Business

Franciaország, Németország és Nagy-Britannia együttes COշ-kibocsátása ennyi

Tobias Bayer / TextilWirtschaft 

Német Környezet- és Természetvédelmi Szövetség, Berlin

Nyitókép: Bund Berlin. Németországi „Péntek a jövőért” tüntetés felhívása

 Az ENSZ célul tűzte ki, hogy a földi hőmérséklet-emelkedése 2030-ig ne haladja meg a 1,5 °C-t. Ha azonban a divatszakma továbbra sem változtat a működésén, úgy a McKinsey tanácsadó cég kalkulációi szerint jócskán túl fogja lépni a cél eléréséhez szükséges kibocsátási értékeket.

A divatipar az ENSZ klímacéljainak meghiúsításával fenyeget. A McKinsey egyik tanulmánya szerint az iparág ellenintézkedések nélkül több, mint kétszer annyi üvegházhatású gázt fog kibocsátani, mint amennyi szükséges lenne a Világ Klímatanács 1,5 °C-os céljának betartásához. Mostanáig kereken 50 divatmárka csatlakozott a célkitűzéshez.

A világ ruházati és cipőipara 2018-ban az összes COշ-kibocsátás 4 %-át okozta.

Az ágazat 2,1 milliárd tonnás emissziója annyi, mint Franciaország, Németország és Nagy-Britannia együttes kibocsátása.

Amennyiben nem születnek korlátozó intézkedések, évi várható 2,7 %-os növekedésével a kibocsátás 2030-ra eléri a 2,7 milliárd tonnát. Az 1,5 °C-os cél elérésének érdekében azonban – a McKinsey számításai szerint – az emisszió nagyságát 1,1 milliárd tonnára kellene csökkenteni.

A becslések kihangsúlyozzák, hogy milyen hatalmas kihívások előtt áll a divatipar.

Lényegében minden nagyvállalat készített tervet a klímaváltozás hatásainak mérséklését, a környezet és a fajták sokszínűségének megőrzését szolgáló lépéseiről, kezdve a Kering és az LVMH luxuskonszernektől az olyan fast fashion cégekig, mint a H&M és a Zara. Néhányan közülük együtt is működnek, például a Divat a klímavédelemért egyezmény aláíróiként.

A vállalatokra kemény feladatok várnak. A McKinsey szerint

  • a kibocsátás csökkentésének 60 %-a a termelésben lehetséges. Ez azt jelenti, hogy a cégek meg kell vizsgálják teljes beszállítói láncukat.
  • Változtatások lehetségesek az energiatermelés, a gyárak energiahatékonysága, például a gyapottermelés növényvédőszer felhasználása és a logisztika területén.

Mindeközben a COշ-kibocsátás csökkentésének költségei „mérsékeltnek” nevezhetők.

A McKinsey szakértői szerint a csökkentés 90 %-a tonnánként kevesebb, mint 50 euróból megvalósítható lenne.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás
Oldal tetejére