Business

Divatkereskedők elvárásai a jövő nyári rendelési időszakban

A TextilWirtschaft EXKLUZÍV FELMÉRÉSE A 2021-ES TAVASZI RENDELÉSI IDŐSZAKRÓL

Anja Haak/ TextilWirtschaft

Hogyan fog változni a rendelés? Egyértelmű, hogy a válság megváltoztatja a folyamatot. 

Tesztidőszak. Most tervezik a jövő tavaszi kollekciókat. Teljesen más körülmények között, mint amit az ágazat valaha is átélt. Sok a bizonytalansági tényező és a kérdőjel. A TextilWirtschaft ezért német divatkereskedések üzletvezetőit és igazgatóit kérdezte elvárásaikról és igényeikről.

Az online felületen végzett villámfelmérés talán legfontosabb, ha nem is a legmeglepőbb eredménye: a partneri viszony minden eddiginél fontosabb kritériummá vált a beszállítók kiválasztásakor. A június 2-án és 3-án megkérdezett szakemberek szinte 100%-ban értettek egyet ezzel a megállapítással. Hasonlóan nagy jelentőséget tulajdonítottak a következő pontnak is: „A beszállítóinkkal folytatott egyéni egyeztetések fontosabbak, mint valaha.” A divatkereskedelem döntéshozóinak 97%-a húzta alá ennek fontosságát. A lezárás idején átélt negatív tapasztalatok miatt tízből nyolc kereskedő fog megválni a beszállítójától, ugyanakkor új üzleti kapcsolatok kiépítésére is törekednek. A beszerzők kétharmada keres jelenleg új beszállítókat.

Milyen elvárásokat támasztanak mindeközben a vállalatok? A többség számára szinte alapkövetelménynek számító, divatosság szempontjából meggyőző termékek mellett ezekben a bizonytalan időkben elsősorban a rugalmasság és a biztonság a legfontosabb kritérium a beszállítók kiválasztásánál. A megkérdezettek 99%-a számára fontos a „rugalmas utórendelési lehetőségeket biztosító minimalizált előrendelés”.

textilwirtschaft-felmeres-kereskedoi-elvarasok-2021-nyari-elorendelesnel
Forrás: TW research

Ezután következik a gyártó kielégítő gazdasági helyzete, jó azonnali programok a szezon közben, az árucsere lehetősége és a későbbi, ill. egyénileg kialakítható szállítási határidők, egy jó NOS-program, valamint az áruvisszavétel lehetősége, amely összességében a kereskedők 90%-a számára fontos aspektus. A digitális rendelési lehetőségek vagy a digitális bemutatóterem viszont kevésbé számítottak meghatározó szempontnak. A megkérdezett divat-döntéshozók mintegy fele ugyan fontosnak tartja őket, de csak 5% (digitális rendelési lehetőség), ill. 3%(digitális bemutatóterem) nevezte nélkülözhetetlennek ezeket a kritériumokat.

  Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás