Business

Egy nap alatt 4,4 milliárd eurós vagyonveszteség

Jörg Nowick/ TextilWirtschaft

ÁRFOLYAMZUHANÁS A TŐZSDÉN

Pablo Isla vezérigazgató is mintegy ötmillió eurós veszteséget könyvelhetett el a cég papírjain © INDITEX

Amancio Ortega alapította a Zarát, és máig a cég részvényeinek többségi tulajdonosa. Amancio Ortega a világ egyik leggazdagabb embere. A Zara 1975-ös megalapításával letette az Inditex divatkonszern alapkövét is. Mintegy 60%-os részesedésével még mindig a vállalat legnagyobb részvényese. Épp ezért lett e hét szerdája a 82 esztendős üzletember veszteséges napja. Miután az amerikai Morgan Stanley befektetési bank az Inditex részvényeit „kiegyensúlyozottról” („Equal-Weight”) „alulsúlyozottá” („Underweight”) minősítette le, valamint 26-ról 21 euróra csökkentette az árfolyamcélt, a papírok árfolyama beszakadt. A nap során egy részvény értéke délutánig mintegy 6%-kal, 26,50 euróra csökkent. Ortegának ezért a vállalat papírjain 4,4 milliárd eurós vagyonveszteséget kellett elkönyvelnie. 

A szerdai zuhanás után Isla részvényei is közel ötmillió euróval értek kevesebbet.

Az árfolyamzuhanás érzékenyen érintette Ortega lányát, Martát is, aki a részvények 5%-át birtokolja, de nem kímélte Pablo Isla vezérigazgatót sem, jóllehet utóbbi „csak” 0,062%-ban tulajdonosa a vállalatnak.   

A Morgan Stanley egyik aktuális tanulmányában az eddigieknél kevésbé eufórikusan festi le az Inditex jövőbeli kilátásait. A konszern „nagyszerűből már csak jó divatvállalattá” válik, olvashatjuk a prognózisban. Növekszik a nyomás, egyrészt a digitális átállás, másrészt az erőteljes árfolyamingadozások miatt. A haszonkulcs pedig folyamatosan csökken.   

Az árfolyamveszteségek valóban megtizedelték az áruházlánc növekedési ütemét a 2018/19-es (április 30-ig tartó) üzleti év első negyedében. Változatlan árfolyamon számolva 2%-kal, 5,7 milliárd euróra nőtt a vállalat forgalma, nemzeti valutákra viszonyítva pedig már 7%-os emelkedés figyelhető meg. Profit szempontjából az Inditex továbbra is a világ divatüzletének viszonyítási alapja. A konszern nettó árrése 11,7%-ról 11,8%-ra nőtt, de nőtt az Ebit- és a bruttó árrés is az első negyedévben.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás