Divat

Fenntarthatósági Témahét 2021

Fenntartható Divat Program

Április 19. és 23. között rendezik meg a Fenntarthatósági Témahetet, melynek keretében idén kifejezetten nagy hangsúlyt kap a fenntartható divat. A Témahéten megrendezésre kerülő Fenntartható Divat Program célja a diákok szemléletformálása változatos, élmény alapú oktatás segítségével. 
Szilágyi-Csüllög Mónika, a Budapesti Metropolitan Egyetem Fenntartható divatmárka menedzsment képzésének szakvezetője elmondta, hogy elsődleges céljuk tudatosítani a diákok körében a mértéktelen divatcikk-fogyasztás hatásait, és felhívni a figyelmet a textilipar környezetszennyezésére.

A divat nagyon jó kommunikációs felület, és egyben csatorna is a fenntarthatóság fogalmának megismertetésére, mert a 6-12. évfolyam számára központi téma az önkifejezés és a csoporthoz való tartozás kérdése. A divatos öltözködéssel a diákok énfogalmukat fejezhetik ki, bizonyos márkák és termékek vásárlásával és viselésével bemutathatják gondolataikat, értékrendjüket, akárcsak azt, hogy kik ők valójában, vagy kik szeretnének lenni.

A programot úgy állítottuk össze, hogy minden diák megtalálhassa azt a felületet, amin keresztül a fenntartható divat témájához kapcsolódni tud.

– folytatja a szakember.

A Budapesti Metropolitan Egyetem Fenntartható divatmárka menedzsment képzés hallgatóival egy gondolatébresztő Slow fashion-fast fashion workshopot is szerveznek, melynek során egy bírósági tárgyalást imitálva érvel a fast fashion és a slow fashion csapat. A Témahéten résztvevő iskolák választhatnak, hogy levetítik az általunk felvett workshopot, majd megbeszélik a hallottakat, vagy ha kedvük van hozzá, akár magunk is megszervezhetnek egy hasonló vitát. E feladat során fejlődik a diákok szóbeli kifejezőkészsége, szókincse a társadalmi, gazdasági, és környezetvédelmi kontextusok skáláján.

Gondolva az inkább kreatív tevékenységet kedvelő, gyakorlatias beállítottságú diákokra, meghirdetnek egy Fenntartható divattervező pályázatot is

 Reduce, Reuse and Recycle kapszulakollekció-pályázat

címen, melynek során kreatív technikákkal textilhulladékból készült ruha alkotására ösztönzik a diákokat.

Ezzel a kreatív, problémamegoldó gondolkodásra ösztönző feladattal a háztartásunkban fellelhető textilhulladék újrahasznosítására szeretnék felhívni a figyelmet, illetve erre ötleteket adni.  A pályázatra csoportok jelentkezhetnek egy 3 darabos mini kapszulakollekcióval. A pályaművet rajzokkal, fotókkal illusztrálva kell bemutatni. A vállalkozó szelleműek a csapatmunkáról egy saját készítésű 2 perces videóban is beszámolhatnak a tervezés folyamatáról és az elkészült kollekcióról. A diákok 2 korosztályban (6-9. évfolyam, 10-12. évfolyam) legalább 2, maximum 5 fős csapatokban indulhatnak a versenyen. A pályázathoz a diákok inspirációs forrásokat, fenntartható tervezők példáit, DIY praktikákat kapnak segítségül, amelyek elérhetőek és letölthetőek a Fenntarthatósági Témahét Fenntartható Divat aloldalról. A pályázat leadási határideje: 2021. május 10.

A Fenntartható Divat Program, és a pályázat részletes kiírása elérhető itt: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/fenntarthato-divat

A pályázat eredményhirdetésére május 28-án, az ALMAZÖLD KONFERENICÁN kerül sor. 

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .