Business

 „Máról holnapra nem fog menni”

ÜZLET – Árumenedzsment

Ha nem érkezik meg az áru, 2. rész

TextilWirtschaft

german-fashion-tw-divatmarketing

Thomas Ballweg a Német Divatszövetség beszerzési és logisztikai részlegének technikai tanácsadója. Fotó: German Fashion

Thomas Ballweg a Német Divatszövetség részéről nyilatkozik a késedelmekről

TW: Ballweg úr, minek köszönhetjük az utóbbi hetekben tapasztalható szállítási nehézségeket?

Thomas Ballweg: Figyelembe kell vennünk a teljes járványidőszakot. Hónapokon keresztül túl sok áru volt forgalomban. A kereskedők és a gyártók számos programjukat törölték, hogy vállvetve segítsék egymást az üzletek bezárása okozta válság leküzdésében. Eközben a textilágazatra jellemző összetett beszállítói láncot nem sikerült egyensúlyba hozni. Most gyorsan újra fel kell futtatni a gyártást. Az összefüggések bonyolultak, néha hiányzik egy távol-keleti cipzár, ami a törökországi gyártáshoz nélkülözhetetlen, ezért csúszik a szállítás.

Hosszú távú folyamatról beszélhetünk?

A termelés ismét egyensúlyba fog kerülni, de mi sem gondoltuk, hogy ez ennyi ideig fog tartani. Ugyanakkor Kína domináns szerepéről sem szabad elfelejtkezni. Számos termék esetében Kína lett a világ piacvezetője, gondoljon csak a poliészterre és a poliamidra. Függünk a kínai beszállítóktól, a monopolhelyzetük néha megnehezíti az életünket. A gyártás Európába való áttelepítése biztos szóba kerül egyik-másik vállalatnál, de ez nem megy máról holnapra.

Bizonyára a kínai belső piacot sem szabad lebecsülni.

Pontosan – és annak elsőrangú szerepe van a kínai gyártók szemében. Ezt meg is lehet érteni, ha Európából ilyen sok visszamondást kaptak. A válságban Kína saját gyártóit segítette a víz színén maradni. Fontos volt a válság alatt vigyázni rájuk, hogy   életben maradjanak.

Mit tanulhatunk ezekből a tapasztalatokból?

A körkörös gazdaság és a Near Shoring (közel a tűzhöz) fontos tényező lesz. Sokan újra építik beszállítói láncukat. Ugyanakkor mindennek megvan a határa. Pamut nem terem Európában, és túl sok bárányunk sincs. Rövidtávon tehát nem sokat tehetünk, mert az új beszállítók nem fognak automatikusan jobban teljesíteni, hanem sokkal inkább kockázatot jelentenek, vagy éppen rosszabbak lesznek. Sokat kell egymással kommunikálnunk és hosszú távra kell terveznünk.

Mikor fogjuk leküzdeni a szállítási problémákat?

Egy hónap múlva még biztosan nem leszünk túl ezen a témán. Arra számítunk, hogy 2022 tavaszára már sok minden normális mederben fog zajlani.

CW/ TextilWirtschaft

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .