Divat

Elhunyt Alber Elbaz, az álomgyártó

TOBIAS BAYER/ TextilWirtschaft

elhunyt-alber-elbaz-2021-aorilis
Lanvin by Alber Elbaz, Fotó: Martin Veit

 

 

 

 

Alber Elbaz az elegáns divat képviselője volt, ám mindig kis csavart is tett bele. A tökéletességtől ódzkodó maximalista a legnagyobbak közé emelte a Lanvin francia divatházat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindvégig a jövőt tartotta szem előtt. A genfi székhelyű Richemont luxuskonszern támogatásával a tervező a 21. század divatját teremtette meg. Fiatalos, vidám, mégis mindig elegáns. Nem üzletekben árulta, hanem közvetlenül az interneten keresztül értékesítette. A Net-a-Porter luxuskereskedő és a Farfetch piactéren keresztül. 
„A világ gyorsan változik, és mindannyian alkalmazkodunk az új viselkedési normákhoz és érzelmekhez” – mondta Elbaz. Az AZ Factory a termékről és a kommunikációról szól – mondta. A projekt „álmokat” valósít meg, és „valódi megoldásokat” dolgoz ki a mai nők számára. Csak ne álljatok mozdulatlanul. Ez volt Elbaz életének mottója, akinek szó szerint hetedik érzéke volt a kor áramlataihoz. A tervező nem elemzett, hanem érzékelte a tendenciákat és a változásokat.

„Hagyom, hogy az intuícióm vezessen. Amikor túl sokáig gondolkodom és mindent racionalizálok, nem jön össze. Az intuíció a szakmánk lényege.”

Elbaz, aki izraeli apa és spanyol anya gyermekeként született Casablancában, nem konceptuális, a tökéletességet kikényszerítő művész volt, mindig a gyakorlatiasságot tartotta szem előtt. Olyan nőies, viselhető megjelenést képviselt, amely ötvözte a francia eleganciát és kifinomultságot. Ezzel szándékosan töréseket teremtett a mindenütt jelenlévő tökéletesség ellenében. „Klasszikus, egy kis csavarral” – így nevezte a stílusát.

Megértette a nőket. „Ismerned kell az igényeiket” – mondta Elbaz – „Nekem nem az a dolgom, hogy megalkossak egy külsőt. Meg kell értened, hogy mire van szüksége a nőknek. Erről szól a divat.” A férfidivatot messzire elkerülte. „Nekünk, tervezőknek hallgatnunk kell, hogy megértsük. Egész pályafutásom során nőkkel és nőkért dolgoztam.”   
Elbaz Tel-Avivban nőtt fel. A Shenkar College of Engineering and Design Főiskolára járt Ramat Ganban. 1989-ben New Yorkba költözött, hét évig tervezett Geoffrey Beene-nek, mielőtt 1997-ben G. Laroche vezető tervezője lett. 
Ezt követően 2000-ig az Yves Saint Laurent női divatvonaláért volt felelős. Sok feltörekvő tervezővel ellentétben, akik saját stílusukat erőltetik, ő tiszteletben tartotta a divatház történetét, és megőrizte a hagyomány és a megújulás közötti egyensúlyt. 
Az Elbaz név elválaszthatatlanul összekapcsolódik a Lanvinnel. Lanvin azzal büszkélkedhet, hogy a legrégebbi párizsi divatház. Az Elbaz-korszak előtt kevés figyelmet kapott a nagyközönségtől. Ez Elbaz 2002/03-as őszi szezonra készült áttörést jelentő kollekciójával változott meg.  
Elegáns, nőies tervekkel és karneváli szórakoztató értékkel bíró divatbemutatókkal a Lanvint Párizs egyik első számú jelképévé tette. A tervezőt zavarta a túlságosan dörzsölt, túlságosan steril, ami a közösségi médiában, például az Instagramon burjánzott. Közismert volt arról, hogy a ruháján kilógó szálakat hagyott kivillanni. Ezzel tette egyértelművé, hogy a mesterséges intelligencia idején a divat még mindig az emberekről szól.  
2015 októberében el kellett hagynia a Lanvint. Ahelyett, hogy csendben hátradőlt volna, belevetette magát a küzdelembe. Nem tartott az érintkezéstől. Több projekt részese volt, tervezettegy kapszulakollekciót az olasz Tod’s Factory számára, tervezett egy Converse sneakert, és dolgozott a Frédéric Malle parfümmárkával is.

Elbaz fáradhatatlanul dolgozott. Kicsi és gömbölyded alkatú, nem vette magát túl komolyan. „”Szeretnék szép és karcsú lenni. Nagyszerű érzés lehet Tom Cruise-nak lenni” – mondta Elbaz, aki ékesszólásának köszönhetően remek beszélgetőtársa volt az újságíróknak. Szombaton a Covid-19 következtében egy kórházban halt meg Alber Elbaz – erősítette meg az AZ Factory. 59 éves volt. Új munkatársai az AZ Factorynál így búcsúztak tőle: „Engedted, hogy álmodjunk. Gondolkodásra késztettél minket. Most már repülsz.”

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .