Business

GLOBÁLIS FENNTARTHATÓ DIVATHÉT

GLOBAL SUSTAINABLE FASHION WEEK

2019.április 9.

NEMZETKÖZI KONFERENCIA

Fő témája: Hagyományok és határokon átívelő, kultúrák közti együttműködés

 • Regisztráció 9.30-10 óráig
 • Helyszín: Olasz Kulturális Intézet, 1088 Budapest, Bródy S. utca 8.

Konferencia napirendje

10.00 – 11.00 Megnyitó és köszöntő beszédek a különböző kontinensek képviselőitől szimbolizálva a fenntarthatóság iránti világméretű elköteleződést

 • Dr.Gian Luca  Borghese úr, az Olasz Kulturális Intézet igazgatója
 • Mányiné dr.Walek Gabriella, a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület elnöke, a GSFW alapítója, a Fashion Revolution ország koordinátora
 • Sass Brown a GSFW tiszteletbeli elnöke, a fenntartható és etikus divat egyik legemblematikusabb képviselője, két témában írt könyv szerzője (Egyesült Királyság)
 • Vittorio Giomo, az Intercolor nemzetközi szervezet alelnöke, a GSFW fő tanácsadója (Olaszország)
 • Argentina, Spanyolország, Svédország, Egyesült Királyság és India nagykövete felkérés alatt 

11.00 – 11.30Mariel Jumpa, Svédország, a Slow Fashion World (Lassú divat világ) alapítója, ami egy globális platform és ügynökség, amely az Európa és Latin-Amerika közötti társadalmi, etikus vállalatok közötti együttműködést és partnerséget biztosítja. A közösségnek 1500 iparági szakembere van a divat, utazás és életmód területén, és összesen +10 000 követő bázisa a szociális média csatornákon. Rendkívül aktív a helyi és globális társadalmi innovációt, fenntarthatóságot és sokféleséget ösztönző közösségek kialakítását illetően. Erről a témáról tart előadást közösen Paloma G.Lopez, MSMAD Asociación Moda Sostenible de Madrid (Fenntarthatósági Divat Szövetség Madridból) elnökével: Digitális közösség építése a cselekvés és a változás eszközeként (Bulding digital communities as a tool for action and change)

11.30 – 12.00Charlotta Brynger, CueMe (Kultúrák egyesítése egy professzionális világban) alapítója és elnöke, Interkulturális, üzleti kapcsolatépítéssel foglalkozik, 7 nyelven beszél, Svédország: Kulturális intelligenciával a fenntartható jövőért

12.00 – 12.30Parvinder Marwaha, British Council, dizájn program menedzser, EU program vezető, Egyesült Királyság: A British Council a témát érintő programjainak bemutatása:

(Fashion Revolutionaries – Crafting Futures – Making Matters International Fashion Showcase)

12.30 – 13.30 Büféebéd

13.30 – 14.15Gróf Esterházy Károly Múzeum, Pápa: A kékfestés hagyománya mint a szellemi kulturális világörökség része

14.15 – 14.45Benjamin Ittner, Lebenskleidung cég vezetője, Global Organic Textile Standard (GOTS) minősítéssel rendelkező anyagokkal foglalkozó textil ügynökség, Németország: Gandhi példája a fenntartható divatban, születésének 150.évfordulójáról megemlékezve

14.45 – 15.15Dr. LeeAnn Teal Rutkovsky, Egyesült Államok, NAIFA MARUF FOUNDATION amerikai elnöke, Emberi jogok a nőknek elnöke és vezérigazgatója / Globális fenntarthatóság a divatban tanácsadója: A kultúra az „új fekete” (Culture is the new black)

15.15 – 15.45Miguel Angel Gardetti, Fenntartható Luxus Kutatóközpont és a Fenntartható Textil Központ alapítója és jelenlegi igazgatója. A Fenntartható Luxus Tanulmányi Központ a világ első tudományos kutatóközpontja, amely integrálja a luxust és a fenntartható fejlődést. Aktív tagja United Nation Global Compact-nak Argentínában, számos publikáció és könyv szerzője és társszerzője, Argentina: A vezetés transformációja a kulcs a fenntartható luxus divathoz. (Transformation Leadership: the key for sustainable luxury fashion)

15.45 – 16.15 kávészünet

16.15 – 17.15Panelbeszélgetés

Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia, Innovatex Zrt, Könnyűipari Szövetség –  Bevezető ismertető a vállalatok részére: Önértékelő online eszköz a munkahelyi és beszállítói CSR kockázatok elemzésére – Ezt az online kiértékelő eszközt az EURATEX és IndustriAll projektjének keretében lehet kipróbálni.

A panelbeszélgetés moderátora: Olga Johnson Antonova, tréner, kurátor, a Circular Fashion orosz nyelvű platform vezetője.

19.00 – 21.00 – NEMZETKÖZI ECO DIVATBEMUTATÓ

(Helyszín: Olasz Kultúrintézet, 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 8.)

2019.április 10.

10:00 – 17:00 – NEMZETKÖZI KONFERENCIA

 A konferencia fő témái:

 1. Vezetés és társadalmi felelősségvállalás; esélyegyenlőség és átláthatóság a fenntartható divat világában
 2. A körforgásos divat és a hulladékmentesség lehetőségei, környezeti hatások

HELYSZÍN: Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

A konferencia alatt szinkrontolmácsolás biztosított

Konferencia napirendje

9.30 – 10.00 – Regisztráció

10.00 – Köszöntő beszéd: Nagy Elek, BKIK elnöke

             Michele Orzan – EuCham elnöke

Vezetés és társadalmi felelősségvállalás; esélyegyenlőség és átláthatóság a fenntartható divat világában

10.30 – 11.00Carry Somers, a Fashion Revolution alapítója az Egyesült Királyságból a Fashion Revolution kampány hatásairól beszél a divatiparban. A Fashion Revolution a fast fashion (gyors divat) negatív környezeti és társadalmi hatására és divat átláthatóságának szükségességére hívja fel a figyelmet és a gyártók társadalmi felelősségvállalására ebben.

11.00 – 11.30 Mostafiz Uddin, a fenntarthatósággal kapcsolatos konferenciák kiemelt előadója, a bangladesi textilipar egyik kiemelkedő képviselője, a Bangladesi Fashionology Summit, a  Sustainable Apparel Forum alapítója. A Fashion Revolution kapcsán, mint a fast fashion cégekkel is foglalkozó bangladesi farmer gyártó szorosan kapcsolódik a fenti kiemelt témákhoz.

11.30-11.45Shaheryar Khan Niazi, Business Unit Head Shoe Planet, cipőiparral és korábban farmer gyártással foglalkozó szakember Pakisztánból előadásában

 1. A körforgásos divat és a hulladékmentesség lehetőségei, környezeti hatások

11.45 – 12.00Jeff Garner, Egyesült Államok – a 4th GSFW kiemelt vendég tervezője, aki  nemrég kapott Emmy díjat (Best Documentary in Art kategóriában) és előadó is lesz a konferencián, előadásának címe: Fenntartható Divat: Toxinok a divatban és ezek következményei az egészségre. Jeff Garner kollekciói tervezésénél mindig szem előtt tartja a fenntarható design és öko textiliák – egészségre nem káros – követelményeit.

12.00 – 13.00 Büféebéd

13.00 – 13.20Valentyna Dovhanyuk, Olaszország, „Hulladékból érték” c. előadásában a körforgásos divat szempontjaival foglalkozik, az anyaggyártók és a globális kereskedelmi hálózat mint két fontos faktor fejlődési tendenciáival.

13.20 – 13.45Edwina Huang, Vivify Textiles, Svájc előadása is a körforgásos divathoz kapcsolódik. Edwina Huang kiváló ismerettel rendelkezik a fenntartható és öko textiliákról és bemutatja saját cége kínálatát is az érdeklődöknek, hiszen nagyon sok tervezőnek és cégnek ezek beszerzése sok problémát jelent.

13.45 – 14.15Alice Beyer, Németország, a Circular Economy Club (Körkörös Gazdasági Klub) nevében is előad,  kiváló szakértője a körforgásos divat kihívásainak, trénerként oktat Brazíliától Európáig. Circular Economy Club (CEC) több mint 100 országból 3.100 szakembert és szervezetet érintő platform

14.15 – 14.45Dr. Katherine Soucie Kanadából,a Sans Soucie Textile + Design konzultációs stúdió vezetője, LaSalle Vancouver-i Egyetem oktatója, több publikációja is megjelent a fenntartható divat témában

14.45 – 15.15Dr. Jocelyn H-C Chen, Taivanból,  a világ 10 legjobb divat designnal foglalkozó egyetemének professzora a fenntartható designnal foglalkozik és a nemzetközi öko-divatbemutatón saját, nemrég a Londoni Fashion Week-en debütált kollekcióját is bemutatja.

15.15- 15.45Tere Gutiérrez de la Concha, Spanyolország: Fejlődés az olaj ellenére c. előadásában a környezeti szennyezés és a divat kapcsolatát elemzi.

15.45-16.00Kávészünet

16.00-17.00 PANELBESZÉLGETÉS – a konferencia több előadójának részvételével történik a fenti témákról

Kiemelt partnerként kapcsolódik Marco Lucietti, a Copenhagen Fashion Summit (Koppenhágai Divat Csúcstalálkozó) stratégiai tanácsadója a 4th#GSFW konferencia panel beszélgetéseihez, további  résztvevők:

 • Kenny Jackson-Forrest, Egyesült Királyságból bemutatja a beszélgetés során könyvét, melyet az újrahasznosításról írt elsősorban tervezők részére.
 • Sylvia Calvo, Spanyolország, az nemzetközi öko divatbemutatón kávé zsákok újrahasznosításával készült kollekcióját is bemutatja, élharcosa a fenntartható divat újrahasznosítási vonalának
 • Habib Ahasan (jelenleg Kanában él) és Khandokar Shahnewaz Hossain a bangladesi textilipar szakértői
 • Fawad Noori Pakisztánból a GSFW Kreatív vezetője. a GIFT Egyetem tanára és konferenciák előadója. A KIA által inspirált intelligens ruhájának a prototípusával és a konferenciák helyszínén további öko tervezők munkáival is megismerkedhetnek a résztvevők.