Divattrendek 2016. ősz-tél: Női ruházat

Ezek lesznek az őszi szezon legmenőbb újdonságai

Kihagyhatatlan darabok

Megkötős blúzok
Kitapintható a dekorativitás iránti igény is. A szalagszerű, nyak körüli pánt finom és keskeny, és akkor is jó ránézni, ha széles és díszes. Már rég kelt nyárspolgári hatást, csinosan mutat a pulóverrel és mellénnyel is. Életet visz minden viseletbe, a garbó vetélytársává válik.

Régi-új sláger: a nadrágkosztüm
„Ismét megjelenik a klasszikus blézer és a nadrágkosztüm, mégpedig újszerű megfogalmazásban. Például tréningszerű vagy bő szárú nadrággal, pöttyös, masnis blúzzal, többnyire dzsörzéből. Divatos lesz a férfias öltöny, amelynek blézere karcsú, hosszított, nadrágja pedig bootcut szabású, térdtől lefelé bővülő.”
Verena-Idalie Geiger, Cinque

Kabátvariációk
A számtalan változatban készülő kabáthoz nagy reményeket fűznek. Lehet elegáns, klasszikus vonalú vagy túlméretezett, de akár szándékosan hosszú vagy rövid és benti viseletre is alkalmas. A kabát az összehangolt megjelenés nélkülözhetetlen darabjává válik.

Hosszabb szoknyák
„A szoknya akkor mutat jól az újfajta környezetben, ha beleillik a képbe. Mi őszre új lapszoknya-variációkkal, hosszabb fazonokkal készülünk a hatvanas évek jegyében. A szoknyákat dekoratív minták keltik életre.”
Edith Schmitz, Michèle

Jön a mellény
A mellény betör az üzlet világába és a hétköznapi, laza viseletekbe egyaránt. A hosszú, lezser, ujjatlan ruhadarab minden öltözetet feldob, s minden bizonnyal az alapdarabok egyikévé válik.

Estére, alkalomra
Sok beszerző számára a parti a top téma. Ebbe a ruhák épp úgy beleférnek, mint a korábban oly népszerű, kezeslábasra emlékeztető modellek. Az alkalmi ruhák a rendelési listák élmezőnyébe tartoznak.

Nadrágok új megvilágításban

Tűzött cső
Az egyszerű csőnaci önmagában érdekes lehet, ám jellegzetesebbé is tehető – például éltűzés alkalmazásával.

Jogging
A kifejezés nem kifejezetten jogging nadrágot jelöl, de valami ahhoz hasonló, öv nélküli, laza változatot. Helye lesz a divatban, amiről igényes alapanyagok gondoskodnak.

Szuper kényelmes
Titkos favoritként emlegetik a szerelőnadrágra emlékeztető, Jump in-nek nevezett fazont. Rendkívül kényelmes és nagyon menő.

Néhány gyakran használt angol kifejezés és jelentése

Nadrágfazonok

 • Skinny: testre simuló, szuper szűk.
 • Straight: egyenes vonalú.
 • Flare/s vagy flared: Jelentése: kiszélesedő. A nadrág a fenék vonalától fokozatosan bővül, az alja kifejezetten bő.
 • Bootcut (csizmaszabás): Térdtől lefelé bővülő fazon, olyan, amely alá a csizma szára is befér. Ma gyakorlatilag alig van különbség a flared és a bootcut között.
 • Cropped: Jelentése: lenyírt. Minden sziluett előfordulhat rövid változatban is.
 • Cropped Flared: Rövidebb, kibővülő, jelenleg különösen népszerű fazon. Gyakran használják rá az Easy Kick megnevezést is.
 • Easy Kick: Jelentése: könnyű rúgás. Karcsúsított, rövidebb nadrág, amely a szegélynél kissé szélesebb.
 • High Waist: Magasított derék – jelenleg ehhez fűzik a legtöbb reményt a szuper szűk szabás kapcsán.
 • Wide Leg: Széles láb, gyakran Marlene fazonként is emlegetik. Az elnevezést használják a szélesebb szárú férfinadrágokra is.
 • Tapered: Lefelé keskenyedő, kúpalakúnak is hívott nadrágfazon. A répanadrág visszatértével a fogalom ismét létjogosultságot nyer.
 • Cropped Wide Leg: Rövidebbre szabott bő szárú nadrág, legígéretesebb változata jelenleg az újraértelmezett culotte, vagyis a nadrágszoknya.
 • Culotte: Enyhén bővülő, néha kifejezetten bő nadrág, amely térdig vagy vádliig ér. Korábban a nadrágszoknya szinonimája volt, amelyet jelenleg karcsúbbra szabnak.

(TextilWirtschaft)

Oldal tetejére