Business

Emlékezés Lakatosné Győri Katalinra

 

5 éve, 2016. április 14-én, 63 éves korában, hosszú és türelemmel viselt gyógyíthatatlan betegségben távozott közülünk. Halálával fáradhatatlan, agilis, a jó érdekében mindig tenni akaró, kedves embert és vezetőt veszített el a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület (TMTE) és a hazai textilszakma.   

 Kutasi Csaba

 

 

 

 

Középiskolai tanulmányait a budapesti I. László Gimnáziumban végezte, politechnika tantárgy során megszerette a szabás-varrást, ezért egyik osztálytársnőjével ruhatervezőnek készült. A Könnyűipari Műszaki Főiskola (KMF) ilyen szakirányára felvételizett, de a nagy túljelentkezés miatt nem kezdhette meg ruhatervezői tanulmányait, végül az akkor újonnan indult kötő-hurkoló szakra nyert felvételt. 1974-ben a KMF-en szerzett textilipari üzemmérnöki képesítést. Pályakezdőként a Habselyem Kötöttárugyárban helyezkedett el, gyártmányfejlesztéssel foglalkozott, majd a vállalati fejlesztési tervek kidolgozásában és megvalósításában vett részt.

1984-ben a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület munkatársa lett, először, mint szervezőtitkár. 1987-től az ügyvezető főtitkár-helyettesi teendőket látta el 2013. I. félévének végéig. A közhasznú társadalmi szervezet operatív irányítását, a testületi munka koordinálását nagy agilitással végezte, felelősen ügyelt a gazdálkodásra. A nemzetközi kapcsolatok ápolásában eredményesen kivette részét. Az egyesületi kiadványok megjelentetésében, a szaklap kiadásban, hírlevél szerkesztésében meghatározó részt vállalt. Az Egyesület felnőttképzési intézményének és programjainak akkreditálása terén, a képzések létrehozásában és lebonyolításában rendkívüli teljesítményt nyújtott. Kimagasló tevékenységet látott el az egyesület részéről elnyerhető pályázatok elkészítésében, menedzselésében. Szorgalmas munkája eredményeként a TMTE – a kedvezőtlenül megváltozott hazai textil- és textilruházati környezet ellenére – évről évre fejlődött.

Az ipari háttérbázis döntő leépülésével nem volt könnyű a működési feltételek alapjául szolgáló anyagi forrásokat előteremteni, ebben is nagy aktivitással vett részt, főként az eredményes támogatásokkal sikerült megőrizni az egyesület biztonságos fennmaradását. Szó szerint időt és fáradtságot nem kímélve ügyködött, kedvező kapcsolatépítő tevékenységének is köszönhető, hogy a TMTE mindmáig működik.

Többek között külön kiemelendő, hogy a Nemzetközi Technológiai Platformhoz csatlakozva, sokat vállaló személyes közreműködésével valósult meg a „Nemzeti Technológiai Platform a textil és ruhaipar megújításáért” (TEXPLAT). Az Európai Unió az ún. SET- Saving Energy in Textiles (Textilipari Energia Csökkentés) projektben mindaddig eredményesen dolgozott, ameddig súlyos betegsége engedte.

Hiányzik mindig energikus filigrán alakja, kifogyhatatlan tenni akarása és meg nem szűnő lelkesedése. Őszinte szeretettel és tisztelettel emlékezünk fáradhatatlan egyéniségére, emberi kedvességére, a személyes beszélgetésekre is mindig időt szánó egyesületi vezetőre és nagyszerű emberre.

Kutasi Csaba

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

hozzászólás (1)

  1. Csaba és Annamari, köszönjük a megemlékezést mindazok nevében, akik szerették és nagyra értékelték Lakatos Katit.