Business

Felelős márkák, felelős vállalkozások

A független intézet legújabb tanúsítványa a felelősségteljes üzleti magatartást erősíti

Az OEKO-TEX® szervezet 2022 második felében tervezi bevezetni RESPONSIBLE BUSINESS by OEKO-TEX® néven a vállalkozások átvilágítását szolgáló új tanúsítványát.

A RESPONSIBLE BUSINESS by OEKO-TEX® egy olyan szolgáltatás, amely támogatja és értékeli a vállalat/márka mindazon erőfeszítését, amelyet az ellátási lánc teljes átvilágítására irányuló elvárások teljesítése érdekében tesz. Az átvilágítás során a fő hangsúly az emberi jogokon és a környezetvédelmi kritériumokon van, mind a saját, mind a közvetlen partnerek és a teljes textil- és bőripari beszállítói lánc tevékenységében. Az OEKO-TEX® szerinti felelősségteljes üzleti tevékenység normáit az Egyesült Nemzetek Szervezetének az üzleti és emberi jogokra vonatkozó irányadó elveivel és az OECD felelős üzleti magatartásra vonatkozó iránymutatásaival összhangban dolgozták ki.

A RESPONSIBLE BUSINESS by OEKO-TEX® tanúsítást a textil- és ruházati iparban tevékenykedő valamennyi márka, vállalat, kis- és nagykereskedő kérheti. A független OEKO-TEX® intézet által kiadott új tanúsítvány azt bizonyítja, hogy az átvilágítási kötelezettségek beépültek az adott vállalat irányítási folyamataiba, és a márka/kereskedő az emberi jogokkal és a környezetvédelemmel kapcsolatos nemzetközi megállapodásokban rögzített elvárások alapján működik.

Az új tanúsítás jellemzői

A RESPONSIBLE BUSINESS by OEKO-TEX® tanúsítvány válasz az emberi jogok kötelező átvilágításról szóló, hamarosan megjelenő uniós irányelvre és az ellátási lánc átvilágításáról szóló új német törvényre. A tanúsítást eredményező szolgáltatás két részből áll: egy önértékelésből és egy választható tanúsítási eljárásból.

Az online önértékelés lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy számba vegyék megtett erőfeszítéseiket az átvilágítás terén. Ahhoz, hogy tanúsítványt is kapjanak erről, és felelősségteljes üzleti magatartásukat hitelesen kommunikálhassák a nyilvánosság felé, egy független OEKO-TEX® intézetnek kell átvizsgálni az önértékelést, és auditálni a vállalkozást. Sikeres audit után az intézet egy hitelesített jelentést, tanúsítványt állít ki a vállalat számára, amely jogosult lesz az új megkülönböztető jel (címke) használatára.

A független intézet által kiadott tanúsítás lehetővé teszi a vállalat számára, hogy azt rendszertanúsításként vagy termékeknél használja, kombinálva a már meglévő MADE IN GREEN by OEKO-TEX® termékcímkével.

A tanúsítás előnyei

 • A RESPONSIBLE BUSINESS by OEKO-TEX® moduláris felépítésű, így lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy átvilágítási kötelezettségeiknek két lépcsőben tegyenek eleget. A tanúsítási folyamat első része az önértékelés, amelyet egy független OEKO-TEX® intézet által végzett átvizsgálás és audit követ.
 • Az OEKO-TEX® szisztematikus és célzott megközelítéssel támogatja a vállalatokat a kötelező átvilágítási követelmények teljesítésében, mint például:
  • a folyamatos fejlesztést célzó átvilágítás beépítése a vezetési folyamatokba;
  • a társadalmi, környezeti és megfelelési kockázatok elemzése és rangsorolása;
  • a megfelelő beszerzési és üzleti gyakorlatok megértése és adaptálása.
  • Az eredmény egy független OEKO-TEX® vizsgálóintézet által hitelesített jelentés és tanúsítvány.

A vállalatok lehetőséget kapnak arra, hogy nyilvánosan használják a megszerzett RESPONSIBLE BUSINESS by OEKO-TEX® megkülönböztető megjelölést vállalati kommunikációjuk részeként (független tanúsításként), vagy termékszinten, a meglévő MADE IN GREEN termékcímkével kombinálva.

A tanúsítás folyamatának lépései

 1. Töltse ki az OEKO-TEX® weboldalon található online jelentkezési lapot, és fogadja el a felhasználási feltételeket!
 2. Az illetékes OEKO-TEX® intézettől kapott hozzáférési adatok kézhezvételét követően töltse ki a RESPONSIBLE BUSINESS online önértékelési felületet!
 3. Az OEKO-TEX® intézet kiértékeli a megadott információkat és a benyújtott dokumentumokat, majd a kapott adatokat a vállalkozásnál végzett helyszíni audit formájában ellenőrzi.
 4. Az OEKO-TEX® intézet részletes ellenőrzési jelentést készít, amely tartalmazza a végső értékelést, és kiadja a RESPONSIBLE BUSINESS by OEKO-TEX® tanúsítványt.

A tanúsítás érvényessége

A RESPONSIBLE BUSINESS by OEKO-TEX® tanúsítás 3 évig érvényes. A megfelelőséget évente vizsgálja egy független OEKO-TEX® intézet.

Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia

További információ

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .