Business

Dr. Pataki Pál a TMTE tiszteletbeli elnöke lett

16 évi eredményes és fáradhatatlan elnöki munka után átadta a stafétabotot dr. Csanák Edit DLA – 2022. május 17-én megválasztott – új elnökasszonynak, aki az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kara Terméktervező Intézetének igazgatója.

Pataki doktor 2006-tól volt a TMTE elnöke. Számos rendezvény és projekt sikeres levezénylése fűződik nevéhez. Többek között a Textilvegyész és Kolorista Egyesületek Nemzetközi Szövetsége (IFATCC) 23. kongresszusát 2013 májusában Budapesten tartotta a TMTE szervezésében, amelyre a Magyar Kémikusok Egyesületével közösen került sor. A Nemzetközi Technológiai Platformhoz csatlakozva valósult meg – szakmai irányításával, egyesületünk kidolgozásában – a „Nemzeti Technológiai Platform a textil és ruhaipar megújításáért” (TEXPLAT). Az Interreg támogatással megvalósuló – „ENTeR – Szakértői hálózat a textíliák újrahasznosításához” c. projekt tanácsadó testületének tagja volt.

Egyesületi elnöki munkájának kiemelt érdeme, hogy a szinte textilipari háttér nélküli maradt Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesületet sikerült eredményesen életben tartani és működőképesen átadni utódjának. A tagság az anyagi források nehéz előteremtése, átmeneti kisegítése érdekében végzett lobbizásáról, személyes hozzájárulásáról mintsem értesülve, csak utólag szerezhetett tudomást. Sokat tett azért, hogy a kormányzati szerveknek a textil-textilruházati-tisztítóipari ágazatok jelenét és problémáit közvetítse, a szükséges iparpolitikai intézkedéseket szorgalmazza. Elnökként határozottan, következetesen és számtalan esetben az optimális kompromisszumokat megteremtve vezette az egyesületet, korrekt, népszerű és elismert vezetőként végezte irányító munkáját.  

Eredményes munkáját számos kitüntetéssel ismerték el. Többek között 2006-ban Magyar Gazdaságért Díjban részesült a hazai textilipari kutatás és fejlesztés területén végzett kimagasló munkásságáért. 2011-ben a Magyar Műszaki Értelmiség napja alkalmából Eötvös Loránd díjban részesítette a nemzetgazdasági miniszter. A TMTE 2022 május 17-i közgyűlésén dr. Pataki Pál a hazai textilipar fejlesztéséért tett több évtizedes munkássága elismeréséül a Prof. Dr. Rusznák István Emlékérmet vehette át.

Pataki Pálnak további MKSZ alelnöki munkájához és egyetemi oktatói tevékenységéhez sok erőt, jó egészséget kívánunk és köszönjük, hogy tiszteletbeli elnökként továbbra is követi, tanácsaival segíti a TMTE működését.

Kutasi Csaba

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .