Business

Ébenfa és elefántcsont nélkül

 

 

Környezetkímélő alapanyagokat, tiszta technológiákat működtet a Billerbeck Budapest Kft.

Szendrei István, a Billerbeck Budapest Kft. értékesítési igazgatójának írása

 

Nagyjából mindössze két emberöltő telt el azóta, hogy a mesterségesen előállított makromolekulákból álló szintetikus műanyagokat mindennapi használatba vettük. 
A kezdetekkor a tudós elmék kutatásai nyomán világrengető, gyakorlati jelentőségű vívmányról beszéltünk. Ezeknek az anyagoknak az elsődleges előállításához ugyanis precíz, de viszonylag alacsony költségű technológia szükséges, ugyanakkor a szintetikus anyagok célszerűen tervezhetők és tartósak is. 
Úgyhogy az olcsó – ismétlem, az elsődleges előállítás költségeit illetően olcsó – polimerek valóban meghódították a világot, egyidejűleg kipusztították maguk körül a hagyományos megoldásokat. Átszövik a mindennapjainkat, nélkülözhetetlenné váltak. Nem kellett viszont hozzá több, mint az említett két emberöltő, hogy kiderüljön: az extrém, lassan lebomló polimerek áradatát nem tudja a környezetünk befogadni. A tartósság ellenére a valódi használati ciklus ideje ugyanis sokkal rövidebb, mint ameddig az anyag bírja. A képződött tengernyi szeméttel pedig nem bír a természet. 
Ugyanakkor az elsődleges előállítási költségeknél nem vesszük figyelembe azokat a ráfordításokat, amelyek a termékek forgalomból való biztonságos kivonásához, újrahasznosításához, a természet számára feldolgozható állapotban történő visszaadásához szükségesek. Így költségdeficit keletkezik, és a használatból kikerülő szemét gazdátlanul, kezeletlenül árad. A napjainkra kialakult helyzetben azzal kell szembesülnünk, hogy egyszerűen felszámoljuk az unokáink világát, ha nem vágunk rendet a szintetikus polimerekből készülő anyagok gyártása és felhasználása terén.

Ám ne keltsünk pánikot! 

A széntüzeléssel is hasonló tapasztalati utat járt be az ember, mire hatékonyan beavatkozott, és az égéstermékek okozta savas esőknek elejét tudta venni. 
Csakhogy volt majdnem ötszáz éve a széntüzelés karrierjének! Gyorsul az idő, valóban! A műanyagok áradatának sikersztorija ennek az időtartamnak kevesebb, mint ötöde. 
Nem kell nélkülözni! Nem a műanyag-felhasználás kiiktatásában van a megoldás, mint ahogy a széntüzelés esetében sem az energiatermelés megszüntetése hozta meg az eredményt. Elsődlegesen az előállítási technológiák megújítására van szükség, fenntartható alternatíváknak kell átadni a szerepet, és emellett észszerű, takarékos felhasználásra kell törekedni!  
Ezek az előállítási alternatívák pedig készen vannak, és használhatók. „Legfeljebb” csak rövid távú lobbiérdekek vethetnek gátat a gyors elterjedésnek.

Ki ne volna meggyőződve arról,

hogy tisztább és olcsóbb egy kidobott polimer újbóli felhasználásával új technikai alapanyagot előállítani, mint a kőolajtól kezdeni az egészet?! Ráadásul az eddig kidobált műanyagok mennyisége látványosan elegendő ahhoz, hogy visszaforgatható nyersanyag legyen.  
A tudatos fogyasztói gondolkodás erejére várni viszont időpazarlás, arra hivatkozni szemfényvesztés, mellébeszélés. Soha nem láttunk példát arra, hogy a fogyasztók tömegesen elfordultak volna egy bevált, kényelmes, olcsó kínálati cikktől csak azért, hogy egy jövőben ígért előnyre esélyük legyen. A mai napig ennénk a DDT-vel kezelt krumplit, ha nem volna betiltva, a mai napig tömegesen használnak betiltott gyomirtókat, rovarirtókat, és a mai napig ínyencek követelik asztalukra a cápauszony- és teknősbékalevest stb.  
A gyártóknak kell az élen állni! Ahogy ma már a legnagyszerűbb hangversenyzongora billentyűibe sem építenek sem ébenfát, sem elefántcsontot.

Mi, a Magyarországon harminc éve működő Billerbeck

tehát nekivágunk. Vásárlóink bizalmára, márkánk erejére és innovációs készségünkre támaszkodva behozzuk a napi gyakorlatunkba a környezetkímélő alapanyagok felhasználását, felvállaljuk ezeknek a tiszta előállítási technológiáknak a népszerűsítését. Saját, szigorú normákat állítunk fel, hogy a termékeink előállítása során az elérhető legcsekélyebb környezetterheléssel dolgozzunk. A következő harminc évben, és tovább.

Szendrei István

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás