Business

Fenntarthatóság és divat

Összefoglaló a legfontosabb textiltanúsításokról

Ezeket a jelzéseket és tanúsítványokat kellene ismernünk

Anja Probe/ TextilWirtschaft és Innovatext Zrt.

Nyitókép: OEKO-TEX®, A tanúsító szervezetek, mint az OEKO-TEX® és a GOTS manapság a kereslet rendkívüli növekedését tapasztalják.

A jelzések dzsungelében továbbra sem könnyű eligazodni. A termékeiket tanúsíttatni kívánó, divattal foglalkozók számára változatlanul nehéz a választás. A károsanyagoktól mentes és fenntartható módon előállított alapanyagokra fókuszáljunk? Vagy a tisztességes bérekre és a jó munkakörülményekre?  Vagy a környezetvédelemre? Vagy minden szempontra együttesen? Egyre több hagyományos szállítót foglalkoztat a kérdés. Az ok, hogy csak hivatalos tanúsítványokkal lehet igazolni a szabványok betartását, ami a beszállítói lánc átláthatóságának feltétele. Összegyűjtöttük a textiles szakma legfontosabb jelzéseit és tanúsítványait.

Amfori BSCI-Kódex: az amfori BSCI auditok a termelőt/gyártót az amfori BSCI magatartási kódexének értékei és alapelvei alapján értékelik, amelyek 13 egymással összefüggő teljesítményi területből állnak: ● Szociális irányítási rendszerek ● Dolgozók részvétele és védelme ● Egyesülési szabadság és kollektív tárgyalásokhoz való jog ● Diszkriminációmentesség ● Méltányos javadalmazás ● Tisztességes munkaidő ● Munkahelyi egészségvédelem és biztonság ● Gyermekmunka tilalma ● A fiatalok különleges védelme ● A rossz foglalkoztatási körülmények kiiktatása ● A kényszermunka tilalma ● Környezetvédelem ● Etikus üzleti magatartás A szabvány jellege: társadalmi és etikai. 

Better Cotton Initiative (BCI): A BCI síkraszáll a fenntarthatóbb pamuttermelés érdekében és erre képezi a gyapottermelőket, akik a képzést követően megfelelő igazolásokat kapnak. A késztermékeket nem tanúsítják. A követelmények lazábbak, mint a biopamut esetében. Így szabad növényvédőszereket és genetikailag módosított pamutnövényeket használni.

Biopamut: A biotanúsítvány csak a pamutszál környezettudatos termesztését garantálja. A hagyományos gyapottermeléssel szemben itt tilos a kémiai növényvédőszerek és a műtrágyázás alkalmazása. A termelőknek továbbá vetésforgót kell működtetniük. A biopamutot kézzel aratják. Tilos a genetikailag módosított növények felhasználása is. A munkafeltételeket egyáltalán nem vizsgálják a tanúsítás során. Biopamut tanúsítvány például az OCS és GOTS (ld. később).

BioRe®: A bioRe® márka a svájci bioRe Alapítvány tulajdonában van. A bioRe márka a biogazdálkodás és a tisztességes kereskedelem terén az egyik legismertebb. Öt alapelvnek kell a tanúsítványt használó termékeknek megfelelniük: • az alapanyag organikusan termesztett gyapotból készüljön, és tisztességes kereskedelemből származzon; ● az alapanyag GMO-mentes legyen; ● méreganyagok kiiktatása a gyártás során; ● karbon-semlegesség; ● tisztességes kereskedelmi feltételek alkalmazása; ● visszakövethetőség a gazdálkodókig. Az egyes ruhadarabokban található kód segítségével minden egyes termék nyomon követhető egészen a gyapottermelőig. A bioRe® kétfajta címkét bocsát ki: ezek a  Sustainable Textile és a Sustainable Cotton. 

Blue Planet Certificate: A Kék Bolygó Tanúsítvány  Naturefund természetvédelmi szervezet klímatanúsítványa, amely például a széndioxid kibocsátás erdősítési projektekkel történő ellensúlyozását követeli meg. Havi 12 euró összeg befizetésével már havonta két fa kerül elültetésre.

Bluesign: A bluesign minősítés egy alapos, a teljes beszállítói láncra kiterjedő átvilágítás, és olyan cégek alkalmazzák, melyek nagy hangsúlyt helyeznek a termelésük és termékeik ökológiai lábnyomának csökkentésére, illetve a munkahelyi egészségvédelemre és biztonságra, és az általuk forgalmazott termékek legalább 90% bluesign minősítésű textilt, és 30% bluesign minősítésű kiegészítőt tartalmaz. A szabvány öt alapelvre épül: ● Erőforrások teljesítménye ● Fogyasztói biztonság ● Légszennyező anyagok kibocsátása ● Vízbe történő kibocsátás ● Munkahelyi egészségvédelem és biztonság. 

BS 8001: A BS 8001 szabvány a világ első, és eddig egyetlen körforgásos gazdasági tanúsítványa, melyet a Brit Szabványügyi Testület (British Standards Institution, BSI) alkotott meg 2017-ben. A BS 8001 tanúsítvány gyakorlatias keretet és útmutatást nyújt a körforgásos gazdaság elveinek szervezeti végrehajtására, és a világon bárhol és bármilyen szervezetre alkalmazható, függetlenül annak méretétől, szektorától és típusától. 

Cotton made in Africa (CmiA): Az Aid by Trade Foundation (Segély A Kereskedelemért Alapítvány) ernyőszervezet három gyapotra vonatkozó szabványt alkotott meg, ezek a Cotton Made in Africa, a Cotton Made in Africa – Organic, és a Sub-Saharan Cotton Standard. Ezeket a szabványokat az afrikai gyapottermelő gazdálkodók élet- és munkakörülményeinek javítása, valamint a környezetbarát gyapottermelés elősegítése érdekében fejlesztették ki. A szabványok meghatározott társadalmi, gazdasági és ökológiai kritériumok elérését tűzik ki célul. A szabvány jellege: társadalmi és környezeti. 

Cradle-to-Cradle: A tanúsítvány a körforgásos gazdaság elvei szerint működő vállalatok számára készült és a fenntartható termékek egyik legismertebb minősítése. A bölcsőtől bölcsőig elvekre támaszkodó tanúsítvány szigorú elvekre épül a környezetre és az emberi egészségre előnyös anyagok használatától, a megújuló energiafelhasználáson át a megfelelő munkahelyi körülmények biztosításáig. A tanúsítás megszerzéséhez a termékek környezeti és társadalmi teljesítményét öt kritikus fenntarthatósági kategórián belül értékelik: anyagegészség, anyag újrafelhasználás, megújuló energia és szén-dioxid-menedzsment, vízgazdálkodás és társadalmi igazságosság. Minden vizsgált termék az adott kategóriához hozzárendelt teljesítményszint (alap, bronz, ezüst, arany, platina) besorolást kap, és a legalacsonyabb kategóriájú teljesítményszint alapján kapja meg a végleges tanúsítási szintet. A Cradle to Cradle Certified™ tanúsítvány ösztönzi a folyamatos fejlesztést, mivel a tanúsítványokat a növekvő teljesítményszintek alapján ítélik oda, és a tanúsítás kétévenkénti megújítást igényel. A szabvány jellege: környezeti és minőségi. Honlap: https://www.c2ccertified.org/get-certified/product-certification és https://epeaswitzerland.com/hu/

EU Ökocímke: A címke segít a vevőknek azonosítani azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyek életciklusa során alacsony negatív környezeti hatásuk van. Az Ökocímke a körforgásos gazdaságot is elő kívánja mozdítani azáltal, hogy arra ösztönzi a gyártókat, minél kevesebb hulladékot termeljenek és szén-dioxidot bocsássanak ki a gyártási folyamat során, illetve, hogy olyan termékeket fejlesszenek ki, melyek tartósak, könnyen javíthatóak és újrahasznosíthatóak. 

Fair Labour Association: A Tisztességes Munkakörülményekért Szervezet, az FLA a tagok önkéntes szervezete. Célja a munkakörülmények javítása. Előírásai a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) alapvető normáin alapulnak.

Fair Trade Cotton: A termékjelzést a tisztességes körülmények között termelt és értékesített nyerspamut viselheti, amely a termelés minden szakaszában visszakövethető és a nem tanúsított pamuttól elkülönítve kerül feldolgozásra.

Fairtrade Textile Production: A Méltányos textil gyártás programja, amelynek szabványa a (Fairtrade Textile Standard) segíti a textilellátási láncok és a hozzájuk kapcsolódó üzleti gyakorlatok megváltoztatását. Ez az átfogó megközelítés bevonja az ellátási láncban szereplő gyártókat és munkavállalókat a jobb bérek és a tisztességes munkakörülmények elérése, illetve a márkákat a tisztességes kereskedelmi feltételek iránti elkötelezettségek érdekében. Ez a szabvány azokra a piaci szereplőkre vonatkozik a textilellátási láncban, akik a Fairtrade által tanúsított pamut és/vagy más szálasanyagok feldolgozásához bérelt munkavállalókat foglalkoztatnak. Ide tartoznak pl. a tisztítás, a fonás, a szövés, a kötés és a szabászat szakaszai. A Fairtrade Textile Standard szabvány azokban az országokban és régiókban alkalmazható, ahol lehetséges az egyesülési szabadság. 

Fair Wear Foundation: Európai, többszereplős kezdeményezés, amelynek célja a ruha- és textilipari munkakörülmények javítása. A szakszervezetek, civil szervezetek és gazdasági egyesületek irányítása alatt ellenőrzi, hogy a több, mint ötven tagvállalata a termelés minden fázisában betartja-e az FWF Munkaügyi Szabályzatát.

Forest Stewardship Council (FSC): A Felelős Erdőgazdálkodási Tanács jelzés felelős erdőgazdálkodást igazol. A tanúsítványt a textilipari nyersanyagként felhasznált fa és bambusz termesztésére alkalmazzák, amelyek a cellulózszálak, mint a viszkóz, lyocell és modal kiindulási anyagai.

Grüner Kopf: Állami hátterű, átfogó megkülönböztető jelzés a textíliák számára. 26 szociális és ökológiai vizsgálati feltétele van. 2019 óta a német kormány Zöld gomb védjegy nyújt eligazítást a fogyasztóknak. A Zöld gomb esetében az állam határozza meg a kritériumokat – ez egyértelműséget és bizalmat teremt a fogyasztóknál. Divat, outdoor-ruházat, lakástextília és munkaruházati termékeknél használják. Alapját más tanúsítások, például a GOTS képezi, amelynek betartását a TÜV és egyéb vizsgálati szervek ellenőrzik. Célja, hogy a fogyasztóknak eligazodást nyújtson a termékjelzések dzsungelében. Jelenleg azonban csak a nedves kikészítési eljárások és a konfekcionálás területeit vizsgálják. A terv az egész beszállítói lánc lefedése.

Global Organic Textile Standard (GOTS): Az organikus textilszálak szabványa, amely szigorú ökológiai és szociális feltételeket támaszt a teljes termelési folyamatra vonatkozóan. Tanúsítani lehet szálakat, fonalakat, méterárukat, ruházatot, lakástextileket, matracokat és testápolási termékeket.

Global Recycled Standard (GRS): Az Átfogó újrafeldolgozási szabványt a Textile Exchange szervezet dolgozta ki az olyan legalább 20 %-ban újrafeldolgozott alapanyagból készült termékek számára, amelyek előállítói betartják a környezet -menedzsment és a társadalmi felelősségvállalás irányelveit. A logó azonban csak abban az esetben használható készterméken, ha az legalább 50 %-ban újrafeldolgozott alapanyagból áll.

GoodWeave®: A címke a GoodWeave amerikai nonprofit szervezeté, melynek székhelye Washingtonban van. Célja, hogy véget vessen a kizsákmányoló gyermekmunkának a szőnyegiparban, valamint oktatási lehetőségeket és támogatást nyújtson az érintett közösségeknek. Azokat a szőnyegeket, amelyek a szervezet által meghatározott kritériumok alapján készültek, GoodWeave® címkével hitelesítik. 

GOTS – Global Organic Textile Standard: A Globális Organikus Textil Szabvány kiterjed minden olyan természetes eredetű textil szálra és azok feldolgozására, gyártására, csomagolására, címkézésére, kereskedelmére és forgalmazására, amely legalább 70%-ban organikus, azaz ellenőrzött termesztésből származik. A GOTS célja, hogy meghatározzon egy, az ökológiai termesztésre vonatkozó univerzális szabványt – a gyapottermesztésétől és betakarításától, a környezetileg és társadalmilag felelős gyártáson keresztül, egészen a címkézésig- annak érdekében, hogy a fogyasztók számára hiteles és megbízható tanúsítványként szolgáljon. A szabvány a szálakra, fonalakra, textíliákra és ruhákra vonatkozik, és kiterjed valamennyi természetes szál előállítására, feldolgozására, gyártására, csomagolására, címkézésére, kivitelére, behozatalára és forgalmazására. Az ’organic’ GOTS címkével ellátott textilterméknek legalább 95%-ban, míg a “made with organic” címkével ellátott terméknek legalább 70%-ban minősített biopamutot kell tartalmazniuk, és a többi anyag is csak minősített organikus nyersanyagokból, vagy újrahasznosított műszálból (újrahasznosított poliészter, poliamid, polipropilén vagy poliuretán) származhat. Az ’organic’ és a ’made with x% organic’ GOTS címke az alábbi kritériumokat takarja: ● „organic” – az anyag összetétele minimum 95% organikus pamut, 5% adalékkal, általában elasztánnal. Az organikus pamutot nem keverhetik a közönséges pamuttal, vagy bármilyen más genetikailag módosított gyapotfonállal. ● „made with x% organic” – minimum 70% organikus pamut, és maximum 10% újrafeldolgozott vagy szintetikus anyag (25% a zoknikhoz, leggingekhez és sportruházathoz). Az organikus pamutot nem keverhetik közönséges pamuttal, vagy bármilyen más génmódosított fonállal. A GOTS által jóváhagyott termékek teljes ellátási láncra kiterjednek, és a gombok, cérnák, cipzárak is megfelelnek a GOTS szigorú kritériumainak. A szabvány jellege: környezeti és társadalmi Honlap: https://www.global-standard.org/ 

Leather Standard by OEKO-TEX®: Ártalmas anyagokra vizsgált bőr szabványa, a amely az OEKO-TEX® szervezet cserzőüzemek, bőrfeldolgozók, bőrdíszművesek, bőrtermékek gyártói és kereskedői, beszerzői részére kidolgozott vizsgálati és tanúsítási rendszere. A bőröket és bőrtermékeket a termelés minden szakaszában károsanyagokra vizsgálják és tanúsítják.  www.oeko-tex.com

Leather Working Group: A Bőr Munkacsoport a bőr szakmában érdekeltek kezdeményezésére a bőrfeldolgozást vizsgálja és tanúsítja. A bőrgyártás környezeti hatásai állnak a középpontban. A szociális, etikai és állategészségügyi szempontok jelenleg nem kapnak kiemelt szerepet.

MADE IN GREEN by OEKO-TEX®: tanúsító védjegy, amelynek szabványa kiemelt figyelmet fordít a vegyi anyagok kezelésére, a fenntarthatóságra és a társadalmi felelősségvállalásra is. Tökéletes eszköz a textil-, ruha-, bőr- és cipőipari cégek számára, hogy vásárlóik felé közvetlenül a terméken kommunikálják a fenntarthatóság iránti elkötelezettségüket. Legnagyobb előnye, hogy egyértelműen kimondja: az így felcímkézett textíliák vagy bőrtermékek környezetbarát és társadalmilag elfogadható termelési körülmények között készülnek, azokat az ártalmas anyagokra is vizsgálták. A megadott vizsgálati szám és QR-kód jóvoltából a textíliák és gyártási folyamataik egyedileg visszakövethetők; a fogyasztók azonnal megtudhatják, melyik ország melyik termelő létesítményében zajlottak a termék gyártási folyamatai.  www.oeko-tex.com

Naturtextil Best: A Nemzetközi Natúrtextil Szakmai Szövetség (IVN) szabványa a legszigorúbb az iparágban. Tiltja az egészséget veszélyeztető anyagok, valamint a mesterséges szálak használatát. A természetes szálak bio termelésből kell származzanak. A termesztés és feldolgozás során szigorú szociális feltételek alkalmazását írja elő a szövetség.

Naturleder IVN: A Természetes Bőr védjegy szabványa a termelési folyamat minden szakaszát figyelembe veszi a nyersanyagtól a kész bőr értékesítéséig és felhasználásáig. Vizsgálják és dokumentálják a környezeti terhelést, az egyes veszélyes anyagokat, valamint az áruk hulladékként kezelését és az újrafeldolgozhatóságot. Az egészségügyi szempontok fontos kritériumot képeznek.

OEKO-TEX®: az egyik legismertebb és legelterjedtebb vizsgálati és tanúsítási rendszer a textil- és bőripari termékek, illetve az azokban alkalmazott kellékek (cérnák, gombok, cipzárak, tépőzárak, címkék stb.) számára. A rendszert a nemzetközi OEKO-TEX® Szervezet működteti, és a hozzá tartozó vizsgáló intézetek hivatottak arra, hogy a termékeket és gyártókat ezekből a szempontokból minősítsék, és ezt követően rendszeresen ellenőrizzék, hogy az OEKO-TEX® tanúsítványt megszerzett termékek, folyamatok teljesítik-e az előírt követelményeket. Így biztosítják a fogyasztóközönség számára, hogy az OEKO-TEX® megkülönböztető jelzéseivel ellátott termékek az egészségre nézve nem ártalmasak és/vagy fenntartható módon gyártottak. Termékportfóliója a teljes textil- és bőripar ellátási láncát lefedi, a termékek károsanyag-tartalmának bevizsgálásától kezdve a fenntartható és etikus gyártási körülményeken és a gyártás során használt vegyszereken keresztül egészen a gyártási folyamat károsanyag-kibocsátásáig számos címkével és védjeggyel segíti a fogyasztók tájékoztatását.  www.oeko-tex.com

STANDARD 100 by OEKO-TEX®:  A szabvány célja, hogy a textil- és a textilruházati ipar humánökológiai szempontból kifogástalan termékeket gyártson, és a vevőket megbízható módon tájékoztassa arról, hogy az OEKO-TEX® által tanúsított termék az egészségre nem ártalmas. A gyártást nem vizsgálja, csak a terméket. A STANDARD 100 by OEKO-TEX® szerinti minősítés széles körű anyagvizsgálattal kezdődik, amely több száz paramétert tartalmaz annak megállapítására, hogy a veszélyesnek minősített vegyi anyagok előfordulnak-e, és ha igen, milyen mennyiségben a vizsgált termékben. Ennek során vizsgálják a törvény által tiltott és szabályozott vegyületeket, az ismert egészségre ártalmas vegyi anyagokat, valamint az egészséggel összefüggő paramétereket. Az ezekkel kapcsolatos előírásokat és határértékeket az OEKO-TEX® szervezet rendszeresen aktualizálja a tudományos eredményeknek és a mindenkori törvényi előírásoknak megfelelően. A szabvány jellege: környezeti és minőségi.  www.oeko-tex.com

Organic Cotton Standard (OCS): A Textile Exchange szervezet által kifejlesztett termékjelzés, amely a bio módon termesztett természetes szálak önmagában vagy keverékben történő felhasználását, valamint azok nyomon követhetőségét tanúsítja. Nem foglalkozik a termelési folyamat követelményeivel, a vegyi anyagokkal és a szociális szempontokkal.

PETA Approved vegan: Az igazoltan vega logót vegán termékeik jelölésére használhatják a cégek. A tanúsításhoz a vállalatoknak egy kérdőívet és egy megbízhatósági nyilatkozatot kell kitölteniük, valamint egy licencszerződést kell aláírniuk.

PFI logó: A Pirmaseni Kutató- és Vizsgálóintézet (PFI) kifejezetten a cipők számára fejlesztett ki egy jelölést. Ennek a károsanyagokra vonatkozó határértékei jóval szigorúbbak a törvényes előírásoknál. További vizsgálati szempont a viselési komfort, a kidolgozás minősége és a méretpontosság.

Responsible Down Standard (RDS): A Felelős Toll Szabványt a Textile Exchange dolgozta ki a Control Union és további érdekeltek közreműködésével. A legjelentősebb állatvédelmi szabvány a toll- és pehely termelés és feldolgozás területén.

Responsible Wool Standard (RWS): A Felelős Gyapjú Szabvány szintén a Textile Exchange szabványa a birka vagy báránygyapjúra. A jelzés szavatolja az állatok jó tartási körülményeit és a legelők fenntartható módon történő működtetését, valamint az átlátható szállítási láncot. Az állatvédelmi követelmények a takarmányra, a higiéniára és tisztaságra, az istállókra és kerítésekre vonatkoznak, valamint tiltják a birkák hátsó bőrredőinek eltávolítását.

SA 8000: Ez a szabvány a gyárak munkafeltételeit szabályozza. A legelismertebb független munkahelyi szabvány világszerte.

The Good Cashmere Standard: A Jó Kasmír Szabványt a „Cotton made in Africa” jelzést is tulajdonló Kereskedelem Támogatásáért Alapítvány (AbTF) dolgozta ki a kasmír számára. A szabvány elsősorban az állatjólét szempontjaira koncentrál és a kasmír kecskék szakszerű tartását, az erőszakmentes nyírást, az egészségügyi ellátást és egyebeket szabályozza. Ezenkívül a szabvány a gazdákra vonatkozó szociális követelményeket, valamint környezetvédelmi szabályokat is tartalmaz. Jelenleg csak a belső-mongóliai kecsketartókat tanúsítják.

Zero Discharge of Hazardous Chemicals (ZDHC): A veszélyes anyagok nullára csökkentésére irányuló program, amely a káros anyagok használatát teljesen megszüntetné a termelésben.

STeP by OEKO-TEX®: A textil vagy bőr termék teljes gyártási folyamatának környezetvédelmi és szociális szempontból végrehajtott vizsgálatán alapul. A STeP by OEKO-TEX® szerinti tanúsításhoz a vállalatoknak hat különböző modul követelményeinek kell megfelelni: ezek a vegyszerkezelésre, a környezeti teljesítményre, a minőség- és környezetirányítási rendszerre, a szociális felelősségvállalásra és a munkavédelemre vonatkoznak. A tanúsítással rendelkező vállalatok megfelelőségét másfél évente helyszíni ellenőrzéssel biztosítják a tanúsító intézetek. A tanúsítvány jellege: környezeti és társadalmi. 5.12.3. MADE IN GREEN by OEKO-TEX® A MADE IN GREEN by OEKO-TEX címke olyan ruházati, lakástextil és bőrtermékeken alkalmazható, amelyeket a STeP tanúsítás követelményeit kielégítő eljárással készítettek, és abban a STANDARD 100 by OEKO-TEX® szerinti vizsgálatok egészségre ártalmas anyagot nem mutattak ki. A címke tartalmaz egy olyan QRkódot, amelynek alapján beazonosíthatók és akár a fogyasztók számára is visszakövethetőek a gyártási láncban résztvevő gyártó üzemek és országok. Minden beszállítónak be kell tartania a tanúsításhoz tartozó minőségi előírásokat és az etikus munkavégzés követelményeit. A szabvány jellege: környezeti, társadalmi és minőségi.  www.oeko-tex.com

ECO-PASSPORT by OEKO-TEX®: A tanúsítással rendelkező vegyszergyártók azt igazolhatják, hogy a textil-, ruha- és bőrgyártásban alkalmazott vegyszereik és segédanyagaik, mint pl. a színezékek, a funkcionális kikészítéshez használt vegyületek, appretálószerek, kenőanyagok, oldószerek stb. a fenntartható textilgyártáshoz felhasználhatóak. A szabvány jellege: minőségi és környezeti.  www.oeko-tex.com

DETOX TO ZERO by OEKO-TEX®: Ez egy szolgáltatás, amely értékeli a textíliát gyártó cég vegyszer-, szennyvíz- és veszélyesanyag-kibocsátásának kezelését, összhangban a Greenpeace Detox kampányának követelményeivel. A szabvány jellege: környezeti.  www.oeko-tex.com

SA8000 – Social Accountability International: Az SA8000® egy társadalmi jellegű tanúsítvány, amely lehetővé teszi minden típusú vállalat és szervezet számára, bármely iparágban és országban, hogy igazolják elkötelezettségüket a munkavállalók tisztességes elbánása iránt. A Social Accountability International szervezet által 1997-ben létrehozott első hiteles társadalmi jellegű tanúsítványként az egyik legismertebb ilyen típusú szabvány. Az SA8000® a tisztességes munka nemzetközileg elismert szabványain alapul, beleértve az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) egyezményeit, és a nemzeti törvényeket. A folyamatos fejlesztésre helyezi a hangsúlyt. A tanúsítvány fő elemei: ● Gyermekmunka ● Kényszermunka vagy kötelező munka ● Egészség és biztonság ● Az egyesülési szabadság és a kollektív tárgyaláshoz való jog ● Megkülönböztetés ● Fegyelmi gyakorlatok ● Munkaórák ● Díjazás ● Irányítási rendszer A tanúsítványt jelenleg 4483 szervezet használja 47 iparágban, a világ 61 országában. A tanúsítvány jellege: társadalmi Honlap: https://sa-intl.org/programs/sa8000

Textile Exchange: A Textile Exchange egy globális nonprofit szervezet, mely elsősorban a textilszálakat és –anyagokat gyártó iparágban meghatározó szabványokat hoz létre. Az iparági szabványok kifejlesztése, kezelése és promóciója mellett a szervezet fontos iparági adatokat, információkat gyűjt és hoz nyilvánosságra, melyek segítenek a divatmárkáknak és a kereskedelmi láncoknak felmérni, kezelni és figyelemmel kísérni az általuk előnyben részesített textilszálak és –anyagok felhasználását. Honlap: https://textileexchange.org/

Content Claim Standard : A Tartalmi Elvárások Szabványa az összes Textile Exchange szabvány alapja. Ez egy ún. letétkezelői láncszabvány, mely a vállalatok számára lehetővé teszi annak ellenőrzését, hogy egy vagy több alapanyag megtalálható-e a végtermékben. A CCS tanúsítás igazolja, hogy a letétkezelési láncok alapelveit a gyártás minden szakaszában betartják-e, és végigköveti a nyersanyag áramlását a forrástól a végtermékig. A szabvány jól mutatja a termékáramlást és a termék dokumentálást, a mennyiségi egyeztetéseket, valamint az anyagok és termékek különválasztását. A szabvány jellege: minőségi

Recycled Claim Standard (RCS)/Global Recycled Standard(GRS): Az Újrahasznosított Elvárási Szabvány/Globális Újrahasznosított Szabvány olyan nemzetközi, önkéntes szabványok, amelyek előírják a harmadik fél általi újrahasznosított alapanyag-használat és a letétkezelői lánc tanúsítását. Mindkét szabvány célja az újrahasznosított anyagok felhasználásának növelése. A GRS további kritériumokat tartalmaz a feldolgozás társadalmi és környezeti követelményeire, illetve a vegyi korlátozásokra. A szabvány jellege: társadalmi és környezeti

Organic Content Standard  (OCS): Az Organikus Tartalom Szabvány egy nemzetközi önkéntes szabvány, mely előírja a harmadik fél általi tanúsított organikus alapanyag-használat és a letétkezelői lánc tanúsítását. Az OCS célja az organikus mezőgazdasági termelés és az ebből származó alapanyagok felhasználásának növelése a textiltermékekben. A szabvány jellege: környezeti és minőségi

Responsible Mohair Standard: A Felelős Mohair Szabvány célja, hogy az angórakecskék megfelelő tartási körülményeinek és az általuk használt legelők környezeti minőségének biztosítása. A szabvány segít abban, hogy a gazdálkodók tisztában legyenek a felelős kecsketartás szabályaival és bemutassa a legjobb gyakorlatokat. A vásárlóknak pedig garantálja, hogy az általuk vásárolt moher termékek alapanyagát tisztességes, és az állatok jólétét figyelembe vevő körülmények között tartott angórakecskékből nyerték. A szabvány jellege: etikai és környezeti. Honlap: https://textileexchange.org/standards/

WRAPWorldwide Responsible Accredited Production: a WRAP (Világszintű Felelős Akkreditált Gyártás) székhelye Arlingtonban (Virginia, USA) van. A WRAP egy független, objektív, a globális társadalmi megfelelési szakértők nonprofit szervezete, melynek célja a biztonságos, törvényes, humánus és etikus gyártás előmozdítása az egész világon tanúsítás és oktatás révén. Elsődleges tevékenysége a tanúsítási program, amely a világ legnagyobb független létesítmény-tanúsítási programja, elsősorban a ruházati, lábbeli- és varróipari ágazatokra összpontosítva. Három szintű tanúsítást adnak ki, melyek hat hónaptól két évig érvényesek, annak alapján, hogy a cég megfelel-e a WRAP 12 alapelvének. Ezek az alapelvek az egyes országok jogállamiságán alapulnak, és tartalmazzák a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) idevonatkozó egyezményeinek szellemét vagy nyelvezetét. A 12 alapelv: 1. A törvények és a munkahelyi előírások betartása 2. A kényszermunka tilalma 3. A gyermekmunka tilalma 4. A munkahelyi zaklatás és a visszaélés tilalma 5. Bérezés és jutalmazás 6. Munkaidő 7. A diszkrimináció tilalma 17. ábra 26 8. Egészség és biztonság 9. Egyesülési szabadsághoz és kollektív tárgyaláshoz való jog 10.Környezetvédelem 11.A vámszabályoknak való megfelelés 12.A létesítmények és a dolgozók biztonsága A tanúsítvány jellege: társadalmi Honlap: http://www.wrapcompliance.org/

Bővebb információk:  https://www.tex2green.hu/files/fajl/a_fenntarthato_textilgyartas_kovetelmenyei.pdf ,  Honlap:  https://www.innovatext.hu//hu/szolgaltatasaink/oeko-tex-vizsgalatok-estanusitas/termekek-vizsgalata-es-tanusitasa

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .