Business

Egyre többet vásárol az interneten az idősebb korosztály

HDE online monitor 2019

Kirsten Reinhold/ TextilWirtschaft

Best ager online
2018-ban összesen 13,2 milliárd euró értékben adtak el divatcikkeket és kiegészítőket Németországban, ami csaknem nagyjából negyede az összes online eladásnak

Többen lettek az idős szörfözők: A 60 év feletti online vásárlók száma az elmúlt évben 11%-kal nőtt. Az interneten vásárlók aránya 2016 és 2018 között 5%-kal nőtt. Magasabb lett  az egy főre eső vásárlás értéke is 130 euróval, 1360 euróra. Ezek a számok derülnek ki a HDE, a németországi kereskedelmi szövetség megbízásából a piackutató IFH Köln által készített 2019 évi Online-monitor jelentéséből.   

A kereskedelmi szövetség az idősebbeknél lát jelentős növekedési potenciált.

Megéri speciális ajánlatokkal fordulni ehhez a célcsoporthoz,

magyarázza a HDE főigazgatója, Stephan Tromp. Tavaly még csak minden harmadik 60 év feletti vásárolt az interneten, a fiatalabb generációknál 80% ez az arány, azaz vannak még lehetőségek.  

Az egyes termékcsoportok helyzete az online kereskedelmen belül nagyon különböző. A legnagyobb részesedést évek óta a divatcikkek, (beleértve a cipőket és a kiegészítőket), és az elektromos-elektronikus eszközök érik el. Az online növekedés azonban lassan átterjed a többi termékcsoportra is. Leggyorsabban az online élelmiszerkereskedelem növekszik. Viszonylag nagy bővülés tapasztalható még a kozmetikumoknál, a házi- és a kerti munkához szükséges szerszámoknál, valamint a lakással kapcsolatos beszerzéseknél.    

2018-ban az online kereskedelem összes árbevétele 53 milliárd eurót tett ki. Összességében az online kereskedelem növekedése 2018-ban a vártnál kevesebb, 9,1% lett. A német divatkereskedelemben az online vásárlások aránya 2018-ban 2,1%-kal 27,7%-ra nőtt. A növekedés értékben 1 milliárd euró volt, ami az előző évinek a 8,1%-a. 

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás