formatervezési minta oltalomszerzés

Business

Gyorsabb, kiszámíthatóbb és olcsóbb a formatervezési mintaoltalom-szerzés az Európai Unióban

Az Európai Unió Bizottsága két javaslatból álló csomagot fogadott el a formatervezési minták (design) oltalmára vonatkozó uniós jogszabályok korszerűsítésére. A javaslatok a Bizottság 2020. novemberében elfogadott szellemi tulajdoni Cselekvési Tervében foglalt célkitűzésre épülnek és Unió-szerte olcsóbbá, gyorsabbá és kiszámíthatóbbá teszik a designokra vonatkozó oltalomszerzést. Az uniós formatervezési mintaoltalomra vonatkozó rendelet és irányelv korszerűsítésére irányuló javaslatok modernizálják az oltalomra vonatkozó meglévő szabályozási keretet és a felülvizsgált szabályok hozzá fognak járulni a vállalkozások innovációs feltételeinek további javításához. 

A két javaslat törekszik a formatervezési minták uniós szintű lajstromozására vonatkozó eljárás egyszerűsítésére és észszerűsítésére. Ennek megfelelően az új szabályok egyszerűbbé teszik a formatervezési minták bemutatását a bejelentésben (például lehetővé teszik videofájlok benyújtását), lehetőség nyílik egyazon bejelentésben egynél több formatervezési minta benyújtására, valamint csökkennek az oltalom első tíz évére fizetendő díjak, hozzáférhetőbbé, hatékonyabbá és megfizethetőbbé válik a lajstromozott formatervezésiminta-oltalom, különösen az egyéni tervezők és a kkv-k számára.

Az új szabályozási keret biztosítja az uniós szintű és a nemzeti formatervezési mintaoltalmi szabályok egymást kiegészítő jellegét, például a formatervezési minták lajstromozására vonatkozó követelmények vagy a lajstromozott formatervezési minták megsemmisítésére vonatkozó szabályok egyszerűsítése tekintetében. Ez hozzá fog járulni ahhoz, hogy a vállalkozások Európa-szerte egyenlő versenyfeltételek mellett működhessenek.

Fontos változás még, hogy a formatervezési mintákról szóló irányelvbe uniós szintű „javítási záradék” kerül, amely hozzájárul a verseny megnyitásához és fokozásához a pótalkatrészek piacán. Ez különösen fontos a gépjármű-javítási ágazatban, amelynek esetében valamennyi uniós országban jogilag lehetővé kell tenni, hogy egy adott gépjármű eredeti megjelenésének helyreállítása érdekében javítás céljából reprodukálni lehessen azokat a karosszériaelemeket, amelyeknek az eredetivel „kötelezően azonosnak” kell lenniük. A javasolt „javítási záradéknak” csak a jövőbeli formatervezési mintákra kellene azonnali joghatással rendelkeznie, míg a már oltalomban részesített formatervezési minták egy tízéves átmeneti időszak alatt továbbra is élveznék az oltalmat. 

A két javaslat rendes jogalkotási eljárás keretében történő elfogadás céljából most az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament elé kerül. A javaslatok elfogadását követően az uniós tagállamoknak két éven belül át kell ültetniük nemzeti jogukba az irányelvben foglalt új szabályokat. A rendelet módosításainak többsége röviddel (3 hónappal) a hatálybalépését követően válik alkalmazandóvá, míg a többi csak a szükséges felhatalmazáson alapuló és végrehajtási jogi aktusok elfogadása után (18 hónappal a hatálybalépést követően). 

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .