Business

Globális Fenntarthatósági Divathét, Magyarország – 1. rész

„A divat jövője a következő nemzedék jövője”

2017. június 7-10. között Budapest második alkalommal adott otthont a Globális Fenntarthatósági Divathétnek (Global Sustainable Fashion Week). A rangos nemzetközi esemény fővédnöke Tarlós István, Budapest Főpolgármestere volt.

A Global Sustainable Fashion Week egyrészt olyan elismert tervezőket, divatipari szakembereket gyűjt egybe, akiknek szívügye és missziója a fenntarthatóság (öko-tudatosság, környezetkímélő alapanyagok- és technológia használata, újrahasznosítás és tisztességes kereskedelem) és a társadalmi hasznosság, másrészt egyszerre szakmai fórum, előadások és workshop-ok formájában, termék- és tevékenység-ismertető és természetesen divatbemutató is.

Magyarország 2017 márciusában csatlakozott a Fashion Revolution  globális mozgalomhoz, amely a divatipar fenntarthatóságáért és méltányosságáért szólal fel a világ 92 országában.

A GSFW alapítója a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület, amelynek elnöke és a Global Sustainable Fashion Week alapítója Mányiné Dr. Walek Gabriella. Magyarországon ő az életre hívója annak a koncepciónak, amely a divatban is a fenntarthatóságot helyezi a középpontba, lehetővé téve, hogy a hazai divatipar szereplői minél jobban követhessék a divat jövőjét jelentő globális tendenciákat, ahol a tudatosság, a környezetre való odafigyelés, az etikus és szociális szempontok (társadalmi felelősségvállalás) előtérbe kerülnek.

2016-ban az elsőként megrendezett Global Sustainable Fashion Week eseményen 4 kontinensről, 15 országból érkeztek résztvevők, akik nemcsak látogatók voltak, hanem előadóként bemutatták munkájukat, országuk legjobb gyakorlatait ezen a területen.

Az idei, 2017-es év GSFW rendezvénye – ahol Olaszország volt a díszvendég, június 7-én sajtótájékoztatóval kezdődött az Olasz Kultúrintézetben.

 

Az aulában láthatták a résztvevők Csikós Anikónak, a D’ANGE márka tervezőjének speciális eljárással – kézi munkával és hulladékhasznosítással – készült ruháit.
A nemzetközi konferencia június 8-án délelőtt kezdődött. Felszólalt Mányiné Dr. Walek Gabriella alapító elnök, Őexcellenciája Rahul Chhabra, az Indiai Köztársaság nagykövete, Dr. Gian Luca Borghese, az Olasz Kultúrintézet igazgatója, Őexcellenciája Massimo Rustico, az Olasz Köztársaság Nagykövete és Marco Bulf, az Olasz Külkereskedelmi Intézet igazgatója.

Az első nap kiemelt előadói Michele Orzan, az EuCham elnöke és Vittorio Giomo, a GSFW főtanácsadója, elnökségi tagja. A találkozón előadást tartott Rossana Diana ruhatervező, a Waste Couture (Venette Waste) alapítója, Csanák Edit (Óbudai Egyetem) denim tervezőként mutatott be egy szerb farmergyártási projektet. Bemutatkozott a Radici Group, Olaszország egyik legnagyobb fenntarthatósági gyártója, Benjamin Itter a Lebensbekleidung/Berlin igazgatója, a Green Fashion Consortium India tanács tagja. Szó volt a fenntarthatóság mainstream divatba illesztéséről Kasi Martin amerikai marketingszakember és Fashion Revolutionterületi képviselő előadásában. Panelbeszélgetést vezetett Silvia Gaiani, a Fashion Fair Parade olasz verseny szervezője, a Bolognai Egyetem tanára a körforgásos divatról, továbbá amerikai és kanadai előadók szerepeltek.

Este divatbemutatóra került sor, amelyen az olasz Samanta Russo etikus, hagyományos kézi munkával készített ruhakollekciójával ismerkedhettek meg a résztvevők, bemutatkoztak a Venette Waste kiváló olasz öko-tervezői is. Ausztráliából érkezett Charlene O’Brien (COB Design), Németországból a magyar hagyományokat a mai divatba átültető Anna Hegedűs a Piroshka márkával. Megtekinthettük a szerbiai CBJ farmerkollekcióját is.

A helyszínen Ying Luo tervező, az Anthyia cég alapítója mutatta be az un. ramie (hócsalán) ökoanyagból készített alkotásait, találkozhattunk magyar népművészünk, Révész Márta (Csipkeház) csipkével díszített ruháival, Molnár Nelli (Nelli Molinari) aranyból készült csipkeékszereivel Lettner Imán néhány munkájával.

Piroshka, (Anna Hegedűs)
Samanta Russo

 

 

 

 

 

 

 

 

A szervezési munkákban jelentős szerepet vállalt a TMTE, az MKSZ és a Vosz Textil és Ruházatipari Szekciója is.

Forrás: sajtóközlemény GSFW 2017