Divat

Guba Rózsa karácsonyi babakiállítás Felsőlajoson

Programajánló

Idén is megrendezik Guba Rózsa babakészítő népi iparművész exkluzív karácsonyi babakiállítását. Tavaly a Bánhorváti Platthy – kastély volt a helyszín, most Felsőlajos.

guba-rozsa-babakiallitas-2022 guba-rozsa-babakiallitas-2022

A művész a kifejezetten a babák számára kialakított bemutatótér egyik termét rendezi be a karácsonyi témájú baba-makettekkel, a Mikulástól egészen egy felépített betlehemi jelenetig, számos karácsonyi témát feldolgozó babával. 
A másik két kiállítóhelyiségben pedig a korábbi rendezvényein megszokott és kedvelt kollekcióit tekinthetik meg az érdeklődők. Divattörténeti és népi mesterségeket, európai népviseleteket bemutató babákat láthat a közönség, melyeket az utóbbi években több helyszínen is kiállítottak. 
A hosszas keresés után a helyszín – Felsőlajos kiválasztásában fontos szerepet játszott a község vezetésének példaértékű, barátságos hozzáállásán túl a település turisztikai potenciálja is. 
Felsőlajos Budapest és Kecskemét közti, könnyen megközelíthető elhelyezkedése számos további programlehetőséget rejt az „egynapos” fővárosi és környékbeli kirándulók számára is. Így a Guba Rózsa Babakiállítás látogatói a galéria közvetlen vonzáskörzetében szerezhetnek az egész család számára további szabadidős, gasztronómiai élményeket egy méltán világhírű tanyacsárdában vagy a környéken található magánállatkertben. 
A Guba Rózsa Babakiállítás és Művészeti Galéria igyekszik mindig valami újat mutatni a látogatóinak a frissen elkészülő  és a régi, népviseletes és divattörténeti darabok révén betekintést nyújtani a babakészítés „rejtelmeibe”, és időről időre teret adni más, érdekes művészeti ágak alkotásainak is, hogy ne csak mindig a babáké legyen a főszerep.
Reményeik szerint a galéria sikerét további fejlesztések, bővítések követhetik, és mindig sikerül valami új, egyedi élményt nyújtani a látogatóknak.

Az alkotóról

guba-rozsa-baba-2022

Guba Rózsa makettbabáinak egészét saját maga készíti, kezdve az arcok szoborszerű negatívjának megfaragásától a fej, a test és a ruházat textilből való megformálásáig. A figurák és jelenetek alapját legtöbbször egy-egy korabeli festmény, dagerrotípia vagy fénykép adja, melyek magyarországi népi jelenetek esetében gyakran saját gyűjtésekből, helyi feldolgozásból származnak. Minden esetben igyekszik a leginkább korban hiteles forrás alapján elkészíteni babáit. 
A ruhákhoz felhasznált anyagoknál pedig igyekszik, még ha jelképesen is, de környezettudatosan újrahasznosítani a régi textíliákat. Így nem ritka, hogy többszáz éves csipkék vagy néhány tíz éves kelmék jelennek meg alkotásaiban. 
A Guba Rózsa Babakiállítás jellemzően két fő irányvonallal jelenik meg a nagyközönség számára. Az egyik Európa és Magyarország jellegzetes népviseleteit és népszokásait, a másik kollekció pedig a divattörténetet igyekszik bemutatni az ókortól egészen a retrokorszakig, melyben a régmúlt időket megidézve fel-fel tűnnek híres személyek is. 
Guba Rózsa népi iparművész 1951-ben született az Alföldön. 1985-ben kapta meg a babakészítő népi iparművész címet. Feldolgozta és zsűriztette Magyarország tájegységeinek a jelentős népviseleteit, például Sárköz, Kalocsa vidékének népviseleteit az 1800-as évek kezdetéig, valamint Baranya, Dunántúl, az Alföld és a Palócföld számos népviseletét is. Munkái jelentős részét a japán piacra készítette, de babái megtalálhatók a világ szinte minden táján. Munkái számos “államközi” ajándék részét képezték a 80-as években, így egyedi babái megtalálhatók voltak pl. Helmuth Kohl kancellár és Fidel Castro gyűjteményében is.

A Guba Rózsa Karácsonyi Babakiállítás az alábbi időpontokban tart nyitva 11.00-18.00 óráig

  • 2022. december 2-6. (péntek, szombat, vasárnap, hétfő, kedd)
  • 2022. december 9-11. (péntek, szombat, vasárnap)
  • 2022.december 16-18. (péntek, szombat, vasárnap)
  • 2022. december 23. (péntek)
  • 2022. december 30. (péntek)
  • 2023. január 6-8. (péntek, szombat, vasárnap)

További információk

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .