Business

Etikus gyártás és tisztességes bérek

Fenntarthatóság a divatszektorban

Kép: Az első Fairtrade-Textilstandard szerint tanúsított indiai varroda

Anja Probe/ TextilWirtschaft

Mára már legalább 30 fenntarthatóság tanúsítási rendszer és jelkép ismert világszerte. 2019-ben is gyarapodott eggyel, a német állami jellel a Grüne Knopf-fal (zöld gomb) a számuk. Ezt a jelet azok a termékek viselhetik, amelyeket a szociális és az ökológiai szabványok betartásával gyártottak. A TextilWirtschaft összehasonlítást közölt tíz kiválasztott tanúsításról.

A Fairtrade-Textilstandard négy évvel ezelőtt jelent meg, adományozója a kölni székhelyű TransFair e. V. (Fairtrade Deutschland) szövetség. A szabvány arra ösztönzi a cégeket, hogy tegyenek lépéseket mind a szociális, mind a környezeti fenntarthatóság érdekében együttműködve az alkalmazottakkal. Egy vállalat csak akkor használhatja a Fairtrade-Textilproduction címkét, ha a termékgyártás minden lépését tanúsították – a pamut tisztításától a fonáson-szövésen keresztül a varrásig.

A Fairtrade-Textilstandard első licencpartnerei a Melawear és a Brands Fashion divatcégek voltak. A Melawear még ebben az évben tanúsíttat egy pamutelőkészítő (magtalanító) üzemet és egy fonodát. Ennek megvalósulása után a Melawear teljes fairtrade-tanúsított beszállítói lánccal fog rendelkezni. Ugyanez a célja a Brand Fashionnek is, amely felsőruházatot és céges formaruhát (corporate wear) gyárt, és 2020-ban világviszonylatban elsőként akarja tanúsíttatni a teljes beszállítói láncát.

Erősíteni fogjuk a munkavállalói jogokat és egzisztenciát megalapozó bérezést fogunk biztosítani,

nyilatkozta Rabea Schafrick, a Brands Fashion fenntarthatósági vezetője. A cég 2020 februárjában nyitja meg Indiában első „Zöld gyárát”. 

Most kapta meg a Fairtrade-Textilstandard tanúsítást a Purecotz indiai varroda. A cég kötelezte magát, hogy a következő hat éven belül egzisztenciát adó fizetést ad az alkalmazottainak. A méltányos béreken kívül a szabvány további intézkedéseket ír elő a munkabiztonságra, a munkaszerződésekre, a panaszkezelésre a gyülekezési és szervezkedési szabadságra vonatkozóan.

A Fairtrade-Textilstandard komoly kötelességvállalást feltételez pénzügyi tekintetben, valamint a foglalkoztatottakkal szembeni felelős magatartásban,

mondja a TransFair szövetség elnöke.

A Purecotz kizárólag bio-pamutszövetet dolgoz fel, amely nagyrészben ugyancsak tanúsított. A cég alapítója és igazgatója, Amit Narke számára a tanúsítás fontos lépés a még fenntarthatóbb és méltányosabb gyártás felé:

Folyamatosan javítjuk tevékenységünket. Célunk az ökológiai, a gazdasági és a szociális fenntarthatóság egyensúlyának megteremtése. Ebben a Fairtrade-Textilstandard iránymutató és ösztönző szerepet játszik

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás