Divat

Figyelemreméltó európai divatkiállítások

Julia Dietz/TextilWirtschaft – MÉDIAHÍREK

Aki egyszer is alaposan végignézte Alessandro Michele, a Gucci kreatív főnökének Instagram oldalát, annak meglehetősen pontos elképzelései lehetnek arról, honnan gyűjt alkotói inspirációkat. Láthatók ott barokk ékszerek, valamint a legkülönbözőbb korokból származó vallási témájú mennyezetfreskók és antik festett tapéták. Stílusok olyan eklektikus keveréke, amely Michele kreációiban is visszatükröződik. Az oldal abba is bepillantást enged, hogy mivel foglalkozik a tervező szabadidejében. Ő ugyanis ötletgyűjtés céljából templomokat, kiállításokat és egyéb helyeket látogat.

Ezen a nyáron ismét sok izgalmas, inspiráló kiállítás várja a látogatókat. Az elkövetkező hónapok 5 legfigyelemreméltóbb rendezvényei:

Fashion Drive

(A divat útján) A divat történetének 500 éve a művészet tükrében – ez a címe a zürichi Kunsthaus májusban nyíló új kiállításának, amelyen a díszes királyi öltözékektől a 20-as években hordott ruhákig a legkülönfélébb viseleteket bemutató festmények, valamint fotók és filmek kerülnek bemutatásra. A ruházat mintegy szeizmográfként visszatükrözi a társadalom állapotát, olvasható a kiállítást bemutató múzeumi kiadványban. Ezenkívül minden kornak megvoltak a maga szélsőséges megjelenési formái is, mint például a hasítékokban elütő színű betoldásokat alkalmazó ruhák vagy a férfinadrágok feltűnő ágyékmegoldásai. A kiállítás azt mutatja be, hogy miként jelenítették meg a művészetben a divat eme különlegességeit. Joseph Beuys és Andy Warhol művei mellett Salvador Dali, Albrecht Dürer vagy Gustav Klimt festmények is láthatók a tárlaton.

Fashion Drive, nyitva: 2018. április 15-től július 15-ig, helyszín: Kunsthaus Zürich, Zürich, belépő: 16 svájci frank.

Fashion Drive kiállítás

 

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás 

Catwalking

(A kifutón) Chris Moore több mint 60 éve foglalkozik divatbemutatók fotózásával. Már őskövületnek számít a kifutók fotósai között. Most a The Bowes Múzeumban kerülnek kiállításra a képei. A bemutatókról a legkülönbözőbb időpontokban készített 200 eredeti felvétele segít megérteni, hogy milyen – divat és a társadalmi szintű – változások mentek végbe a világ kifutóin az évek során.  Láthatunk képeket a Balenciaga, a Chanel, a Dior, John Galliano, Comme des Garҫons, Christopher Kane, Alexander McQueen, Yves Saint Laurent és Vivienne Westwood bemutatóiról.

Catwalking: photographs by Chris Moore, nyitva: 2018. július 7-től 2019. január 6-ig, helyszín: The Bowes Museum, Barnard Castle, Newgate, belépő: 14 angol font.

Catwalking kiállítás

Italiana

(Tipikusan olasz) A „Made in Italy” márkajelzés a divatvilágban a 70-es évek óta a magas minőségben előállított márkás termékek jelölésére szolgál.  Ez a kiállítás az 1970 és 2001 között Olaszországban gyártott ruházati termékeket mutatja be, valamint azt, hogy milyen szerepe volt az Olasz Divatszövetségnek (Camera Nazionale della Moda Italiana) az olasz divat eme sikerekben gazdag virágkorában. A ruhák mellett fotók, iparművészeti alkotások, divatmagazinok és rajzok is megjelennek.

Italiana. Italy through the lens of fashion (Olaszország a divat szemüvegén át) 1971-2001, nyitva: 2018. február 6-tól május 6-ig, helyszín: Palazzo Reale, Milánó, belépőjegy: 5 euró.

 Italiana kiállítás

Night Fever

(Éjszakai láz) A design és az éjszakai élet alakulása között a diszkókorszak 60-as évekbeli kezdetétől fogva folyamatos kölcsönhatás áll fenn. Az éjszakai bárok mindmáig kiváló lehetőséget nyújtanak a belsőépítészet, a médiák és általában az alternatív életstílusok minden lehetséges változatának a kísérletezésre. A kiállítás az éjszakai élet, a zene és a klubkultúra fejlődését tekinti át a 60-as évektől kezdődően, valamint ahhoz kapcsolódóan a vizuális kultúra dizájn-nyelvének változásait a logóktól, a grafikai jeleken át az építészeti megoldásokig.

Night fever. Designing Club Culture 1960 – Today (Design Klub Kultúra 1960-tól napjainkig), nyitva: 2018. március 17-től szeptember 9-ig, helyszín: Vitra Design Museum, Weil am Rhein, belépőjegy: 11 euró.

Night Fever kiállítás

Art Déco

Párizs az 1920-as években – egy stíluskorszak virágkora, amely csak később kapta az „Art Décoratif” összefoglaló elnevezést. Art Déco stílusban bútorok, ruhák és rengeteg használati tárgy készült, és ez a stílus a mai napig inspirációul szolgál a legkülönfélébb kreatív területek alkotói számára. A stílus, amelynek kialakulására elsősorban a párizsi avantgárd művészei voltak hatással, leginkább az abból a korból származó nyomtatott és fémtáblákon elhelyezett reklámokból tükröződik vissza. Ezek közül a francia grafikák és illusztrációk közül most 150 darab tekinthető meg a Hamburgi Iparművészeti Múzeumban. Továbbá sok, újságban megjelent reklámot is kiállítanak, például a Vogue és az L’Illustration oldalairól. Ezek az annak idején gyakorta neves művészek által tervezett hirdetések érdekes bepillantást nyújtanak a kor olyan jellemző témáiba, mint az egyre fontosabbá váló párizsi Haute Couture vagy a tánc és a kabaré.

Art Déco, nyitva: 2018. május 4-től szeptember 30-ig, helyszín: Museum für Kunst und Gewerbe, Hamburg, belépőjegy: 12 euró.

Art Déco kiállítás

 

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás 

Szóljon hozzá

Oldal tetejére