Business

Glami.hu: így rendelünk ruhákat az első covid-mentes nyárra

kutatás – női fogyasztói szokások

A magyar nők 72%-a a tavaszi hónapokban kezdi felkészíteni ruhatárát a nyárra
A magyar e-fogyasztók 50%-a számára fontos, hogy környezetbarát ruházati termékeket vásároljanak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Európa egyik vezető divatcikk böngészőjének friss felmérése szerint a magyar nők túlnyomó többsége már a tavaszi hónapokban megkezdi ruhatárának felkészítését a nyári hónapokra, és csak 10% azoknak az aránya, akik júliusra és augusztusra időzítik vásárlásaikat.

A szezon közeledtével az online divatvásárlási szokásokról és 2022 legfrissebb trendjeiről is megkérdezték a hazai fogyasztókat

A divatcikkekre szánt összeg tekintetében Magyarországon 2022-ben a fogyasztók 70%-a legalább ugyanannyit, vagy többet tervez divatra költeni, mint a tavalyi évben, miközben hazánkban is egyre többen fedezik fel a fejlett, személyre szabott online keresési megoldások előnyeit, amelyek segítségével gyorsabbá és kényelmesebbé tehető a legjobb ajánlatok feltérképezése – derül ki a Glami.hu divatcikk kereső nemzetközi felméréséből’. (’A felmérés 9 európai országban (Csehország, Szlovákia, Görögország, Románia, Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Bulgária, Spanyolország) összesen 25000 fő (Magyarországon 2101 fő) 18 évnél idősebb internetfelhasználó megkérdezésével készült. Az online kérdőívek kitöltésére 2022 áprilisában került sor.)

A több ezer európai webáruház kínálatában történő keresést a legfejlettebb algoritmusok segítségével leegyszerűsítő platform felmérése szerint a magyar nők 72%-a már a tavaszi hónapokban megkezdi ruhatárának felkészítését a nyári hónapokra: idén 14% márciusban, 28% áprilisban, 30% pedig májusban kezdett az interneten ruházati cikkeket vásárolni erre az időszakra. Júniusban már csupán 6% tervez online ruhát vásárolni, és 10%-ra tehető azoknak az aránya, akik megvárják a jelentősebb leárazásokat.

Ami a legnépszerűbb trendeket illeti, 2022-ben a nyári hétköznapokra a magyar nők 59%-a elsősorban a sportos, illetve a kényelmes darabokat keresi, 31%-ra tehető azoknak az aránya, akik inkább az eleganciát helyezik előtérbe, de továbbra is nagy közkedveltségnek örvend a minimalista (20%), a romantikus (18%), vagy a tengerész (9%) stílus is.  Színvilág tekintetében 42% a világos pasztellszíneket, 30% az élénkebb, ill. neon színeket tervezi választani, ugyanakkor a válaszadók 12%-ának körében a fekete, a barna és a sötétkék a legnépszerűbb.

 Az üdülések alkalmával 65% ugyancsak a kényelmes megjelenést részesíti előnyben (póló, rövidnadrág, tornacipő), és 30%-ra tehető azoknak az aránya, akik inkább elegáns ruhákat és szandálokat fognak felvenni. A vízparti megjelenés tekintetében elmondható, hogy a nők 75%-a maximum három fürdőruhát használ a szezonban, de a válaszadók 21%-a egyszerre több mint négy, illetve egy százalék több mint tíz fürdőruhát váltogat. A kutatás érdekességként megemlíti, hogy a nők 58%-a nem vesz fel végül minden ruhát, amit a nyaralásra magával visz.

A felmérés rákérdez arra is, hogy a vásárlási döntések során mekkora szerepet játszik a fenntarthatóság. A válaszok szerint a magyar fogyasztók 50%-a számára fontos, hogy környezetbarát terméket vásároljon, 34% számára viszont a környezetvédelmi szempontoknak nincs különösebb jelentősége a ruházati cikkek vásárlásakor.

A Glami.hu 2018-ban Fashion (Re)search néven indított rendszeres adatgyűjtésen alapuló piackutatás sorozatot, amely a vállalat azon törekvését szolgálja, hogy friss és releváns információkat szolgáltasson a médiának és a kereskedelem szereplőinek az online divatpiac trendjeiről. 

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .