zolltek-techtextil-2022-divatmarketing

Business

Élénk érdeklődés, érdemi tárgyalások

Frankfurti szakvásárok – DivatMarketing-interjú 6.

Két járvány sújtotta év után, 2022. június végén egy időben három jelentős szakvásárra került sor Frankfurtban, ahol végre ismét személyesen találkozhattak a textiles szakma és az ahhoz szorosan kapcsolódó műszaki területek képviselői. A Heimtextil, a Techtextil és a Texprocess rengeteg érdeklődőt vonzott, akik között ott voltak a hazai szakemberek is. Összeállításunk az ő vásári tapasztalataikkal ismerteti meg olvasóinkat. Csémi Klára/DivatMarketing

Kiss Mónika, a Zoltek Zrt. értékesítési és marketing menedzsere

zolltek-zrt-texprocess-techhtextil-2022-divatmarketing
Gönczi Barbara , Kiss Monika , Mihály János ZOLTEK Zrt.

– A Techtextil az egyik legfontosabb kiállítás a Zoltek Zrt. számára, mivel egyik nagy termékcsoportját a műszaki textilekhez felhasznált oxidált szálas termékek alkotják. A cég első alkalommal jelent meg közös standon a Toray Industries más cégeivel együtt, ami nagy lépést jelentett a vállalat vásári részvétele terén – fogalmaz Kiss Mónika, a Zoltek Zrt. értékesítési és marketing menedzsere.

Mint mondja, annak ellenére, hogy Ázsiából sokkal kevesebben vettek részt, mint az előző alkalmakkor, és a közlekedési nehézségek miatt némileg kisebb volt az észak-amerikai részvétel is, mindenképpen pozitív a kiállítás mérlege. Élénk érdeklődés mutatkozott a bemutatott termékek iránt, és sikerült találkozni és érdemi tárgyalásokat folytatni a vállalat fő európai és amerikai vevőivel. – Jól ki tudtuk használni a közös stand előnyét, mivel a Toray csoport kínálata iránt érdeklődő vásárlók átjöttek a Zoltek részére is. A vásár kiváló fórum volt arra, egyszerre, egy helyen tudjunk nagyszámú partnerrel tárgyalni, és lehetőséget teremtett arra is, hogy megismerjük egymás termékeit és piaci helyzetét – hangsúlyozza.

Két felhasználási területre fókuszáltak: azokra a ZOLTEK által gyártott alapanyagokra, amelyeket az   energiatárolásra alkalmas akkumulátorokhoz használnak fel, illetve az oxidált szálra, amely a textiliparban védőruházatok, tűzvédelmi takarók, technikai textilek stb. alapanyaga. A ZOLTEK szénszálszöveteit, amelynek a ZOLTEK PX35 az alapanyaga, széles körben alkalmazza az építőipar, a járműipar, és többek között megtalálhatók a sportszergyártásban is.

Ami az óriási vállalatcsoport történetét illeti, az amerikai gyökerekkel rendelkező, 1975-ben alapított Zoltek cég 1988-ban kezdett el szénszálgyártással foglalkozni. Jelenleg a világ legnagyobb szénszálgyártója, piaci részesedése 51%. Az Egyesült Államokban, Mexikóban és Magyarországon három gyáregységet működtet, összesen 2700 alkalmazottal. Utóbbi, a Magyar Viscosa Rt. felvásárlása (1995) után alakult Zoltek Zrt. Nyergesújfalun található, dolgozóinak száma 1300 fő. Az amerikai vállalatot 2014-ben felvásárolta a Toray Industries Inc. japán székhelyű multinacionális vállalatcsoport, amelynek jelenleg 290 leányvállalata van a világon, és 49 ezer főt foglalkoztat.

A nyergesújfalui gyár Európa legnagyobb szénszálgyártó bázisa. Falai között oxidált szálakat és  szénszálakat állítanak elő, és ott készül ezek alapanyaga (a prekurzor) is. Az oxidált szálak nagyrészét repülőgépfékek gyártásához használják fel, míg a szénszálakat a szélerőművek lapátjainak megerősítésére, súlyuk csökkentésére használják, illetve sokféleképpen hasznosítják a járműiparban, a gépkocsik, buszok, vonatok és hajók gyártásánál. A szénszál-felhasználással előállított, rendkívül előnyös tulajdonságokkal rendelkező kompozitok emellett az építőipar és a sportszergyártás fontos alapanyagai.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .