Blog

Gasztronómiai hírek

Sommelier diplomaátadás

A honi gasztronómia az utóbbi időben látványos megújuláson megy át. Az éttermek színvonalának megítélésében jelentős szerepet játszik, ha az italválasztásban sommelier segít a vendégeknek.

Ki a sommelier? Sommelier az a szakember, aki az éttermekben a bor-étel ideális társítását végzi, hogy a gasztronómiai élmény teljessé váljon. A hivatásos sommelier nem csak a borokhoz, pezsgőkhöz, párlatokhoz, likőrökhöz ért, de tudja azt is, mihez milyen sört ajánljon, sőt a kávék, teák, kakaók világában is otthon van. Az ásványvizek közötti különbségeket is mérlegelni tudja. Ért a szőlőkhöz, a fűszerekhez. A bor- és itallap szerkesztése is a feladatai közé tartozik.

Magyarországon 1994. óta folyik sommelier-képzés. A Magyar Sommelier Club 1991-ben 14, gasztronómiával foglalkozó, a vendéglátásban dolgozó szakemberrel alakult meg. 2001. óta tagja az 1969-ben Reimsben alakult non profit szervezetnek, a Nemzetközi Sommelier Szövetségnek (A.S.I.), ahová csak jelentős borkultúrával bíró országok kérhetik a felvételüket. Az A.S.I. 2013-ban írta ki az első sommeliervizsgát.

A Magyar Sommelier Club 2018. március 24-én a Continental Hotel Budapestben 3. alkalommal rendezte meg az International A.S.I. Sommelier Diplomavizsgát.

Az A.S.I. minden országnak elküldi a vizsgaanyagot, amelyben meghatározza a szervezőkkel és jelentkezőkkel szembeni követelményeket. A vizsgaanyagokat az A.S.I. olaszországi oktatási központjába kellett beküldeni. A szigorú követelményeknek idén 75 vizsgázóból 57-en feleltek meg.

 

A magyar résztvevők 2 arany és 1 ezüst diplomát kaptak. Horváth Máté (Mák Bisztró) és Kovács Norbert (Hotel Steirerschlössl Ausztria) arany, Rácz Imre (Mák Bisztró) ezüst diplomás. A nemzetközi diplomákat Kovács Gábor a Magyar Sommelier Club elnöke adta át a szakembereknek.  

 

(DM)

Szóljon hozzá

Oldal tetejére