Blog

DM – 39. heti szubjektív

Attalai Zita és Bráda Judit kiállítására invitálunk!

profashionals: Blézer napi választás – Stíluskritika

A hétvégi választás volt a cikk apropója, néhány gondolatot kiemeltem, érdemes az egész cikket elolvasni:
Mi marad, ha Angela Merkel távozik? Mindenesetre a blézer-nadrág kombináció, amely megszabadítja a női politikusokat attól, hogy olyan látszólagos apróságokkal foglalkozzanak, mint a divat, változni fog. Merkel stílusa valójában mindig is megfelelt a németek politikusokkal szembeni elvárásoknak: komoly és korrekt, visszafogottan unalmas, és nem fordít túl nagy figyelmet olyan triviális, ha nem is komolytalan dolgokra, mint a divat. 

  • Az a tény, hogy a női politikusokat még mindig inkább a külsejük alapján ítélik meg, mint férfi kollégáikat, szexistának tekinthető. De a férfidivat, az egységes öltönyökkel, megkönnyíti a „helyes” öltözködést is.
  • A kancellár mestere a blézerekkel való játéknak: a színválasztást újra és újra finom üzenetként értelmezik. Ő maga persze ezt mindig is tagadta.
  • Az biztos, hogy a divat a nők számára természetesebb stíluseszköz, és több lehetőséget kínál a vizuális kommunikációra. Ez lehetőségeket és kockázatokat is rejt magában.
  • A közösségi hálózatok egyre szélesebb körű használatával a vizuális üzenetek, például a divat által közvetítettek, egyre fontosabbá válnak. Ez a politikában is igaz, néha meglehetősen közhelyesen.

A teljes cikk az alábbi linken olvasható: https://profashionals.de/passiert/merkels-letzte-blazertagswahl/

ITM-államtitkár: a Vali.hu új funkción keresztül segít eligazodni a kisebb cégeknek

(MTI) – A Vali.hu vállalkozói információs portálon új funkció, egy minősítő rendszer segíti a mikro, kis- és közepes vállalkozásokat a rendelkezésükre álló, zömében államilag támogatott fejlesztési lehetőségek megismerésében. A minősítő rendszer azért is fontos, mert a pályázatok jelentős részénél nyilatkozni kell arról, hogy a vállalkozás mikro, kis- vagy legfeljebb közepes méretű. Ezek a besorolások ugyanakkor nem minden esetben egyértelműek az árbevétel vagy foglalkoztattak száma alapján, sokszor a tulajdonosi szerkezet a meghatározó.

Alter Made:  új márkát indít útjára A Mango

Először a Zara, most a Mango: a barcelonai divatcsoport is elindítja saját „időtálló és tartós alapkollekcióját, amely a fenntartható divatot fogyasztani kívánó vásárlóknak szól” a vállalat közleménye szerint. Az Alter Made nevű női ruházati vonal november elejétől kizárólag online, az altermade.com oldalon lesz megvásárolható Spanyolországban, Franciaországban, Németországban és Hollandiában. A Mango számára az új címke egyben a helyi termelés iránti elkötelezettséget is jelenti. A kollekciót európai és török beszállítók fogják gyártani. Az Alter Made 120 fazonnal indul.

 Az európai textil- és ruhaipar azonnali támogatást kér az energiaellátási válság kezeléséhez

Az EURATEX igazgatótanácsának brüsszeli ülésén Alberto Paccanelli elnök sürgős felhívást intézett az európai és nemzeti hatóságokhoz, hogy támogassák vállalatainkat, amelyeknek az energiaköltségek hatalmas növekedésével kell szembenézniük. 
„Az energia, különösen a gáz ára több mint háromszorosára nőtt az év eleje óta. Az EU „Fit for 55″ csomagjának bejelentése óta a CO² ára 60 euró fölé emelkedett. Ez elkerülhetetlenül hatással van a versenyképességünkre, különösen globális viszonylatban.” 
Az EURATEX olyan azonnali intézkedéseket kér, amelyek enyhíthetik ezen energiaköltségek terheit, pl. az energiaszámlák áfájának csökkentésével. Hosszabb távon az EU-nak intelligens stratégiát kell kidolgoznia a hosszú távú fenntartható energiaellátás biztosítására, az ipar számára elfogadható költség mellett. Ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor az EU új ipari stratégiájának kidolgozására tett minden kísérlet értelmetlen lesz, mivel a harmadik országokkal folytatott verseny pusztító lesz. „A készülő uniós textilipari stratégia kiváló lehetőség az Európai Bizottság számára, hogy megmutassa, milyen elképzelései vannak egy fenntartható és versenyképes európai textilipar kialakításáról. A megfizethető energiaellátáshoz való hozzáférésnek ennek szerves részét kell képeznie” – zárta mondandóját Alberto Paccanelli. (EURATEX)

Az EU egységes töltőt javasol az elektronikus eszközökhöz

(MTI) – A fogyasztók érdekében és az elektromos hulladék felszámolása céljából az Európai Bizottság az elektronikus eszközök egységes töltésével kapcsolatos jogszabályt terjesztett elő. A javaslat a töltők csatlakozóinak és a gyorstöltő technológiának az egységesítését célozza. A tervek szerint az okostelefonok, táblagépek, fényképezőgépek, fejhallgatók, hordozható hangszórók és kézi videojáték-konzolok szabványos portja az USB-C lesz. Ezen túlmenően az Európai Bizottság azt szorgalmazza, hogy a töltőket és az elektronikus eszközöket külön-külön értékesítsék. A döntés az Apple informatikai vállalatot érzékenyen fogja érinteni, hiszen a legnagyobb gyártók között szinte ők az egyetlenek, akik ragaszkodnak a saját szabványukhoz, és már korábban is ellenezték az EU egységesítésre irányuló terveit. 2020-ban mintegy 420 millió mobiltelefont és egyéb hordozható elektronikus eszközt értékesítettek az EU-ban. A fogyasztók évente 2,4 milliárd eurót költenek külön értékesített töltők beszerzésére, a fel nem használt töltők évente akár 11 000 tonna elektromos hulladékot is jelenthetnek.

LONDONI DIVATHÉT

LONDON (dpa-AFX) – A londoni divathét szervezői a fenntarthatóbb ruhavásárlási magatartás céljából felhívással fordultak a klímavédelemhez való erőteljesebb hozzájárulás érdekében a fogyasztókhoz. Caroline Rush, a Brit Divat Tanács (BFC) vezetője szerint a vásárlóknak csak feleannyi ruhát kellene vásárolniuk, a vállalatoknak pedig sokkal kevesebbet kellene kínálniuk. Ehelyett inkább a használt árukra kellene támaszkodniuk, hogy csökkentsék az iparág hatalmas ökológiai lábnyomát. Link: https://www.textilwirtschaft.de/business/news/london-fashion-week-british-fashion-council-weniger-kaufen-mehr-secondhand-anbieten-232582?utm_source=%2Fmeta%2Fnewsletter%2Ftoday&utm_medium=newsletter&utm_campaign=nl8547-abonnent&utm_term=3e93c0648c16a8007bc9207f45d4d390

Coffee-Denim-gerry-weber-taifunTovábbi lépés a körforgásos gazdaság felé. A GERRY WEBER TAIFUN és SAMOON márkái az októberi rendelés kezdetével egy időben egy Coffee Denim nevű termékcsaládot indítanak útjára. Az így készült farmernadrág az innovatív anyagkeveréknek köszönhetően a vásárlók által nagyra értékelt tulajdonságokkal rendelkezik, ugyanis hőszabályozó, gyorsan száradó, magas UV-védelemmel (85 százalék) bír és antibakteriális hatású. A kávébab 99,8 százalék általában a hulladékba kerül, és kárba vész. A kávéfonal nagy részét újrahasznosított kávézaccból állítják elő.Az ötlet a kínai beszállítóiktól származott Elena Weege, a TAIFUN és SAMOON márkaIgazgató szerint. A pamut és a kávéfonal anyagkeveréke pontosan azokat a tulajdonságokat hozza létre, amelyeket egy ruhadarabtól elvárnak. 
A technológiát egy ideje már használják sport- és szabadidőruházathoz, most először használják farmereknél is.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .