Business

Egy román falu harca a Dior plágium ellen

TRADICIONÁLIS MODELLEK MÁSOLÁSA

Julia Dietz /TextilWirtschaft

A ruhatervezők szívesen merítenek inspirációt a népviseletből és a hagyományos öltözékekből. Nem tesz másként Christian Dior sem, aki egyik legutolsó kollekciójában egy olyan mellényt mutatott be, ami tökéletes másolata a nyugat-romániai Bihar hagyományos népi mellényviseletének. A román Beau Monde divatmagazin szúrta ki a mellényt a kollekcióban, valóságos lavinát indítva el ezzel. A magazin készítői ugyanis igazságtalannak tartják, hogy régiójuk újra és újra inspirációs forrásként szolgál a különböző divattervezőknek, miközben a helyiek ebből mit sem profitálnak. Ezért nemrég útjára indították a Bihor-Couture nevű, online-shopot is tartalmazó weboldalukat, és Youtube-csatornájukon hirdetik humoros videóikon internetes kereskedésüket.

A varrónők felszólítják a hírességeket, köztük például Lady Gagát és Beyoncét, hogy közvetlenül tőlük vásároljanak, és ne a divattervezők másolatait válasszák. Ezenkívül felhívást intéznek a világhoz, kifogásolva, hogy lassan mindenütt kiveszőben vannak a kézműves mesterségek, miközben a világ valamely szegleteiben az emberek sok pénzt fizetnek teljesen ezekhez hasonló termékekért. A mellény például a Diornál 30.000 euróba kerül, a Bihor online-üzletben pedig ugyanez a kézzel készült mellény 500 euróért kapható. Az egyik varrónő idén tavasszal még a Párizsi Divathétre is ellátogatott, hogy ott népszerűsítse a Bihor Couture márkát.

A varrónők kínálatában a mellények mellett üveggyöngyből készült színes láncokat, hímzett ingeket és sálakat, valamint karkötőket is találhatunk.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás