Business

Egyedülálló gyártói mentőcsomag

Karantén alatt, karantén után – DivatMarketing interjú 7.

Így élte meg néhány hazai vállalkozás a válsághelyzetet    
Csémi Klára/ DivatMarketing

A márciusban bevezetett veszélyhelyzetre a vállalkozás kiskereskedelmi partnerei habitusuktól függően reagáltak. Néhányan, fizetési nehézségektől tartva, át sem akarták venni a megrendelt tavaszi–nyári árut, mások, a fontolgatva haladás jegyében, több részre bontva kérték a kiszállítást, a döntő többség azonban a mielőbbi újranyitásban bízva higgadtan fogadta az intézkedéseket, és kivárt – vázolja a március második felében tapasztaltakat Géczi Gabriella, a Tamaris márka hazai képviselője, számos Tamaris márkabolt üzemeltetője.

Mint rámutat, az első másfél-két hónapban – amíg nem indulhatott be ismét a forgalmazás – rendkívül sok múlt azon, ahogy a német gyártó cég, a Wortmann Holding kommunikált.

Mindenkit nyugalomra, a döntések lépésről lépésre történő meghozatalára intett, és ígéretek helyett – a gyártók között egyedülálló módon – részletes mentőcsomagot, konkrét könnyítéseket dolgozott ki a márka kényszerszünetre ítélt forgalmazói számára.

Ennek részeként 10%-os engedményt adott az április elejétől leszállított nyári árura, és 30 nappal kitolta a 60 napos fizetési határidőt
Így mindenki kiszámíthatta, hogy 1-2 hónapot át tud vészelni, és árrését szinten tudja tartani a nyári árleszállításkor is. Ő maga is sokat tett azért, hogy kiskereskedő partnerei megértsék és ki is használják az anyacég által kínált lehetőségeket.

Saját vállalkozása az előre menekülést választotta:

minden szállítmányt átvett, hogy legyen új áru, amikor annak eljön az ideje, e nélkül elképzelhetetlennek tartotta a folytatást.

Sokat remél ugyanis a júliusra halasztott Glamour Napoktól és a fizetések kézhezvételét követő időszakoktól;

július első hetére sikerült is visszahozni a kiesett forgalom 20-30%-át. Biztató fejlemény, hogy – hála a Tamaris márka hűséges vásárlóinak – az üzletek zárva tartása idején nagyon megugrott az online értékesítés

– fogalmaz.

A túlélés érdekében alapvető volt a költségek radikális csökkentése.

A bérköltség minimalizálása érdekében ideiglenesen elbocsátotta hét üzletének valamennyi eladóját, akik mégsem jártak rosszul. Az átmeneti időben kapott álláskeresési járadék és egyszerűsített foglalkoztatásuk a megugrott online értékesítésben ugyanis együttesen szinten tartotta a jövedelmüket.

Létrehozták a vállalkozás biztonsági védőhálóját is. Éltek a kamatmentes hitelfelvétel lehetőségével az esetleges likviditási problémák áthidalására.

A költségcsökkentés terén fontos volt az üzletek bérbeadóinak hozzáállása, ami változatosan alakult.

Volt, ahol hat hónapra 50% engedményt kaptak, máshol két hónapra 50%-kal, majd további két hónapra 30%-kal csökkent a bérleti díj. Egy helyen két hónapra teljes mentességet kaptak, másutt ugyanakkor teljesen elzárkóztak a támogatás nyújtásától.

Számukra is a bizonytalanság jelentette a legnagyobb nehézséget, a világjárvány hozadéka pedig az lehet, hogy ráébresztett arra: senki sem érezheti biztonságban magát.

A vírus újabb támadása esetén remélhetőleg differenciáltabb lesz majd a válságkezelés – látható volt ugyanis, hogy az általános befékezés „kikészíti” a gazdaságot – vélekedik Géczi Gabriella.  Arra számít, hogy augusztus végéig, szeptember elejéig kitolódik a tavaszi–nyári cipők értékesítése. Döntő lesz, mit hoz e téren a július és az augusztus, amint az is, hogy a határlezárások ne akadályozzák az áruszállítást – hangsúlyozza.

Azt mondja, vállalkozásánál optimális esetben – a Wortmann cég nyújtotta mentőcsomag és szakmai támogatás, valamint az online eladások fellendülése nyomán – legfeljebb 10-15 %-kal esik az idei bevétel.

Úgy tűnik, a Tamaris márka válság idején is állja a sarat!

Csémi Klára

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás