Business

A munka jövője a ruha és textilipari ágazatban

 

(tekintettel többek között a technológiai fejlődésre, automatizációra digitalizációra, a változó készségigényekre, az idősödő munkavállalókra, valamint a globális változásokra)

GINOP-5.3.5-18-2019-00135

ZÁRÓBESZÁMOLÓ

A Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület 2019. szeptember 30-án sikeres pályázati anyagot nyújtott be a GINOP-5.3.5-18 kódszámú „Munkaerőpiaci alkalmazkodóképesség fejlesztését célzó tematikus projektek” című felhívásra. A 2020. május 1-én elindult és 2021. október 31-én sikeresen lezárult GINOP-5.3.5-18-2019-00135 „A munka jövője a ruha és textilipari ágazatban (tekintettel többek között a technológiai fejlődésre, automatizációra digitalizációra, a változó készségigényekre, az idősödő munkavállalókra, valamint a globális változásokra)” elnevezésű program megvalósítására a TMTE 26,3 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Szociális Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból.

A projekt célja az Egyesület társadalmi és munkaerő-piaci szerepvállalásának erősítése, képviseleti erejének növelése és olyan tevékenységek megvalósításának támogatása volt, melyek hatékonyan hozzájárulnak a munkavállalók és a munkáltatók munkaerőpiaci alkalmazkodóképességének fejlesztéséhez.

A projekt elsődleges megvalósítási helyszíne (régió): Észak-Magyarország, de egyes programokba észak-alföldi és dél-alföldi vállalkozások munkavállalói is bevonásra kerültek.

A 2020. április és a 2021. július közötti időszakot előkészítő, felmérési szakaszként aposztrofálhatjuk. Ezalatt olyan feladatok elvégzése folyt, mint a tanulmányok alapjául is szolgáló munkavállalói és munkaadói kérdőívek összeállítása, kiküldése, összegyűjtése. Többszöri felhívásunkra összesen 55 munkavállalói és 25 vállalati információs adatlap érkezett vissza az ország minden részéből.

A felmérési szakasz részeként elindult az alacsony kvalifikáltságú munkaerőt érintő képzési környezet vizsgálata is.

A képzési információk beszerzésébe a tervezet képzési és kompetencia fejlesztési folyamatok kialakításába bevonásra kerültek pályázati projektben résztvevő szakértők és szolgáltatók.

A szakmai megvalósításhoz szorosan kapcsolódó munkaköri profil alkotási tevékenységet is megkezdtük. Itt szakértői támogatással kialakításra került a módszertani terv és a konkrét felmérési program. A profil alkotási méréseket 2020 októberében kezdtük el megvalósítani, melyet novemberben helyszíni mérések követtek volna. Ezen tevékenység folytatása és befejezése a járványügyi intézkedések miatt azonban 2021. júliusára halasztódott.

E munkavállalói kompetencia mérésben 2020. október – 2021. július időszakban 5 konfekcionált termékeket gyártó üzemben 61 fő (57 női munkavállaló és 4 férfi munkavállaló) vett részt. Közülük a projekt lezárásakor 52 női munkavállaló és 4 férfi munkavállaló továbbra is a vállalkozásoknál dolgoztak. 

2020.november 1-től a projekt megvalósítóihoz szakmai gyakornok is csatlakozott. Életkorából és szakirányú végzettségéből adódóan rajta keresztül megismerhettük a munkaerő piacra belépő fiatal munkavállalók gondolkodását, közelebb kerülve így ehhez a korcsoporthoz. A projekt megvalósításában munkája elsősorban a pályaválasztók és pályakezdők megszólításában, a feléjük történő kommunikációban, szintén e korcsoport számára a szakmában rejlő lehetőségek és a technológiai innovációk bemutatásában volt. Ezen túlmenően a projekt más elemeinek (pl. oktatási módszertan) is javaslattételi, véleményezési feladatai voltak.

2020 decemberében bővült a TMTE technikai eszköz állománya is a munkához szükséges 2 új laptop beszerzésével.

A kutatások előszítését hátráltató pandémiás helyzet miatt 2021 májusában kezdeményeztük a projektidőszak 2021. október 31-ig történő meghosszabbítását. A kérelem elfogadásával már kellő idő állt rendelkezésünkre a sikeres befejezéshez.

2021 augusztus – október időszakban elkészült:

 • A szemléletformáló és pályaorientációs toborzó kampánystratégia a ruha- és textilipari dolgozók, illetve a szakmát választani kívánó, felnőttoktatásra nyitott fiatalok körében
 • „Módszertani kézikönyv új munkavállalók toborzására, kiválasztására, képzésére a konfekcionált textil- és ruházati termék gyártás területén” tanulmány
 • Könnyűipari digitális modul alacsony iskolai végzetséggel rendelkező leendő munkavállalók számára (149 dia, rengeteg kép / illusztráció, video és további hasznos linkek formájában)
 • Alacsony iskolai végzetséggel rendelkező leendő munkavállalók alap szakmai képzéséhez, illetve meglévő munkavállalók más területre történő átképzésére is alkalmas képzési program kidolgozása
 • „Konfekcionált termékgyártó betanított munkás” szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzéseket megalapozó programkövetelmény-javaslat kidolgozása
 • Komplex tudásmenedzsment keretrendszert kezelő informatikai megoldás kialakítása („TMTE Tudásmenedzsment” digitális platform)
 1. október 13-án előadást tartottunk a BDSZ-MKSZ-TMTE közös szervezésű Könnyűipari Szakmai napon, Budapesten és a projekt zárórendezvényeként 2021. október 28-án „HR/KÉPZÉS/UTÁNPÓTLÁS ÁGAZATI KÉRDÉSEI 2021” Szakmai (hibrid) konferencia szervezése üzemlátogatással (AXAMO Ruházati Kft.) egybekötött egésznapos programot tartottunk Kazáron. Az üzemben megnézhettük az újonnan kialakított kreatív műhelyt is, mely optimális helyszínt tud biztosítani a fiatalok szakmával történő megismerkedésére, valamint a szakképzetlen munkavállalók alapbetanítására egyaránt.

A projekt keretében elkészült tanulmányok, képzési programok stb.:

 • „Szemléletformáló és pályaorientációs toborzó kampánystratégia a ruha- és textilipari dolgozók, illetve a szakmát választani kívánó, felnőttoktatásra nyitott fiatalok körében”.
 • „Kompetencia térkép és munkavállalói attitűd kutatás a textil- és ruházati ipar konfekcionált termék gyártási területén” tanulmány
 • „Módszertani kézikönyv új munkavállalók toborzására, kiválasztására, képzésére a konfekcionált textil- és ruházati termék gyártás területén” tanulmány
 • „Könnyűipari digitális modul” alacsony iskolai végzetséggel rendelkező leendő munkavállalók számára
 • 80-80 órás képzési programok:
  • Segédszabász
  • Digitális varrógép kezelő
  • Csomagológép- és vasalókezelő
 • „Konfekcionált termékgyártó betanított munkás” szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzéseket megalapozó programkövetelmény-javaslat
 • TMTE digitális tudásmenedzsment rendszer informatikai része

A projektben elkészült anyagok (tanulmányok, képzések, előadások, konferencia video stb.), a TMTE tudásmenedzsment rendszer belépési linkje, valamint további információk a TMTE honlapján (www.tmte.hu), az adott projektfülön érhetők el.

Budapest, 2021. október 31.

Készítette: Ecker Gabriella / TMTE

 

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .