Business

Dizájnvásár, fenntartható divat, tudomány, színház- és stílusworkshop

Egyetemista divatfesztivál Debrecenben

Fashion Festival Debrecen Divatfesztivál címmel szervezi meg az első debreceni egyetemista divatfesztivált 2018. május 7. és 9. között a Debreceni Egyetem Bán Imre Kultúratudományi Szakkollégiuma és Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke. A rendezvény célja az öltözködéskultúra kreatív és önkifejező erejének tudatosítása, esztétikai élvezetének megünneplése. A fesztivál három helyszínen zajlik. 

Május 7-én 17:30-kor a Divatfilmek éjszakája lesz: gálaműsor az Apolló moziban. A fesztiválhoz hirdetett egyetemista divatfilm-pályázat nyertes filmjeit, továbbá tervezői divatfilmeket lehet megtekinteni.

Május 8-án a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ lesz a programok helyszíne. 10:00 és 19:00 óra között dizájn vásárra kerül sor Nyírő Nikolett szervezésében. A hazai trendi tervezők darabjai közül lehet szemezgetni, olyan ruhadarabokat lehet szemügyre venni, megtapogatni, melyekkel általában csak divatfotókon találkozhatunk; tárlatvezetésen is részt vehetnek az érdeklődők.

Nézelődés és vásárlás után érdemes maradni a Divatmárkák és fenntarthatóság című beszélgetésen. 18:00 órától ugyanis három fiatal divattervező, a fenntartható divat iránt elkötelezett Kopócs Éva, Németh Nini és Veszprémi Gabriella mesél az etikus tervezés folyamatáról. Azt is megtudhatjuk, hogy mi a slow fashion, és miért fontos a fenntartható divatipar. A kerekasztalt Lengyel Zsanett vezeti, aki kommunikáció szakos hallgatóként a környezetbarát divattal is foglalkozik.

Május 9-én a Debreceni Egyetem tereibe költözik át a fesztivál. 17:30-tól a humán- és társadalomtudományok szakértői a divatot a tudományos kutatás új témájaként mutatják be. A hazai egyetemeken még kevéssé meghonosodott kérdéskörről dr. Séllei Nóra egyetemi professzor (Debreceni Egyetem), dr. Orbán Jolán egyetemi professzor (Pécsi Tudományegyetem) és dr. Keszeg Anna egyetemi adjunktus (Debreceni Egyetem) beszélget. A kerekasztal moderátora Lengyel Emese kommunikáció szakos hallgató. Aznap 19:30-tól az Egyetemi Amfiteátrumban a DESZínház estjén Tóth Krisztina Remete című tárcájának szabad adaptációját adják elő Lukovszki Judit rendezésében.

Május 9-én és 10-én Divat, önismeret, fenntarthatóság címmel tart Szabó Márton István író, jelmeztervező stílusworkshopot a SzínMűHely Alapítvány kezdeményezésére.

Honlap: http://debrecenfashionfest.hu

Facebook: https://www.facebook.com/events/361643361014912/

Instagram: https://www.instagram.com/fashionfestivaldebrecen/

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás