Blog Divat

DIVATLEVÉL — Hogy készül a divat?

PESTI NAPLÓ 52. szám – 1897

Forrás: ARCANUM
A Pesti Napló vasárnapi mellékletén, amely a hölgyek számára készül, ezentúl divatleveleket is találnak tisztelt olvasónőink. Ezeket a leveleket már csak az is érdekessé teszi, mert írójuk Harkányi Mariska bárónő, aki tudvalevőleg az előkelő hölgyvilág számára divattermet nyitott. Már a Nemzeti Színház legutóbbi nagysikerű újdonságának, a Négy évszaknak premiérjén is nagy és méltó feltűnést keltettek a Csillag Teréz toalettjei, amelyek a Maison Mariska műtermében készültek. Harkányi bárónőnek dús tapasztalatai, finom és előkelő Ízlése a Tűzhely körül számára irt divatlevelekben is meg fog nyilatkozni és bizonyára élénk érdeklődéssel és méltánylással fog találkozni hölgy-olvasóink részéről.

Hogy készül a divat?
— A Tűzhely körül eredeti tudósítása —
Budapest, 1897. február 20.
Mióta Franciaországnak nincs császárnéja, a világ részére szóló divatot Párisban üzletszerűen, nagy szakértelemmel, finom Ízléssel és körültekintő számítással «csinálják»

  • a hires divatcikkek gyárosa, 
  • a legelsőrangu divatszalonok főnökei
  • a szinházak primadonnái és 
  • a milliomosok tulajdonosnői együtt.

Igenis együtt!

Ez a négy különböző foglalkozású hatalom együtt teremti meg az évszakok divatjait.

Laikusnak szinte hihetetlen, hogy

az 1897. évre szóló tavaszi és nyári divat már készen volt 1896. év őszén

és hogy

én már tavaly októberben láttam Lionban a jövő tavasz divatszenzációit.

Ennek a divatteremtésnek a módja végtelenül érdekes.

A divatcikkek gyártói az illető évszak beállta előtt már kilenc hónappal előbb elkészítik újdonságaik mintáját és ezeket sietnek bemutatni a párisi divatszalonok főnökeinek. Ezek a művész kritikájával ítélkeznek a bemutatott ezerféle és ezerfaju minták felett és Ítéletük döntő.

A következő szezon szenzációja csak az lesz, amit a hires Worth-, Paquin-, Doucet-, Félix- és Rouff-cégek ilyenekül deklarálnak.

A szenzációs újdonságokból készülnek a hires modell-ruhák, amelyeknek ismét hires színésznők és milliomosnők állítják ki az ajánló levelet az egész világra.

Az idén nagy változáson megy át a divat. Három év óta rejtik a hölgyek úgynevezett harangaljak — de valódi harangok — alá szép formáikat. Óriási dudorok födik elől és hátul a felső testet. Mi marad az aljakból? Tout passe… ennek is vége van. Ismét puharedőkben fognak aláomlatni szoknyáink s feszes ujjaink karjainkhoz simulni.
Ezért is a tavaszi újdonságok selymekben és szövetekben lágyak és redőzésre teremtvék.

Gyönyörű selymeket kaptam Parisból is, ezek mind feltűnően különbözők a tavalyiaktól. Oly puhaszövésűek, hogy egy egész ruha elfér két kezünkben összegyűrve.  Nagyon fog uralkodni minden átlátszó és áttört szövet, amely alá fényes «glacé» selymek jönnek és igy tulajdonképpen két drága ruhából fog egy öltőzet állani. 
De milyen hatásosak a színek! Ma már semmi egyszerű sincs a ruhán. Hímezve, át- himezve, applikálva, kigyöngyözve, inkonstálva a legegyszerűbb vászonra a legdrágább guissure jön, a sima posztóra point-csipke, arany- himzés s minden, mit a fantázia szépet ki tud találni. 

Azok a legkedvesebb hölgyeim és a legjobban öltözöttek, akik azt mondják a rendelésnél:

Egészen magára bízom, kedves bárónő.

Mert egész nap, a sok szép díszítés, selyem és szövet közt működve, újabb és újabb eszméimnek ilyenkor szabad tért engedhetek.

Ilyen kedves megrendelőim közül legközelebb le fogok irni egypár igazán újdonság- számba menő remek toalettet s ezek közül a szenzációs legszebbet, mely a bájos L. grófnő remek alakját fogja díszíteni.
Addig is a viszontlátásra!

Maison Mariska.

Pesti Napló politikai napilap volt, mely 1850 márciusa és 1939 októbere között jelent meg, első ízben 1850. március 9-én.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .