Blog

Dilettáns szolgáltatásból tortúra

A (DIGITÁLIS) MEGPRÓBÁLTATÁSOK HETE

Nagyon lassú (volt) a net nálunk. Április vége felé rászántam magam, és felhívtam a Magyar Telekomot.  Megbeszéltük, hogy más csomagra váltok (megtudtam, a régi már nem is létezik). Megrendeltem. Felajánlották, hogy kisvállalkozói kedvezményt igénybevéve alacsonyabb lehet a fizetendő havi díjam. Megfeleltem a kitételnek, megrendeltem. Azt mondták, hogy 2-3 nap múlva jelentkeznek a szerelők, és beszerelik az új eszközt.

Telt-múlt az idő, és a Telekom nem jelentkezett. Időnként rájuk telefonáltam, sürgettem, elnézést kértek, és nem történt semmi. Utoljára 10 napja hívtam az ügyfélszolgálatot, annyi derült ki, hogy hiába adják le a rendelést – módosítást, az sosem érkezik meg a műszakiakhoz. Kérték, hogy másnap telefonáljak újra. Megtettem. Múlt hétfőn. Az ügyfélszolgálatos munkatársnő végighallgatott, és megesküdött, hogy délután visszaszól. Meg is tette, és jelezte, lehet, hogy valószínűleg csak másnapra tudja elintézni. Ennek ellenére pár óra múlva kaptam egy SMS-t, hogy az internetszolgáltatás aktiválása megtörtént. Kicsit meglepődtem, de örültem.

És akkor beütött az, amire nem számíthattam…

Kiderült, nem működnek az e-mailcímeim. Újra telefon, most egy fiatalemberhez kerültem. Szerencsére. Kérdezte, kértem-e az e-mailcímeim megtartását. Mondtam, hogy egy csomagváltásnál miért is kellett volna? A lényeg, a kolleganője tévedésből, figyelmetlenségből

TÖRÖLTE A FIÓKHOZ TARTOZÓ ÖSSZES E-MAILCÍMET.

A srác gyorsan beállította ezeket, mint új címeket. Azaz a nem mappába mentett leveleim mind elvesztek! De örültem, hogy a levelezés működik. A fiatalember tájékoztatott egy roppant kedvező csomagról is, ami csaknem feleannyiba kerül, mint a 2,5 hónapja megrendelt! Ja, az SMS téves volt, az új csomag még nem működik. Elköszöntem, és elkezdtem dolgozni.

Na de, ki hitte volna, hogy ezzel még nincs vége?!

Kiderült, hogy levelet fogadni tudok, de küldeni nem. Reggel újra a Telekommal kezdtem a napot, szerencsére a tegnapi ügyintéző megadta az e-mailcímét, tudta mi történt. Megnézte, teszteltük, tényleg nem működött. Átkapcsolt egy másik területre, ahol először is közölték, hogy a szolgáltatásukért fizetni kell. Ezt méltatlannak találtam, de azt mondtam, csináljuk, majd megreklamálom. (Megtettem, és a „kapcsolatom” tájékoztatott, hogy töröltette ennek a költségét). Belépett a srác a gépembe, kb. 2,5 órát dolgozott, megjavult a rendszer, működött a levelezés. Viszont jelezte, hogy az Outlookkal történt valami, lehet újra kellene telepíteni. Ám ez hosszú, drága folyamat. Nem kértem, mert attól tartottam, hogy az évtizedek alatt felépített levelezési struktúra, a mappáim szét fognak esni, másrészt a Microsofttal meglévő ASSURE program pont alkalmas lehet ennek megoldására.

Másnap felhívtam a Microsoft „segélyszámát”, elmondtam a gondomat, a munkatársuk belépett a gépembe, és elkezdte a javítgatást. Közel öt órán keresztül dolgozott, kereste a hiba okát. Nagyrészt telefonkapcsolatban voltunk. Végignézett mindent, talált pl. több régebbi és újabb SQL szerver frissítést. Valamelyik összeakadt az Outlook alkalmazással, emiatt is kaphattam folyamatosan hibaüzenetet, törölte az összes beállított szabállyal együtt.

És jött a sokadik menet…

Ugyanis, amikor végzett, nekiálltam – volna – egy éppen esedékes számla megírásának. A számlázó program azonban az SQL-szerver hibája – nemléte miatt el sem indult. Azonnal hívtam a számlázó program gazdáját, másnap reggelre tudtak időpontot adni, és jelezték, hogy természetesen fizetni kell a javításért. Pénteken jelentkezett a szakemberük, kb. 2,5 óra alatt távsegítséggel újratelepítette az egészet, szerencsére volt egy nemrégi mentésem a számlázott tételekről.

Azonkívül, hogy szörnyű hetem volt, nem haladtam a saját munkámmal, kérdések motoszkálnak bennem

  • Mitől függ, kinek milyen csomagot ajánlanak? A legutoljára ajánlott csomag csaknem fele az április végén felajánlottnak!
  • Kinek, miért jó, hogy a különböző csomagok akkor kedvezőek, ha vezetékes telefont is rendelsz hozzá? Nem kell, hogy használd, egyáltalán nem kell, hogy legyen telefonkészüléked, csak élő rendelésed legyen.
  • A szolgáltató pontosan tudja, mikor jár le egy csomag, pláne, hogy mikor szűnik meg. Miért nem értesítenek a csomag megszűnéséről? Miért fizetnek sokan egy már rég nem létező csomagért alkalmasint magasabb összeget?
  • Ha minden ügyfélszolgálati esemény, telefon után azonnal küldik a véleménykérő kérdőívet, minden lépésről SMS-ek tömkelege tájékoztat (nem biztos, hogy jól), a lejáró csomagokkal kapcsolatban miért nem készül ilyen fejlesztés?
  • Azt sem értem, a t-online.hu külföldről miért nem működik, helyesebben miért csak fogadni tud leveleket, de küldeni nem?
  • Rég váltottam volna szolgáltatót, az egyetlen ok, ami miatt nem teszem, az e-mailcímem, amelyhez ragaszkodok, mert ma már követhetetlenül, több, mint 15 éve mindenhol azt adtam meg kapcsolatként.

Happy end: ma délben jött a szerelő, beszerelte a múlt héten kiszállított új routert, valóban sokkal gyorsabb lett a net!

Utóirat

Igen, tudom, hogy normális, rendes cégeknek van számítógépes munkatársuk, alvállalkozójuk, aki karbantartja az eszközeiket, figyel a vírusokra, stb. Pár évvel ezelőtt nekem is volt egy ilyen „külsős” munkatársam. Tudomásul vettem, hogy elég magas összegeket fizettet ki velem, de még így is megérte. Ha szükség volt rá, jött és elvégezte a feladatot, pl. amikor feltörték a weboldalt. A gond akkor kezdődött, amikor elhatároztam, hogy a régi laptopot egy korszerűbbre cserélem. Rá akart beszélni, hogy ne vegyek „kész” gépet, hanem mivel ismeri, hogyan mire használom, majd összeépít nekem egy speciális számítógépet. Adott árajánlatot is – elég húzósat. Attól tartottam, hogy a garancia miatt mindig rá leszek szorulva. Érdeklődtem máshol is, és végül egy ultrabookot vettem. Nem volt boldog. Azt kértem, telepítsen, mentsen mindent az új gépre. Sajnos nem kértem előre árajánlatot. Sértődötten megtette, és elkérte érte a laptop árának harmadát! Kifizettem, de nem hívtam többé. Azóta nincs számítógéphez értő ember mögöttem.

A Microsofttal kötöttem pár éve egy Assure szerződést, amit évente meghosszabbítok. Ha gond van, őket szoktam felhívni. Eddig mindent megoldottak. A hátulütője, hogy mindig más emberhez kerülök, aki nem ismeri a tevékenységemet, a számítógéphasználati szokásaimat, a számítógépes múltamat, az általam használt szoftvereket.

Elnézést, ha terheltelek, de máris megkönnyebbültem, hogy kiírtam magamból!

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás