Blog

Elhunyt Karl Heinrich Schwarz

Megemlékezés – GYÁSZJELENTÉS

Évente kétszer, évtizedeken át rendíthetetlenül jött a Magyar Divat Intézetbe, majd a Budapesti DivatNapokra DIVATMARKETING szemináriumokat tartani. Mesélt a következő szezon divatjáról, rengeteg diával színesítette mondandóját. Most is előttem vannak hatalmas fémbőröndjei, amelyekben a diákat, újságokat „cipelte” országról – országra, városról városra.

Mindig azt mondta, azért is szeret Magyarországra járni, mert másképp gondolkodunk, működünk, mint a többi szocialista ország. Amíg a határtól Budapestre ér autóval pl., biztosan találkozik útközben a legújabb, legmenőbb, nyugaton is ritkaságszámba menő autókkal.

Itthon Ács Klári szervezte a DivatMarketing szemináriumokat, készítette elő a programot. Neményiné dr. Gyarmathy Margittal, az MDI igazgatónőjével sok időt – sok estét töltöttünk Schwarz úrral. Később bővült a kör, csatlakozott az előadóinkhoz professzor Herbert Piedbeuf, aki a férfidivatról tartott előadásokat.

Sokat beszélgettünk a családról, a tapasztalataikról, a nehézségeinkről. Igyekeztek megismerni a gondjainkat, próbáltak tanácsot adni. Persze valójában nem értették, nem érthették, mi is zajlik nálunk, pl. a valódi tőkehiányt, időnkénti pénzhiányokat.

Herr Schwarz Prágában, Varsóban és Budapesten a divatintézetekkel volt kapcsolatban. Kicsit össze is kötött minket. A kilencvenes évek elején a német kiadó elérkezettnek látta az időt, hogy belépjen ezekre a piacokra. Kézenfekvő volt, hogy a már kiépített kapcsolatok révén a divatintézetekkel alapítson céget. A cseh és a lengyel piacon így született meg a Textil Zurnal és a Journal Textil kiadója a dfv leányvállalataként, illetve jelent meg más utat választva 1995-ben újra a DivatMarketing. Az volt a különbség, hogy mi licenszszerződést kötöttünk, és évente fizettünk – fizetek licenszdíjat a német kiadónak.

Schwarz úr időnként egyedül, időnként más TW vezetővel ezután emiatt is rendszeresen jött hozzánk, figyelemmel kísérte a tevékenységünket, az eredményeinket, tanácsokat adott. Rászoktatott pl. a szisztematikus konkurenciafigyelésre, az adatok kiadói szempontból való elemzésére.

A Budapesti DivatNapok eladása, az MDI megszűnése után megszakadt vele a kapcsolatom, nyugdíjba ment. Időnként érdeklődtem a TextilWirtschaft fiatalabb munkatársainál utána, de a legtöbben már nem ismerték.

Nyugodjék békében!

Az alábbi német nekrológ egyik szerzője ma a TextilWirtschaft főszerkesztője, aki fiatal újságíróként évtizedekkel ezelőtt járt egyszer Budapesten Schwarz úrral, férfidivat előadást tartott.

Elhunyt Karl Heinrich Schwarz, korábbi TW-menedzser

NEKROLÓG

Bert Rösch és Michael Werner, TextilWirtschaft

A TextilWirtschaft egykori kiadóigazgató-helyettese, Karl Heinrich Schwarz elvesztését gyászolja. A korábbi menedzser néhány napja, 84 éves korában hunyt el. 1962 és 2007 között a TW anyacégénél, a ma dfv Mediengruppe néven működő Deutscher Fachverlag-nál dolgozott.

A TextilWirtschaft kiadói igazgatóhelyettesként töltött ideje alatt Schwarz a globális reklámüzlet felelőse volt.

Kihívásnak tekintette ezt a feladatot, minden erejét, képességét és kreativitását bevetette a siker érdekében. Mély meggyőződéssel képviselte a TextilWirtschaftot

– áll a dfv felügyelőbizottságának tagjai, Catrin Lorch, Andreas Lorch és Peter Russ az elhunytak családjának írt részvétlevelében.

Schwarz országos és nemzetközi szinten is ismert és elismert kiadói menedzser volt. Előadásai, szemináriumai és piackutatásai megtöltötték a termeket Bielefeldben és Herfordban, valamint Koppenhágában, Thessalonikiben vagy a távoli Lahore-ban. Schwarz új szintre emelte a differenciált szakember-kommunikáció szerepét és fontosságát.

Az egész TW fejet hajt előtte. 

Mindannyiunknak meg kell köszönnünk Schwarz úr munkáját. Tevékenységével, óriási szorgalmával és empátiájával jelentősen hozzájárult a TextilWirtschaft kereskedelmi sikeréhez. Meghatározó szerepe volt abban, hogy a dfv médiacsoport mára az egyik német vezető szakmai médiacéggé váljon. Nyílt és őszinte emberi magartása felejthetetlen marad.

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .