Divat

Guba Rózsa Babakiállítás nyílt Egerben

2021.október 14-én megnyitott a Guba Rózsa Babakiállítás Egerben, a Bartakovics Béla Közösségi Házban.

guba-babakiallitas-2021-eger

A kiállítást Kiss Renáta az EKMK (Egri Kulturális és Művészeti Központ) igazgatója és Herczeg István festőművész – grafikusművész nyitotta meg. Ezt követően a babák alkotója, Guba Rózsa mutatta be a kiállítási anyagot a meghívott vendégek és a megjelent sajtó munkatársai számára. A bemutatás során egy kis ízelítőt kaphattunk számos magyar és európai népszokásról, valamint a divattörténet alakulásának néhány mikéntjéről is.

Az 1983-ban népi iparművész címet szerzett Guba Rózsa babáinak különlegessége, hogy teljes egészében textilből saját maga készíti makettszerű alkotásait. Egy-egy baba készítését hosszú kutatómunka előzi meg, hogy azok minél inkább visszatükrözzék miniatűrben is az adott kor, szokás, viselet, ruházat jellegzetességeit. A művész odafigyel arra, hogy minden baba önálló „egyéniség” legyen, ezért a fejeket elsőként gipszből kézzel faragja, ez képezi majd a speciálisan ragasztott, applikált, kézzel festett textilfej alapját.
A felhasznált anyagok esetén is igyekszik korhű maradni, valamint a környezetet is óvni, ezért ezen textíliák zöme újrahasznosított, régi anyag. Nem ritka a 200 éves antik csipkék, kelmék megjelenése sem a munkáiban.

A Guba Rózsa Babakiállítás Egerben, a Bartakovics Béla Közösségi Ház galéria-termében látogatható október 14. és 2021. november 15. között, hétköznapokon 8 -16 óráig. A szervezők az érdeklődésre való tekintettel egy rendkívüli hétvégi nyitva tartást is beiktattak.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK :

 

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .