Business

Forbes lista

A divat tíz leggazdagabb női menedzsere

Tíz divat területén tevékenykedő nő szerepel azon a Forbes-listán, amely az Egyesült Államok hatvan leggazdagabb, önálló karriert befutó nőjét veszi számba.
A legelőkelőbb helyet Doris Fisher foglalja el: a GAP divatlánc egyik alapítója 2,7 milliárd dollárral (2,23 milliárd euró) a lista ötödik helyezettje. Őt a 14. helyen álló Jin Sook Chang, a Forever 21 társalapítója követi 1,5 milliárd dollárral. A 16. a Spanx-ot megalapító Sara Blakely 1,1 milliárd dollárral, őt Caroyn Rafaelian követi, aki az Alex and Ani ékszermárka révén egymilliárd dolláros vagyonra tett szert.

Buffett és Bezos megelőzték Ortegát

Ortega/ INDITEX

Tartja első helyét a világ leggazdagabb embereiről összeállított Forbes listán a Microsoft alapító Bill Gates, akinek vagyonát 86 milliárd dollárra (79,61 milliárd euró) becsülik. De az őt követő helyeken már vannak változások. Az Inditex vezér Ortegát ugyanis Warren Buffett sztárbefektető kiszorította a második helyről. Az ő vagyona 75,6 milliárd dollár. A harmadik helyre az Amazon vezér Jeff Bezos került 72,8 milliárd dollárral. Ortega így a negyedik helyre csúszott. A legnagyobb vagyonnövekedést (+27,6 milliárd dollár, +61%) Jeff Bezos érte el. 

Az erősen növekvő részvénypiacok és a növekvő olajár kedvező helyzetet teremtettek a világ milliárdosai számára, mondják a Forbes-nál. A milliárdosok száma 2016-ban 233-mal 2043-ra nőtt, összvagyonuk 7,67 billió dollárt tesz ki, ez átlagosan 3,75 milliárd dollár személyenként. Donald Trump vagyona valamivel az átlag alatt van. Az ő vagyona ugyanis a becslések szerint 1 milliárd körüli veszteséggel kb. 3,5 milliárd dollárra csökkent. 

A divatszektorból és a kiskereskedelemből a top-milliárdosok közé tartozik még Bernard Arnault az LVMH tulajdonosa a 11. helyen 41,5 milliárd dollárral, a Wal-Mart tulajdonos Walton testvérek, Robson, Jim és Alice a 15. 16. 17. helyen egyenként 34 milliárddal. A lista 28. helyén a Nike alapító Phil Knight van 26,2 milliárd dollárral, a H & M tulajdonos Stefan Persson 19,6 milliárd dolláros vagyonával a 43.

A milliárdosok listája megtalálható a www.forbes.com/billionaires/list honlapon.

(TextilWirtschaft)