Divat

Fábián Veronika ékszertervező kiállítása a szentendrei Erdész Galériában

A londoni világhírű Central Saint Martins (University of the Arts London) iskola olyan volt diákokkal büszkélkedhet, mint Alexander McQueen, John Galliano vagy Stella McCartney. Nemzetközi a csapat és kifejezetten kompetitív a légkör, nem könnyű kitűnni. Fábián Veronika az egyetlen diákjuk, aki eredetileg gazdaságpolitikából diplomázott, és évekig kereskedelmi bankokban kockázatelemzőként dolgozott. Kisfia születése késztette arra, hogy újraértékelje az életét, és ekkor döntött a pályamódosítás mellett.
Leginkább a kortárs ékszer érdekli, témaválasztását nagyban befolyásolják az ékszerek terén kialakult konvenciók.
Több dizájnverseny és szakmai ösztöndíj nyertese, a Cartier 2017-es ösztöndíjasa. Megnyerte többek között a londoni bőrművesek céhének dizájndíját, az angol Theo Fennell és a budapesti Ékszerek Éjszakájának pályázatát. Idén márciusban több ékszere szerepelt a müncheni ékszerhéten, de kiállították darabjait Lille-ben, Londonban, Madridban. Augusztus végén Szentendrén az Erdész Galériában lehet megtekinteni ékszereit.
A kiállítás 2017. augusztus 25-én pénteken 21 órakor nyílik a « Szentendre éjjel nappal » nyitva program keretében.
Helyszín : Erdész Galéria és Design Szentendre, Bercsényi u. 4.

A kiállítás szeptember 15-ig tekinthető meg, hétfő kivételével  naponta 10-18 óra között

Fábián Veronika ékszertervező

„Bár művészcsaládba születtem, a művészethez vezető utam egyáltalán nem volt egyenes. Mielőtt elkezdtem ötvösnek tanulni több évig banki kockázatelemzőként dolgoztam. Az ebben az időszakban szerzett tapasztalatom segített a jelenlegi munkámhoz való hozzáállásom kialakításában. Az évek során elkezdtem megfigyelni az embereket és hogy hogyan viszonyulnak az ékszerekhez. Ez a kapcsolat az általam készített ékszerek egyik központi eleme.
Darabjaim gyakran az ékszerekhez fűződő megszokásokra, konvenciókra reflektálnak. Munkámban sokszor felismerhető elemeket használok, amelyeket újraértelmezek, új kontextusba helyezek, hogy más értelmet nyerjenek, vagy egyszerűen megmutatom az eredeti jelentést más nézőpontból. Ezek egy mindenki számára közös nyelvet jelentenek, számomra pedig egy erős alapot, amire fel tudom építeni az ötleteimet. Az általam felvetett kérdések nem csak arról szólnak, hogy mi az érték, vagy mi az ékszer, hanem hogy mit képvisel számunkra, milyen potenciáljai és határai vannak (már, ha vannak egyáltalán). A darabjaim mindig őszinték és közvetlenek, nem csak abban az értelemben, hogy mindenki számára érthetővé teszem őket, hanem hogy általuk nyitottan beszélek magamról és a kapcsolatomról a környezettemmel. „