Business

Elindult a Fashion Revolution Week!

FRW-2022

A Fashion Revolution Week hívószavai 2022-ben a PÉNZ/DIVAT/HATALOM – e tematikát a jelenleg is zajló ukrán háborús helyzet miatt a Fashion Revolution Hungary kiegészíti a BEFOGADÁS/TÁMOGATÁS/SZOLIDARITÁS jegyében megvalósuló programokkal és aktivitásokkal.

Az FRW a világ legnagyobb divataktivista mozgalmát tömörítő kampány, amely minden évben az indiai Rana Plaza textilgyár összeomlásának évfordulója köré szervez hétnapos akciót. Idén a kampány április 18-24. között zajlik, legfontosabb célja pedig, hogy a divatrendszer újragondolására ösztönözzön egy igazságos, méltányos, fenntartható jövő érdekében a társadalom és a bolygó számára.

Az aktuális téma alapja, hogy a mainstream divatipar a munkaerő és a természeti erőforrások kizsákmányolására épül. A gazdagság és a hatalom kevesek kezében összpontosul, miközben a növekedés és a profit mindenek felett áll. A nagy márkák és kiskereskedők túl gyorsan túl sokat termelnek, a túlfogyasztás mérgező körforgásába juttatva az embereket. Eközben a ruháinkat készítő emberek többsége nem kap elég fizetést ahhoz, hogy kielégítse alapvető szükségleteit.

A Fashion Revolution arra szólítja fel a világ polgárait, hogy együtt álljanak ki egy forradalmian új divatrendszerért, inspirálják a tervezőket, segítsék a gyártókat, hogy fenntartható megoldásokat találjanak. Fontos továbbá, hogy a ruhákat készítő dolgozók a megfelelő bérezés mellett humánus munkakörülmények között dolgozhassanak, a fogyasztók pedig kellő mennyiségű információ birtokában legyenek ahhoz, hogy mérlegelhessék vásárlási döntéseiket és megvizsgálhassák ruháik valódi értékét. A Fashion Revolution arra buzdítja a divatforradalomban részt venni kívánó polgárokat, hogy írjanak a helyi politikai döntéshozóknak a kifogásolt kérdésekről, követeljenek nagyobb átláthatóságot a divatellátási láncban, támogassák az úttörő kisvállalkozásokat stb.

Az Ukrajnában dúló háborús helyzet miatt a FRW-kel kapcsolatos előzetes programtervezetet a Fashion Revolution Hungary csapata újragondolta annak érdekében, hogy támogathassa a szomszédos országból menekülő édesanyákat és gyermekeiket. Számukra nyitott műhelyek formájában kreatív foglalkozásokat szerveznek, továbbá olyan eseményeket hívnak életre, amelyek lehetőséget biztosítanak a donációra is, támogatva ezzel az itteni megélhetésüket.

Kép: Pék Pál_Fashion Revolution Hungary

Fashion Revolution Hungary programok a FRW alatt

 •  Ápr 18-24., 11:00-18:00 (hétköznap) – WEALL pop-up store (a bevétel 30%-át az ukrán menekülteknek adományozzák) // Blanca Store, Debrecen, Piac utca 60.
 • Ápr.19., 14:00-tól – Réthy Fashion and Violinda márkák kreatív workshopjai ukrán menekült anyáknak és gyermekeiknek // Pinkponilo, 1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 14.
 • Április 22., 14:00 – 16:00 – KofferButik, Kinga Kovacs, d’Elhougne Zsuzsanna foglalkozásai ukrán menekült édesanyáknak és gyermekeiknek // Budapest, Közgazdasági Politechnikum
 • Április 22., 17:00-20:00 – Foltini neszesszer és pénztárca készítési workshop használt ruhákból és lakástextilekből // Felhőtáncoló Kreatív Műhely, Sopron, Várkerület 19.
 • Április 23., 9:00 – 11:00 – Rest Revolution workshop, melynek célja, hogy megtanuljunk pihenni, lelassulni. // PIZSI Showroom, Budapest, Pozsonyi út 36. (A program előzetes jelentkezéssel és befizetéssel látogatható.)
 • Április 23., 12:00 – 18:00 – Fashion Revolution Pop-up Market – vásár, kerekasztal-beszélgetés és eladások fenntartható divattal a központban, szervező: Mancika’s Boudoir // Szimpla Kert, 1075 Budapest, Kazinczy utca 14.
 • Ápr. 24., 9:30-tól – Kétfecske környezettudatos divatbemutató (fellép Hegedűs Bori, aki koncertjein a Kétfecske háromszor átalakított, újrahasznosított ruháját viselte és Tempfli Erik, a Dal döntősei, illetve reggeltől „Helyi Zöld” ökovásár várja az érdeklődőket) // Rajka Kúria, 9224 Rajka, Kenderes utca 3.
 • Ápr. 24., 10:00 – 13:00 – Cirrhopp textilékszer készítő workshop, ahol színes, puha, fémmentes, mosható textilékszereket lehet készíteni a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve. // Bartók Pagony, 1114 Budapest Bartók Béla út 5.

(A workshopok támogatója az Unicon Zrt., mely több műhelynek, tervezőnek, gyártónak is felajánl újrahasznosítható anyagokat a Fashion Revolution Week alatt karitatív célokra.)

A FRW eseményei között szerepelnek további kreatív, újrahasznosító workshopok és beszélgetések. A soproni OMG Design Store körébe tartozó tervezők például olyan hulladék anyagokat ajánlottak fel, amelyekből a Second Love Store tulajdonosa, Sütő Krisztina közreműködésével új kollekció készül, az értékesítésből befolyt összeget pedig az UNICEF Magyarország jótékonysági szervezetnek ajánlják fel. Medgyesegyházán, a Boldog Otthon Alapítvánnyal karöltve szervezett programon a fogyatékkal élők helyzetére hívja fel a figyelmet Sajtos Enikő, aki maga is fogyatékkal élőként újrahasznosítással készíti kollekcióját édesanyja támogatásával.

Kecskeméten a munkaruházattal foglalkozó Rose Kft. ügyvezetője az ottani gyártókkal karöltve szervez programot. Ezzel csatlakoznak a FRW alatt indított beszélgetés-sorozathoz, melynek címe: Tabuk nélkül a textil- és konfekcióiparról – iparági helyzet a gyártók szemszögéből”.

További programok:

Pamutti: https://facebook.com/events/s/honnan-jott-a-polod-workshop-a/5117534068308273/

Szerkó: https://facebook.com/events/s/szerko-a-szatyorban-ruhavasar-/3207071362915295/

A különböző elméleti narratívák helyett a Fashion Revolution Hungary célja, hogy megszólítsa a már hosszú évek tapasztalatával rendelkező üzemek, gyárak és érdekképviseletek vezetőit és lehetőséget biztosítson munkájuk megismerésére. Ezt szolgálják a – nemcsak a szakmai közönség felé nyitott – gyárlátogatások és kerekasztal-beszélgetések is. Fontos ugyanis, hogy aktív párbeszéd jöjjön létre az iparág jövőjének alapjait képviselő gyártói oldal, valamint a döntéshozók között a Fashion Revolution kiemelt témáiról. A beszélgetések háziasszonya többek közt a FRH ország-koordinátora, Mányiné dr. Walek Gabriella, a FR nemzetközi, úgynevezett Policy Making Group tagja, valamint Hannauerné Szabó Anna, a VOSZ Textil és Ruházati Ipari Szekciójának elnöke. Az esemény moderátora Dobos Emese újságíró, divatkutató.

A kiemelt kampányhéten jelenik meg a Fashion Revolution legfontosabb kiadványa magyarul, az úgynevezett White Paper.

Főbb kérdések/hashtagek:

 1. #WhoMadeMyClothes (Ki készítette a ruháimat?)
 2. #LovedClothesLast (A ruha, amelyet szeretünk, tovább tart)
 3. #WhatsInMyClothes (Milyen anyagot tartalmaz a ruhám?)
 4. 4.#SolidarityforUkraine #RefugeesFromUkraine #FRHforUkraine

facebook.com/fashionrevolutionhungary | instagram.com/fashionrevolutionhungary

A programok egyeztetésével, lebonyolításával kapcsolatos kérdésekben a hungary@fashionrevolution.org e-mail címen lehet érdeklődni.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .