Business

Globális Fenntarthatósági Divathét, Magyarország – 2. rész

25 éves az ÖKO-TEX tanúsítvány

2017. június 9-én konferenciával folytatódott a rendezvény, amelyhez a „25 éves az ÖKO-TEX tanúsítvány” címmel szakmai program csatlakozott.

A Pakisztáni Iszlám Köztársaság nagykövete, Gabriel A. Brennauer, a Német – Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgatója, Prof. Dr. Stefan Mecheels, Hohenstein Intézet elnökének, megnyitó beszéde után előadást hallhattunk a Hohenstein Intézet nemzetközi igazgatójától, Jörg Diekmann-tól, valamint nemzetközi előadásokat (Andreas Georg Suhr, Muhammad Fawad Noori, Monika Zabel – Crossxculture – közgazdász, tervező, táncművész). A rendezvény helyszíne a MKB Bank Zrt. Székház volt.

Fenntarthatósági díj a könnyűiparban

A TMTE és az MKSZ 2017-ben díjat alapított a fenntarthatóság terén kiemelkedő szerepet vállaló textil-ruhaipari, valamint a bőr-, bőrtermék- és lábbeli-gyártó cégek számára. A díj alapítása a fenntarthatóság mellett elkötelezett nemzetközi OEKO-TEX® szervezet 25-éves jubileumához kapcsolódott, amelynek független intézetek által kiadott tanúsítványai hiteles és transzparens bizonyítékai a tanúsított vállalat humánegészségügy, környezetvédelem és társadalmi felelősségvállalás terén nyújtott teljesítményének.

A szakmai zsűri tagjai

  • Dr. Pataki Pál, a TMTE elnöke,
  • Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia, az MKSZ elnöke,
  • Prof. Dr. Juvancz Zoltán, az Óbudai Egyetem Környezetmérnöki Intézetének egyetemi tanára
  • Kovács Andrásné, az INNOVATEXT Zrt. Anyagvizsgálati és Mérnökszolgálati Osztályának osztályvezetője

A szakmai zsűri idén három céget díjazott az elmúlt években megvalósított, példamutató humánökológiai és fenntarthatósági teljesítmények eléréséért.

FILATI BUZAU S.R.L.: Elkötelezettség a textiltermékek humánökológiai megfelelősége iránt (Commitment for Humanecological Approach in Textiles)

Indoklás: A könnyűipari termékek gyártása, az alapanyagtól a késztermékig manapság már világszerte földrajzilag nagyon különböző helyeken, és egymástól nagy távolságra folyik. A globális ellátási lánc szereplői különböző szabályozási környezetben működnek, amelyek estenként a termékben egymástól eltérő vegyi- és károsanyag tartalmat, és ezzel összefüggő egészségügyi kockázatot eredményeznek. 
A FILATI BUZAU S.R.L. cég több, mint egy évtizede fektet nagy hangsúlyt a természetes szálakból és keverékekből készült színezett, nyomott fonalainak károsanyag vizsgálatára. A román cég termékeit átfogó vizsgálatnak veti alá a STANDARD 100 by OEKO-TEX® szigorú követelményeket megszabó szabványa szerint. A független intézet által végzett vizsgálattal és tanúsítással termékeinek egészségügyi kockázatát teljes mértékben kiszűri.  Az OEKO-TEX® szervezet hazai tanúsító intézete, a díjat odaítélő zsűri tagjaként külön is méltatta a cég elkötelezettségét, hogy a fonalgyártó hosszú évek óta biztonságos és magas minőségű alapanyagot biztosít a textil ellátási lánc szereplői számára.

UMATO Kötöttárugyártó Kft.: Elkötelezettség a textiltermékek humánökológiai megfelelősége iránt (Commitment for Humanecological Approach in Textiles)

Az 1992-ben alakult magyar tulajdonú cég békéscsabai székhelyén és öt megyei településen gyárt minőségi kötöttárut. Bébiknek, gyermekeknek és felnőtteknek készült kötött alsó és felsőruházati termékeit több, mint egy évtizede tanúsíttatja a STANDARD 100 by OEKO-TEX® szabvány szerint, amely előírja a textil- és ruhaipari gyártásban használt anyagokban előforduló kémiai anyagoknak azt a még megengedett mennyiségét, ami az emberi szervezetre nézve nem jelent veszélyt. 
Az OEKO-TEX® szervezet hazai tanúsító intézete, a díjat odaítélő zsűri tagjaként külön is méltatta a cég elkötelezettségét, hogy a gyártó hosszú évek óta biztonságos és magas minőségű ruházatot biztosít a textil kereskedelem számára.

NATURTEX Gyapjú- és Tollfeldolgozó Kft.: Elkötelezettség a fenntartható módon gyártott textiltermékek iránt (Commitment for Textile Sustainability)

A magyar tulajdonú cég piacvezető a hazai lakástextil piacon, emellett exportra is termel, termékeinek meghatározó része kerül külpiacokra. A cég évtizedek óta nagy hangsúlyt fektet termékeinél az ártalmas anyagok kiszűrésére vonatkozó terméktanúsításra. A földrajzilag egymástól nagyon különböző helyszíneken és eltérő szabályozási környezetben gyártott alapanyag- és félkész-termékekben különböző károsanyag tartalom lehet, amelynek egészségügyi kockázata van. A magyar cég átfogó károsanyag vizsgálatnak veti alá toll és pehely tölteteit, töltött ágyneműit, paplanjait és párnáit a STANDARD 100 by OEKO-TEX® szigorú követelményeket megszabó szabványa szerint. A független intézet által végzett vizsgálattal és tanúsítással termékeinek egészségügyi kockázatát teljes mértékben kiszűri. 
E termékek gyártására a cég hazánkban elsőként szerezte meg a fenntartható textil gyártás tanúsítását is. Környezetkímélő gyártási folyamata megfelel a STeP by OEKO-TEX® szabvány által meghatározott követelményeknek.

A program június 9-én a European Enterprise Network és az MNKH Zrt  B2B találkozójával zárult, amelyre 115 résztvevő regisztrált.

Ne feledjük: ” A divat jövője a következő nemzedék jövője”  Rajtunk is múlik!

Forrás: sajtóközlemény GSFW 2017