégek küzdenek szállítási gondokkal a mainstream termékeknél, amelyek széles szortimentben Ázsiából szerzik be az árut. Különösen igaz ez akkor, ha a teljeskörű beszerzést ügynökségekre bízták.

„Mi kontroll alatt tartjuk a szállításokat, mert még klasszikus passzív bérmunka formában dolgozunk”,

nyilatkozta Simone Pilger a Rabe kötöttárus cégtől. Néhány klasszikus divatcégre is igaz ez, akiket ezért nagyra értékelnek a kereskedők.

A prémiumszegmensben szintén jobb a helyzet, mert sok árut Olaszországból szereznek be. A kisebb gyártók szemmel láthatóan jobban kézben tartják az árujukat, ismerik a beszállítóikat és előre bebiztosították magukat. Christina Müller, a deeseni Blum cég beszerzője nyugodt: „Rövid időn belül minden megérkezett, augusztus 1-i szállításra rendeltünk sok mindent. Olaszországból még a nyári leállás előtt megjött minden.”

A TextilWirtschaft tesztklub kérdésére azonban a megkérdezettek összesen 62 %-a nyilatkozta, hogy a szállítási nehézségek forgalomkiesést eredményeznek. Ez a diszkontőröket, mint a Primark és a New Yorker, ugyanúgy érinti. Friedrich Knapp, a New Yorker vezetője így jellemzi a zűrös helyzetet:

„Nincs fuvarozó, nincs konténer, minden késve érkezik.”

Ugyan nincs hiány a szortimentekben, de a helyzet egyértelműen romlott, van, ahol több hetes csúszásokkal kell számolni. 
A Primarknál is várhatóan az árukészlet az év végén kereken 200 millió fonttal lesz kisebb a vártnál a szállítási láncnak a kikötőkben és a konténerfuvarozásban kialakult feszültség okozta zavarai miatt. A késéseknek mindenütt forgalomcsökkenés a következménye. 
A megbolydult lánc nem olyan könnyen állítható helyre. Túl hosszú az áruk sztornírozásának, a lehívások elmaradásának vagy eltolásának időszaka. Az Európában gyártók is várakozni kényszerülnek a távol-keleti komponensekre. Rottendorfból azt jelezték, hogy a S. Olivernél az augusztus-szeptemberi kollekciók észrevehetően érintettek voltak. Ez néhány beszerzési országban az ottani koronavírus helyzet miatt elhúzódó termelésre, valamint a konténerforgalom tartós, nagy mértékű késedelmére vezethető vissza. Egy szóvivő azt nyilatkozta: „Mi ezért szeptemberben a szokásosnál közel 50 %-kal kevesebb árut szállítottunk ki.” Azzal kell számolni, hogy a késések még néhány hónapig fennmaradnak. A 2022 tavaszi áruk is érintettek lesznek.

 Mit tehet a kereskedelem? Jelenleg néhányan még az előző évi árut adják el teljes áron. Heinz Illingernek a bochumi székhelyű Baltz cégnél emiatt rossz érzései vannak: „Most nagyon rugalmasak és kreatívnak kell legyünk, hogy ellensúlyozzuk a szűk szállítási keresztmetszetet. Például ennek érdekében az előző szezonok áruiból rendelünk a szállítóktól vagy a raktárainkból alapmodellekkel töltjük fel az üzletet. Ez azonban kissé kellemetlen. Főleg a vásárlók miatt, akik most új, érdekes árut szeretnének látni.” 

Ameddig a konkurenciától különbözni tudnak, addig sikeres ez a stratégia. Így van ez a sportszektorban is, ahol a távol-keleti szállítások magas részaránya miatt komoly ellátási gondok vannak. Itt van néhány olyan szállító, aki az áru értékesítésének kezdetét több mint nyolc héttel kényszerült eltolni.

Caspar Coppetti, az On egyik alapítója úgy véli, hogy szeptember végére minden vietnámi gyár újra működni fog. Azt nyilatkozta, hogy „2021-ben az Onnak nincsenek gondjai a cipőszállítással, céljainkat teljes mértékben elérjük és a karácsonyi értékesítésben is teljeskörűen részt fogunk venni.”

Az őszi indulás egyes üzleteknél már augusztusban, amikor hűvös volt az időjárás és sokan tértek be a boltokba, rosszul sikerült. Ezt már alig lehet bepótolni. Jogosak az aggodalmak, hogy egyes áruszállítmányok nem fognak beérkezni a nagy árleszállítási időszak előtt. Wigner szerint „korábban túl sok áru volt a piacon, most ez az ellenkezőjére fordul.” 
A kereskedelemben főleg a korlátozások időszakában nem volt elegendő vállfa az áruk nagy tömege számára. Most pedig a vállfák üresen szomorkodnak az üzletekben. Néhány áruházban, mint például az Appelrath Cüppernél, már a vevők számára is észrevehető az áruhiány. Ráadásul 2022 tavaszán még mindig komoly késedelmek várhatók. 
Ewald Hagedorn tavaszra 10 %-kal kevesebb árut rendelt. Mások a jelenlegi helyzetre tekintettel felülvizsgálták készletterveiket és a 2019 évi bázison rendeltek, mivel a többszöri rövid határidős utánrendelésekre vonatkozó álmok nem tudnak olyan gyorsan megvalósulni. Ugyan például a S. Oliver bejelentette, hogy egyre több gyorsan szállítható árucikket vesz fel a kollekcióba. Jelenleg ezek aránya 20 % és az arányt tovább kell növelni. A hiányok azonban így is sokáig fennmaradnak.

A legtöbb beszállító esetében a gyors rugalmasság a ruházati cikkek hosszú gyártási láncolata miatt aligha megoldható. Legalábbis addig, amíg a koronaválság fennáll. Mindazonáltal néhány vállalat azt fontolgatja, hogy a jövőben földrajzilag közelebbről vásárol, és egy olyan szortimentet állít össze, amelyben Dél- és Kelet-Európa nagyobb szerephez jut.

Ezzel most nem leszünk előrébb. Jürgen Ahrens a Hagemeyertől azt nyilatkozta, hogy

„nem lehet jövő tavaszra tervezni. Kissé óvatosan haladunk és várnunk kell még.”

A beszerzési helyzetet a toalettpapír példájához hasonlítja, amikor mindenki felhalmoz és előre megvásárol olyan árut, amire csak később lesz szüksége. Ez teljesen új helyzet a beszerzők számára. 

Következmény az árak emelkedése. Thomas Ballweg, a Verband German Fashion (Német Divatszövetség) beszerzési szakértője megemlítette a beszerzési árak emelkedését.

„A fast fashion nyomás alatt áll. Kevesebb áruval és jobb minőséggel kell Ugyanakkora forgalmat elérni. Ez mindenki számára kihívás.”

Ennek kapcsán Ahrens elsőként a sok éve nem emelkedett árréseket említi. Szerinte „az üzletekben az átlagos vásárlási értéknek hosszú távon emelkednie kell.” Ezért a több márkát forgalmazó áruházak egyes vezetői az induló árszintek újragondolását fontolgatják. Legalább az ezen az áron kínált termékek arányát az új körülményekhez  igazítani kell.

Izgalmas lesz, hogy a divatkereskedők át fogják-e hárítani vevőikre az alapanyagok és a szállítás megnövekedett költségeit. A piacon 40 éve túl sok az áru és túl alacsonyak az árak. Most ez változhat. Azonban ez valószínűleg csak álom marad, ha ismét zavartalanok lesznek a szállítások.

(TextilWirtschaft)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .