Divat

Dubaji Világkiállítás – Bemutatták a magyar pavilon munkatársainak formaruháit

Kultúra-divat-expo-Dubaj

 Kép: EXPO 2020 DUBAI: ezekben a formaruhákban képviselik az országot a Magyar Pavilon munkatársai a világkiállításon

2019-ben az Expo 2020 Magyarország Nkft. pályázatot írt ki a világkiállításon az országot képviselő személyzet formaruháinak megtervezésére. A pályázatra nyolc magyar tervezőt hívtak meg, akik közül az Elysian, a Sentiments, a THEFOUR és a Tomcsányi adott be a kiírt határidőre pályázatot.

A kiírás alapján olyan női és férfi öltözéket kellett tervezni, amely kényelmes és praktikus, egész napos aktív viselésre alkalmas, megfelel a dubaji klímának és kulturális hagyományoknak, valamint illeszkedik a pavilon koncepciójához, azaz Magyarország vízkincseinek bemutatásához. A ruhákat a pavilon munkatársai, a gasztronómiai, valamint a pavilon- és épületkezelő személyzet viseli majd fél éven keresztül 2021. október 1. és 2022. március 31. között.

A zsűrit az Expo 2020 Magyarország és a Magyar Divat & Design Ügynökség vezetői, illetve a divatvilág szakmai képviselői alkották. Döntésük alapján két tervező a THEFOUR és az Elysian kapott lehetőséget arra, hogy felöltöztesse a hazánkat képviselő csapatot.

Az Elysian tervezője, Bódis Boglárka a séfek, felszolgálók és az épületkezelők öltözékét álmodta meg. A tervezés során a fókusz a funkcionalitáson, a kényelmen és az elegancián volt, a formaruhák színvilágában a sötétkék, fehér és a mogyoróbarna dominálnak, díszítőelemként pedig a pavilon arculatának megfelelő motívum jelenik meg. A séfek kabátja klasszikus szabásvonalat, valamint fehér és sötétkék színeket kapott, továbbá minden olyan kiegészítővel el van látva, amelyek a munka során segítik a ruha viselőjét. Az épületkezelők öltözékéről is elmondható, hogy az egész napos kényelmet szolgálja – a mogyoróbarna nadrágot és a sötétkék pólót is praktikus megoldásokkal látta el a tervező.

A THEFOUR a pavilon munkatársak ruháit tervezte meg. Olyan kollekciót hozott létre, amiben a magyar csapat kényelmesen és magabiztosan tudja képviselni hazánkat. Az arculati színekből a petrolkék, rozéarany, fehér és sötétkék színeket használta, míg az arculati motívumot aszimmetrikusan helyezte fel a ruhákra, ezzel egy kis márkasajátosságot is belecsempészve az öltözékbe. Az egyes ruhadarabok jól variálhatóak, például a női menedzserek blézere egy elegáns és egy casual összeállításban is hordható, míg a férfi menedzserek öltözéke ízlésesen mutat zakó nélkül is. Kihívást jelentett egyszerre igazodni a dubaji etiketthez és éghajlati viszonyokhoz, amit végül egy okos anyagválasztással oldott meg a tervezői csapat: a viszkóz-poliészter-elasztán keverék jó légáteresztő, stabil és könnyed, így a sivatag közepén is egész napos kényelmes viseletet jelent.

Az Expo 2020 Magyarország ügyvezetője, Tóth Andrea a sajtótájékoztatón elmondta, a tervező csapat kiváló munkát végzett, olyan ruhákat alkotott, amelyek nem csak elegánsak és szépek, de egyediek is és tökéletes kiegészítői a képviselni kívánt értékeknek.

Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója hangsúlyozta: a Dubaji Világkiállításon a magyar megjelenés részeként kiemelt szerepet kap a magyar divattervezők és dizájnerek munkáinak bemutatása. Elmondta, hogy az MDDÜ szakmailag támogatta a tervezői pályázat kiválasztási folyamatát. Emellett a világkiállításon a magyar megjelenés részeként tematikus hetet rendeznek, ahol szintén lehetőség nyílik a magyar divattervezők és dizájnerek munkáinak széleskörű megismertetésére.

A Dubaji Világkiállítás 2021. október 1-jén nyitja meg kapuit. Az esemény 190 ország részvételével zajlik, a szervezők 25 millió, jórészt külföldi országokból érkező látogatót várnak. A magyar részvétel egyedülálló lehetőség turisztikai, gazdasági és diplomáciai szempontból egyaránt.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .