glami-uj-logo-2023

Business

Arculatfrissítés a GLAMI divatkeresőnél

glami, uj-arculat-2023-divatmarketing
Xenofon Eleftheriadis, globális kommunikációs vezető, GLAMI

 

A 14 piacon működő, 4300 vezető európai webáruház kínálatát katalogizáló GLAMI online divatkatalógus frissítette arculatát. Az új vizuális megjelenés reflektál a vállalat mesterséges intelligencia által vezérelt osztályozási rendszerét érintő technológiai újításra, valamint a márka a divat sokszínűsége iránti elkötelezettségét hivatott kifejezni. Az arculatváltás kapcsán a GLAMI globális kommunikációs vezetőjével, Xenofon Eleftheriadis-szal beszélgettünk.

 

 

 

 

 

Mi adta a GLAMI arculat frissítésére vonatkozó döntés aktualitását, és hogyan tükrözi az új vizuális megjelenés a vállalat értékeit?

A GLAMI 2013-as indulása óta az a célunk, hogy egy olyan online divatkatalógust hozzunk létre, amely a ruházati és divatcikkeket forgalmazó webáruházak teljes kínálatát kereshetővé teszi a felhasználók számára.  Miután 2022-ben a GLAMI Group felvásárolta Olaszország legnagyobb divataggregátorát, a STILEO-t, úgy éreztük, hogy eljött az ideje annak, hogy új célokat tűzzünk ki. A startégiánk alappillére továbbra is az, hogy a 14 piacon, ahol jelen vagyunk, a legnagyobb divatkatalógus legyünk, illetve hosszú távon arra törekszünk, hogy a „Spotify on fashion” pozícióba kerüljünk. A GLAMI-t egy olyan online desztinációvá kívánjuk fejleszteni, amely – 2020 óta már a saját fejlesztésű technológiáinknak is köszönhetően – ismeri a felhasználók személyes ízlését, és azonnal a legjobb és legrelevánsabb termékeket kínálja számukra. Ezt szeretnénk a vizuális identitásunkban is tükrözni, ezért logónk részeként bevezettünk egy szimbólumot, a csillagot, amely többek között azt a kereszteződést szimbolizálja, ahol a divat és a technológia találkozik.

Hogyan alakítják ki az új márkaidentitásnak megfelelő szegmentációs stratégiát, és milyen konkrét szegmenseket céloznak meg?

Egyik alapvető márkaértékünk a kezdetektől fogva az elfogadás és a sokszínűség tisztelete. Ennek megfelelően portfóliómixünket is úgy alakítottuk ki, hogy minél többfélébb stílust, illetve ízlésvilágot fedjen le, világhírű tervezőkkel dolgozó globális márkákkal és helyi kisvállalkozásokkal egyaránt együttműködünk. Bár az alaptevékenységünk az évek során nem változott, vállalatként egyre érettebbé váltunk, ezért szerettünk volna mélyebb kapcsolatot teremteni a platformunk több millió felhasználójával. Tavaly egy átfogó fogyasztói felmérést végeztünk az elsődleges piacunkon, Csehországban, hogy jobban megismerjük a Covid utáni időszakra jellemző fogyasztói döntéseket. 

Hogyan vásárolunk? Milyen motivációs tényezők vannak jelen a divatcikkek vásárlásakor? Kik befolyásolják a döntéseinket?

A kutatás alapján készített új szegmentációs stratégia feltárta egy új, friss márkaidentitás szükségességét.

Hogyan változott a márka pozicionálása, és hogyan tervezik ezt kommunikálni a fogyasztókkal?

Eddig a kommunikációban elsősorban arra helyeztük a hangsúlyt, hogy a GLAMI termékek millióit teszi egy helyen kereshetővé.  Mostantól markánsabban fogjuk hangsúlyozni, hogy  platformunk, mint kiindulópont a lehető legegyszerűbb és legyorsabb divatvásárlási élményt kínálja a fogyasztóknak.

A logónk módosítása az első olyan észrevehető változás, amelyet a felhasználók és a rajongók már online is láthatnak.  A csillag szimbólum a weboldalunkon, a közösségi médiában, hirdetéseinken és hamarosan alkalmazásunkban is a látható lesz. Weboldalunk eközben folyamatosan változik, hamarosan újabb izgalmas frissítések indulnak el, és több offline és online projekt van még folyamatban, amelyek célja új üzeneteink közvetítése.

Melyek az új vizuális stílus kulcselemei?

A frissített arculat vizuális kulcselemei az újragondolt, lila csillaggal ellátott logó, egy új színpaletta és néhány egyéb új dizájnelem. Ezzel az új vizuális stílussal merészek és szellemesek, barátságosak és jellegzetesek, egyszerűek és befogadók, ugyanakkor mindig divatosak akarunk lenni. Ennek az új megközelítésnek a része az is, hogy újragondoljuk azt, hogy milyen történetekkel kívánjuk mindezt megosztani a fogyasztókkal.

Milyen szerepet játszik a személyre szabottság a cég stratégiájában, és ez hogyan jelenik meg az új vizuális identitásban?

Minden döntéshozatalunk középpontjában a felhasználó áll, igyekszünk számukra a lehető legjobb szolgáltatást nyújtani. Korai alkalmazóként a GLAMI 2015 óta használja a gépi tanulási technológiát, hogy a lehető legjobb keresési élményt nyújtsa az ügyfeleknek. A GLAMI mesterséges intelligencia csapata olyan alkalmazásokat fejleszt, mint a hasonlóság alapján történő termékajánlás, amely segítségével a ruházati trendek felfedezésének folyamata valóban sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá válik.

Milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy az új vizuális identitás befogadó és sokszínű legyen, és hogyan kommunikálják ezt a fogyasztókkal?

 

Az éles és kerek élek kombinációja a csillag szimbólumban azt a meggyőződésünket tükrözi, hogy a divat bármilyen nemű, korú, testalkatú embernek szól. A lila szín a kifinomultság, a kreativitás és a megbízhatóság érzését közvetíti. Ezzel a két eszközzel arra törekszünk, hogy minden egyes felhasználót inspiráljunk és segítsünk abban, hogy pontosan megtalálja a keresett ruhadarabot, cipőt vagy kiegészítőt. Hogyan vásárolunk? Milyen motivációs tényezők vannak jelen a divatcikkek vásárlásakor? Kik befolyásolják a döntéseinket? A kutatás alapján készített új szegmentációs stratégia feltárta egy új, friss márkaidentitás szükségességét. Eddig nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk mind partnereinktől, mind a saját munkatársainktól, az új lendületnek nagyon örülünk. Ami a fogyasztókat illeti, hiszünk abban, hogy idővel mindez pozitív konnotációt fog teremteni számukra, és ha még nem tették volna, akkor majd most hozzáadják kedvenceikhez a GLAMI-t!

Milyen kulcsfontosságú mérőszámokat használ a vállalat az új vizuális identitás sikerének mérésére?

A divat kategóriában az SOS (share of search) és a Salience két kulcsfontosságú mérőszám. Az új identitást használó formátumok hirdetési hatékonyságát is mérjük, és összehasonlítjuk a korábbi hirdetések eredményességével.

A jövőre nézve melyek a vállalat fókuszterületei a marketing és a márkaépítés terén, és az új vizuális arculat hogyan fogja támogatni ezeket a célokat?

A GLAMI számára a legfontosabb prioritások az edukáció, a szórakoztatás, az inspiráció és a meggyőzés. Minden kommunikációs vagy reklámtartalomnak illeszkednie kell legalább az egyik területhez, valamint a GLAMI egyedi tulajdonságain, márkaértékein és természetesen üzleti céljain kell, hogy alapuljon. Az új vizuális identitás, a nonverbális kommunikációs eszközök segítenek abban, hogy az online vásárló fogyasztók minél jobban megértsék a GLAMI használatának előnyeit. 
(glami.hu)

 

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .