jacquard

Business

Innovatív berendezések, intelligens textilek

Frankfurti szakvásárok – DivatMarketing-interjú 1.

Két járvány sújtotta év után, 2022. június végén egy időben három jelentős szakvásárra került sor Frankfurtban, ahol végre ismét személyesen találkozhattak a textiles szakma és az ahhoz szorosan kapcsolódó műszaki területek képviselői. A Heimtextil, a Techtextil és a Texprocess rengeteg érdeklődőt vonzott, akik között ott voltak a hazai szakemberek is. Összeállításunk az ő vásári tapasztalataikkal ismerteti meg olvasóinkat. Csémi Klára/DivatMarketing

 

 

Móritz Miklós, Jacquard Kft.

 

Annak ellenére, hogy mind a Texprocess, mind a Techtextil kisebb volt a korábban megszokottnál, elégedetten nyilatkozik frankfurti tapasztalatairól Móritz Miklós, a Jacquard Kft. ügyvezetője, aki a német vásárvárosban két német cég magyarországi képviselőjeként volt jelen.

 

 

 

Elsőként a ZSK Stickmaschinen GmbH-t, illetve annak legújabb hímzőgépét, a Racer-r széria első többfejes prototípusát említi, amely elnyerte a Texprocess innovációs díját. Érthető módon rendkívül sokan voltak kíváncsiak rá, jelenleg ugyanis ez a világ leggyorsabb hímzőgépe: a négyfejes berendezés, közel megduplázva egy átlagos hímzőgép sebességét (1100 öltés/perc), percenként 2020 öltést képes elvégezni.

zsk-racer-r.-jacquard-divatmarketing

Ezután a hímzőgépek legelterjedtebb, ún. szabadkaros változatairól esik szó, amelyek késztermékek – pólók, baseballsapkák stb. – hímzésére alkalmasak. A vásáron mutatkozott be a Racer II-es széria négyfejes gépe, amely az előző szériához képest nagyobb felületet tud kihímezni. Már nem 12, hanem 18 tűvel dolgozik, és gyorsabb színváltást és szálvágást tesz lehetővé, vagyis nagy darabszám esetén jelentősen lerövidíthető a ciklusidő.
zsk_racer-II.jpg

A másik érdekesség a ZSK Sprint 8-as, egyfejes szériája volt, mondja, amelyen egyszerre mindig egy munkadarabot lehet elkészíteni. A szemre is mutatós, formatervező által készített berendezés szintén 18 tűvel dolgozik, speciálisan az ún. pufi – 3D – hímzésre hozták létre. A hímzőgép – szemben az eddigi gyakorlattal, a főleg baseballsapkáknál alkalmazott, 2-3-4 mm-re kiemelkedő, pufi habbal megemelt hímzéssel – sokkal magasabb és nagyobb öltéseket igénylő díszítésekre képes, emellett más effekteket, sokkal összetettebb mintákat is el lehet vele készíteni.
zsk_sprint_8.

Látható volt egy jövőbemutató, innovatív technológia is. A ZSK és a Coloreel cég együttműködésének eredménye nem más, mint a hímzőgép és a cérnanyomtató kombinálása. A munkafolyamatot a két berendezés számítógépei hangolják össze, ami speciális igények kiszolgálását teszi lehetővé. Egy spulni fehér cérnából pl. mindig olyan színű cérnát lehet nyomtatni a hímzőgép számára, amilyenre éppen szükség van, illetve sokkal egyszerűbben, egyetlen tű, egyetlen cérna használatával megoldható a színátmenetes hímzés is.

További érdekességet jelentett az OPS kamerás rendszerrel ellátott hímzőgép. Ennek segítségével nagyon pontosan helyezhetők el a hímzések a kényes alapanyagokon, amilyenek például a perforált autóülések. A gép standard hímzőcérnák mellett képes vastag cérnákkal is dolgozni, így akár a dísztűzéseket is egy műveletben képes elvégezni a hímzéssel.
zsk_kamera_1.sk_kamera_2.jpgsk_kamera_2.jpg

 

 

 

 

A ZSK másik standja a Techtextilen volt, ahol egy olyan, a Bosch céggel közösen kifejlesztett eszközt mutattak be, amely hímzéssel nyomtatott áramköröket tud rögzíteni a textíliára. A vezetékmentes megoldás jól alkalmazható többek között a rendvédelem és a gyógyászat területén, az ún. intelligens textileknél, pl. a speciális fényjelzések leadására képes mellények vagy a 24 órás szívritmusfigyelésre alkalmas pólók előállításakor.
zsk_nyak_1

A Jacquard Kft. által hazánkban képviselt másik német cég, a minőségi hímzőcérnákat gyártó MADEIRA Garnfabrik ugyancsak a Techtextilen két új típusú cérnával rukkolt elő. Bemutatta a klasszikus, poliészterből készülő polyneon hímzőcérna polyneon green változatát, amelyet a fenntarthatóság jegyében 100%-ban újra felhasznált poliészterből (PET palackból és egyéb poliészter alapanyagokból) állítanak elő. A termékből a teljes színskála elérhető, és ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik a moshatóság, az UV-állóság és a szakítószilárdság terén, mint a polyneon hímzőcérna.

A cég másik újdonsága a Sensa Green cérna volt. Ez a természetes, hosszútávon fenntartható termék 100%-ban lyocellből készül. A színskála mintegy százféle színt ölel fel és folyamatosan bővül. 
Összegzésképpen Móritz Miklós leszögezi: bízik abban, hogy a kiállítás hamarosan visszanyeri régi fényét és méreteit. Hiszen a mérleg egyértelműen pozitív, annak ellenére, hogy a korábbiaknál kisebb volt mindkét vásár – néhány jelentős kiállító cég feltűnően kisebb alapterületen jelent meg –, és kevesebb volt a látogató. A standjaikat ugyanis konkrét céllal érkezett szakemberek keresték fel, akik között voltak régi és új partnerek egyaránt. Külön kiemeli az egyik hazai egyetem képviselőit, akik az elektromosáramkör-hímzés és a szénszálfektetés, vagyis a komplexebb, jövőbe mutató technológiák részletei felől tájékozódtak.

A ZSK csapat

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .