Business

#whomademyclothes? #imadeyourclothes

Április 23-29. között világszerte Fashion Revolution hetet tartanak ©Fashion Revolution

FAIR FASHION. Az eddigi intézkedések csak a jéghegy csúcsát érintik

Anja Probe/TextilWirtschaft

Április 24-én van a bangladeshi Rana Plaza textilgyár összeomlásának ötödik évfordulója. A katasztrófában 1135 ember veszítette életét, további 2000 pedig megsebesült. A szörnyű esemény ébresztő volt a textilágazat számára.   
Annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a ruhaiparban uralkodó körülményekre, az aktivisták április 24-t elnevezték Fashion Revolution Daynek és életre hívták a Fashion Revolutiont is.  
Ebben az évben is számtalan esemény – filmbemutatók, viták, a körülmények megváltoztatásával foglalkozó workshopok, kiállítások – kerül megrendezésre április 23-29. között. Tíz, „FAIR FASHION” tanúsítással rendelkező márka április 24-én arra vállalkozik, hogy válaszoljon a fogyasztók kérdéseire. Néhányan közülük: Kjus, Kings of Indigo, Vaude, Armedangels, Hessnatur, Jack Wolfskin és a Sandqist.  
A fogyasztókat arra kérik, hogy kérdezzék meg a márkatulajdonosoktól: #whomademyclothes (ki készítette a ruháimat?).
Az elmúlt évben több mint 100 000 ember tette fel ezt a kérdést és 2416 márka válaszolt, információkat hoztak nyilvánosságra beszállítói láncaikról. Az #imadeyourclothes (én készítettem a ruhádat) címen 3600-nál is több gyártó, varrónő és pamuttermelő farmer válaszolt a fogyasztók kérdésére. 

„Öt évvel a Rana Plaza katasztrófa után sok minden javult, mind az emberek, mind a bolygónk szempontjából. De ez csak a jéghegy csúcsa. A szegénység, az emberi jogok, az alacsony bérek, a diszkriminálás, a környezetszennyezés, a szemét és az átláthatatlanság továbbra is jellemző a divatiparra”, magyarázzák a Fashion Revolution szervezői.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás 

Nagyobb nyilvánosság: az #imadeyourclothes oldalon mutatkoztak be azok az emberek, akik a ruházatot gyártják

Leltár öt évvel a Rana Plaza katasztrófa után

Annika Müller/ TextilWirtschaft

A Frankfurter Rundschau (FR), a HR-Info és a Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit (GIZ – Nemzetközi Együttműködési Társaság) által rendezett fórumon megpróbáltak leltárt készíteni arról, mi történt a textiliparban a szerencsétlenség óta. Milyen most a gyárakban a biztonság, milyenek a munkafeltételek, és mi újság a bérekkel? 
A Biztonság ügyében sokat tettek Rana Plaza után az illetékesek. Mind a „Bangladesh Accord on Fire and Building Safety”-hez (Tűz- és épületbiztonsági megegyezés) csatlakozó 1655 textilgyárat átvizsgálták, és a talált biztonsági hiányosságok 80%-át felszámolták, mondják. „Még nem értünk célba”, ismerte be Lohmann, a KiK CSR (Társadalmi Felelősségvállalás) menedzsere. A megegyezés keretében 1,4 millió munkást tájékoztattak a biztonságos munkához való jogaikról, és közel 200, a dolgozók által bejelentett biztonsági problémát oldottak meg.   
Az öt éve kötött megállapodás májusban lejár. A nemzetközi szakszervezetek és munkaügyi szervezetek felhívásban fordultak a Bangladeshben termeltető márkákhoz, hogy támogatásukkal csatlakozzanak az új 2018 Accord szövetséghez, amelynek fő feladata, hogy nemzeti szabályozó és felügyeleti szerv híján, továbbra is ellenőrizze és garantálja a gyárak biztonságát. Az új, 2021. május végéig szóló szerződést 2017. júniusban indították, és eddig 140 márka írta alá. 
A biztonság javítása mellett számos más fontos intézkedést is megvalósítottak a textilmunkások érdekében. De rámutattak arra is, hogy Bangladeshben nem minden gyártó együttműködő a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokon, és a minimálbérként meghatározott 5300 taka (kb. 52 euró) aligha elegendő egy családnak a megélhetésre.  Jelenleg egy egyszerű, 5 euró körül értékesített pólónál a – pontosan nem ismert – beszerzési ár 12-15 százaléka marad a varrónőknél, nyilatkozta Lohmann. Középtávon Lohmann a beszerzési árak emelkedésével számol az ágazatban. A jövőben a diszkontlánc megélhetést biztosító bérekkel dolgozna.