Divat

Erszények, táskák története, a 14. századtól a 20. század végéig

Szerző: Győriné Fogarasi Kata

  1. októberében jelenik meg Gy. Fogarasi Katalin „Erszények, táskák története” című könyve a magyar könyvpiacon!

„Az Erszények és táskák története három időszakából az első korszak az alamizsnás táskáktól a mindenki által divatcikként viselt övön függő erszények, táskák világáig terjed. Második a női táskák, ridikülök megjelenését, majd divatját mutatja be a 18. század végén, a 19. század első negyedében. Harmadik a női táska karrierjének máig tartó korszaka, amely a 19. század utolsó negyedében kezdődött, majd a huszadik század folyamán kapott egyre nagyobb hangsúlyt és mára csúcsára jutott.

A könyv azon túl, hogy nagyon gazdag képgyűjtemény, e tárgytípusok szakmatörténeti, kultúrtörténeti, viselettörténeti érdekességeit is felsorakoztatja. A téma ilyen mélységű feldolgozása egyedi, a külföldi szakirodalomban sem szerepelnek hasonlóan komplex leírások.

A szerző a fenti témát több évtizede kutatja. Emellett számos történeti bőr-tárgy rekonstrukcióját elkészítette (így múzeumokban fellelhető, vagy műalkotásokon ábrázolt táskákat), hasonlóan a kísérleti régészethez, feltárva, átélve a korabeli mesterek alkotó tevékenységét. Ezek az újra-alkotások segítették abban, hogy a könyvben szereplő erszények, táskák elemzése során a korjelző formaelemek, esztétikai értékek, divattörténeti érdekességek mellett a táskák szerkezeteit, az alkalmazott anyagokat, technikákat is bemutathassa. Az Erszények, táskák történetén kívül számos tankönyv, ismeretterjesztő szakmatörténeti cikk kötődik nevéhez.”

A 210 négyszínnyomásos képet, közel 300 000 karakteres szöveget tartalmazó könyv fűzött, keményfedeles kivitelben készül. Amennyiben könyvesbolti forgalomba kerül, jelentősen magasabb lesz az ára.

A megjelenés előtt jelentkezők a példányokat kedvezményesen, 5200 Ftért vásárolhatják meg. Számlát a nyomda, TRADEORG Kft. adja, valamint ők végzik a postázást is, melyet utánvéttel küldenek el. 

Google  megrendelőlap:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeE6eBJWZfjxzX9J0W0ITWTCzxbEq9F7FcTAmBY42Do_MuGLQ/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

Érdemes a másolatot kérek négyzetet kijelölni, amely azt mutatja, hogy eredményes volt-e a küldés

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeE6eBJWZfjxzX9J0W0ITWTCzxbEq9F7FcTAmBY42Do_MuGLQ/viewform?gxids=7628     

Lehetőség lesz Budapesten személyes átvételre is. Ezt az igényt a megjegyzés rovatban kell feltüntetni.