Business

Ezeket a márkákat gyakran vásárolják másodkézből

Kép: Az e-kereskedelmet folytató Ubup anyacégének, a Momox áruraktára. Piabo PR / Momox

SECONDHAND DIVATBESZÁMOLÓ 2019

Leonie Christians/ TextilWirtschaft

Hány német vásárol mások által már megkedvelt divattermékeket? Mik az indítékaik, és melyek a kedvenc márkáik? E kérdésekre a másodkézből forgalmazott divattermékekkel foglalkozó Ubup e-kereskedő „2019-es Second Hand Divatbeszámolója” adja meg a választ, amelyet a Kantar piackutató-intézettel közösen készített el.

Gondos kezekbe adni. A „2019-es Second Hand Divatbeszámoló” készítői által megkérdezett nők 55%-a nyilatkozott úgy, hogy élete során egyszer már vásárolt másodkézből. A férfiaknál ugyanez az arány 48%. A Fridays for Future időszakában kevéssé meglepő, hogy minél fiatalabbakat kérdeztek meg a felmérésben, annál nagyobb volt az érdeklődés a használt divatcikkek iránt. A 16 és 24 év közöttiek 68%-a vett már használt ruhát, míg a 35 és 44 év közöttiek 53%-a válaszolt igennel erre a kérdésre. A sort az 55 és 64 év közöttiek zárják, akiknek 43%-a vásárolt már másodkézből.

Összességében a felmérésben résztvevők 62%-a rendszeresen – legalább évente egyszer – választ használt divattermékeket.

A már hordott ruhák megvásárlásának okai között elsősorban a környezettudatosságot (83%) és a kedvező árakat (81%) nevezték meg. Ezenkívül a megkérdezettek 47%-a azért választ másodkézből, mert ezek a termékek már nem kaphatók a kereskedelemben.

A legtöbb németországi megrendelést az Ubupon keresztül Hamburgban, Berlinben, Baden Württembergben, Hessenben és Brémában kezdeményezték a vásárlók. A városok összehasonlításában Frankfurt, Stuttgart és München vezeti a sort.

A 2019-ben leggyakrabban vásárolt márkák az Esprit, a Marc O’Polo és a Tommy Hilfiger volt. A dobogóról épphogy lecsúszott a negyedik helyre az S.Oliver. Az első tíz között olyan vertikálisok is megtalálhatók, mint a Zara (6. hely), vagy a 7. helyen lévő Desigual márka. Míg a nőknél az Esprit a favorit, addig a férfiak elsősorban a Tommy Hilfigert, a Bosst és a Polo Ralph Laurent részesítik előnyben.

A 2019-ES HASZNÁLTRUHA-DIVAT TÍZ LEGNÉPSZERŰBB MÁRKÁJA

  1. Esprit
  2. Marc O’Polo
  3. Tommy Hilfiger
  4. S.Oliver
  5. Zara
  6. Comma
  7. Polo Ralph Lauren
  8. Nike
  9. Adidas
  10. Desigual

A gyerekeknél is különféle rangsorok vannak. A legfeljebb 16 éves lányok körében elsősorban az S.Oliver, az Adidas és a Mini Boden kedvelt, míg a fiúk a Polo Ralph Lauren, a Nike és az S.Oliver termékeit választják szívesen.

A Kantar reprezentatív felmérésében 1051 16 és 64 év közötti németet kérdeztek meg a használtruha-vásárlási szokásaikról. A vásárlás okait vizsgáló felmérésen 6344 Ubup-ügyfél vett részt. A vásárlási szokásokról szóló további következtetések levonása érdekében a saját kijelentése szerint legnagyobb internetes használtruha-kereskedő a 2019-es év bejövő megrendeléseit elemezte. Az Ubup székhelye Berlinben van, és a lipcsei Momox internetes használtruha-kereskedő márkája.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás